Αν αποτύχει η διπλωματία

Αν αποτύχει η διπλωματία

Βρείτε Φύλλο Πορείας

Υπήρξαν πάλι αντιρρήσεις και απορίες σχετικά με τα τρία άρθρα που δημοσίευσα. Δεν γίνεται να επαναλαμβάνονται όλα όσα έχουν γραφεί σε προηγούμενα άρθρα γιατί μετά δεν θα είναι άρθρο αλλά κεφάλαιο βιβλίου. Θεωρώ δεδομένο πως οι περισσότεροι αναγνώστες παρακολουθούν αυτά που δημοσιεύονται. Κατανοώ πως κάποιοι είναι καινούριοι αναγνώστες. Για αυτούς λοιπόν θα απαντήσω σε αντιρρήσεις και απορίες.

Να ξεκινήσω με την κατάταξη της Globalfirepower σχετικά με την στρατιωτική ισχύ. Έχει παρουσιαστεί πολλές φορές σε προηγούμενα άρθρα. Είναι κατά σειρά ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Γαλλία, Βρετανία, Βραζιλία, Πακιστάν, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτος, Ιράν, Γερμανία, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Ισπανία, Αυστραλία, Ισραήλ, Καναδάς.

Δεν συμφωνούν απόλυτα όλες οι πηγές αλλά πάνω - κάτω όλες την ίδια κατάταξη δίνουν. Ινδία, Ιαπωνία, Νότιος Κορέα, Βρετανία, Βραζιλία, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Καναδάς φαίνεται πως κλίνουν προς την πλευρά της AUKUS. Τουρκία και Πακιστάν είναι ντεμί. Η Τουρκία «παίζει» και με την Ρωσία και το Πακιστάν κατηγορείται πως έχει σχέσεις με ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις.  

Δεν είμαστε μόνο εμείς (η Ελλάδα) που μπορούμε να αναζητήσουμε στήριξη πχ από την Γαλλία αλλά και η Τουρκία μπορεί να ζητήσει στήριξη πχ από το Πακιστάν που είναι πυρηνική δύναμη και έχουν πολύ φιλικές σχέσεις. Η σειρά των πυρηνικών δυνάμεων είναι Ρωσία, ΗΠΑ, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Πακιστάν, Ινδία, Ισραήλ, Βόρειος Κορέα. Και όσον αφορά τα πυρηνικά όπλα, η AUKUS και σύμμαχοι υπερτερούν ασύγκριτα του Άξονα Γαλλίας - Γερμανίας (Ιταλίας).

Επιπλέον η Τουρκία μπορεί να ζητήσει στήριξη από την Αλβανία που διεκδικεί την Τσαμουριά, ένα μεγάλο μέρος της Ηπείρου. Αστάθμητος παράγοντας είναι η στάση των Αλβανών και των Πακιστανών που βρίσκονται στην Ελλάδα, σε περίπτωση πολέμου με την Τουρκία, ειδικά αν Πακιστάν και Αλβανία συνδράμουν την Τουρκία. Σύμφωνα με μία εκτίμηση, το 1/3 των στρατιωτών, εφέδρων και εν ενεργεία, είναι αλβανικής καταγωγής.

Η Γαλλία είναι ισχυρότερη στρατιωτικά από την Τουρκία αλλά σε μία αναμέτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία μπορεί να υπερισχύσει γιατί έχει το πλεονέκτημα της εντοπιότητας. Οι πύραυλοι εδάφους είναι πολύ πιο ισχυροί από τους πυραύλους θαλάσσης που βρίσκονται στα πλοία. Επιπλέον η Γαλλία δεν μπορεί να φέρει όλο τον στρατό της ενώ η Τουρκία μπορεί να ρίξει στη μάχη όλο τον στρατό γιατί βρίσκεται ήδη εδώ.  

Ένα ερώτημα είναι αν έχει εξεταστεί το σενάριο της Ρωσοτουρκικής επέλασης στις ΗΠΑ. Αυτό είναι βέβαιο και η βεβαιότητα δεν προέρχεται από πληροφόρηση. Πρέπει να καταλάβουμε πως ό,τι γίνεται σε αυτή την μπουρδελοχώρα (την Ελλάδα), δεν γίνεται στις αναπτυγμένες χώρες. Η Ελλάδα ήταν που ήταν μπουρδέλο, την έκαναν ακόμα πιο μπουρδέλο, το γερμανο-φερέφωνο ο Σημίτης και το γαλλο-φερέφωνο ο Καραμανλής.

Επειδή λοιπόν οι ΗΠΑ δεν είναι μπουρδελοχώρα όπως η Ελλάδα, εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια και επομένως μέσα σε αυτά συγκαταλέγεται και της Ρωσοτουρκικής επέλασης. Πόσο σοβαρά βλέπουν ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορώ να το ξέρω. Τους συμφέρει ένα τέτοιο σενάριο; Ας το κρίνει ο καθένας. Κατά την άποψη μου μάλλον τους συμφέρει, αν και έχει συν και πλην.

Η Γαλλία και η Γερμανία, ύπουλα και βρώμικα προσπάθησαν να πάρουν την ηγεσία της Δύσης από τις ΗΠΑ. Ενώ πραγματικά και φανερά εξωθούσαν την Ρωσία από την Ανατολική Ευρώπη και έτσι ευχαριστούσαν τους Αμερικάνους, παριστάνοντας τους φίλους τους, παράλληλα σχεδίαζαν και εφάρμοζαν την αποκοπή της επιρροής των ΗΠΑ από την Ευρώπη δηλαδή το μεγαλύτερο τμήμα της Δύσης.

Με το σενάριο της Ρωσοτουρκικής επέλασης, δυναμώνει η Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη αλλά ταυτόχρονα οι ΗΠΑ καθίστανται η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα δύναμη της Δύσης και πιθανώς αποδυναμώνουν Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Επί τους παρόντος αυτές οι τρεις χώρες δεν αποτελούν στρατιωτική απειλή για τις ΗΠΑ αλλά μπορεί να αποτελέσουν στο μέλλον και οι Αμερικάνοι (επειδή δεν είναι μπουρεδολοχώρα όπως η Ελλάδα) βλέπουν δεκαετίες μπροστά, σχεδιάζουν και προετοιμάζονται ανάλογα.

Εγώ δεν μπορώ να ξέρω πως θα το κρίνει ο Μπάιντεν, ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν, οι λοιποί Αμερικανοί αξιωματούχοι και όποιοι τους διαδεχτούν αργότερα. Σίγουρα πρέπει να θέλουν την πολιτική, οικονομική, στρατιωτική ισχυροποίηση των ΗΠΑ και την διατήρηση της ηγεσίας της Δύσης χωρίς να έχουν χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, κρυφά να τους υπονομεύουν. Εκτός αν είναι προδότες και υπηρετούν άλλα συμφέροντα από του αμερικανικού λαού.  

Το σενάριο της Ρωσοτουρκικής επέλασης σίγουρα ευνοεί Ρωσία και Τουρκία και σίγουρα δεν ευνοεί Γαλλία (και Γερμανία - Ιταλία). Πιθανώς να ευνοεί ΗΠΑ σε βάθος χρόνου και ακόμη την Κίνα. Βέβαια θεωρώ πως όλες οι χώρες θα προτιμήσουν την διευθέτηση των διαφόρων θεμάτων με ειρηνικούς και διπλωματικούς τρόπους. Όμως η ύπαρξη του σεναρίου προσθέτει διπλωματική ισχύ σε κάποιες χώρες και αποδυναμώνει άλλες. Επίσης η πραγματοποίηση του σεναρίου μπορεί να γίνει αν αποτύχει η διπλωματική οδός.  

Βασίλης

Scroll to Top