Βρείτε Φύλλο Πορείας

Βρείτε Φύλλο Πορείας

Ρωσοτουρκική επέλαση

Το καλοκαίρι του 2020 υπήρχε αυξημένος κίνδυνος πολέμου. Κανονικά η κυβέρνηση όπως και τα κανάλια που πρόσκεινται στην κυβέρνηση (ή το αντίστροφο η κυβέρνηση πρόσκειται στα κανάλια) και υπηρετούν τους ίδιους σκοπούς, θα έπρεπε να ενημερώσουν τους πολίτες για την διαδικασία επιστράτευσης. Με αυτό τον τρόπο και οι άνθρωποι είναι καλύτερα προετοιμασμένοι και δεν παθαίνουν πανικό και η επιστράτευση γίνεται καλύτερα.

Όμως η κυβέρνηση (και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και προηγούμενες), τα μετράει όλα με το πολιτικό κόστος και το συμφέρον της. Γνωρίζει πως σε περίπτωση πολέμου θα πέσει γιατί θα υπάρξει απώλεια εδαφών. Επομένως αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, την επιστράτευση, είναι ήδη χαμένη από χέρι και μετράει μέρες ή βδομάδες. 

Αν όμως δημιουργήσει αίσθηση πολέμου, δίνοντας οδηγίες για επιστράτευση, τότε μπορεί να έχει πολιτικό κόστος, χωρίς να χρειαστεί τελικά να πραγματοποιηθεί επιστράτευση. Έτσι κοιτάζουν το δικό τους συμφέρον και όχι της χώρας. Θέλουν να δημιουργούν την ψευδαίσθηση πως όλα πηγαίνουν καλά και είναι υπό έλεγχο ενώ τίποτα δεν πηγαίνει καλά και είναι υπό έλεγχο. Αφού δεν το κάνουν η κυβέρνηση ή τα κανάλια, θα το κάνω εγώ καθώς πάλι αυξάνονται οι πιθανότητες πολέμου. 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βρείτε τα Ειδικά Φύλλα Πορείας (ΕΦΠ). Είναι κάτι χρωματιστά συνήθως χαρτιά που πήρατε την ημέρα που απολυθήκατε. Προσοχή όσοι υπηρέτησαν σε Αεροπορία ή Ναυτικό. Οι περισσότεροι έχουν μεταταχθεί στο Στρατό Ξηράς. Πάνω πάνω γράφει στα παλαιότερα ΕΦΠ (τα αλλάζουν κάθε τόσο) την επιστρατεύουσα Αρχή και λίγο πιο κάτω το Σώμα, τον Βαθμό και την Ειδικότητα. Στο κάτω μέρος αναγράφεται η Μονάδα που πρέπει κανείς να παρουσιαστεί:

ΟΦΕΙΛΕΙ

Σε περίπτωση επιστράτευσης να αναχωρήσει ΑΜΕΣΩΣ με το ταχύτερο δυνατό μέσο για να παρουσιασθεί στην «Μονάδα» που εδρεύει σε «Δήμο ή Κοινότητα, Επαρχία, Νομό».

Στη συνέχεια αναγράφονται οδηγίες για την κίνηση προς την Μονάδα Επιστράτευσης. Η μία εναλλακτική είναι να μεταβεί κανείς μόνος του. Επιπλέον αναγράφεται μια άλλη μονάδα, πλησιέστερα στο Δήμο που είχε δηλώσει ο έφεδρος την περίοδο της απόλυσης. Μπορεί να μεταβεί εκεί αρχικά ώστε να προωθηθεί στην μονάδα του μέσω του στρατού. Η τρίτη εναλλακτική είναι να παρουσιαστεί στο πλησιέστερο Φρουραρχείο ή Αστυνομικό Τμήμα και θα φροντίσουν την προώθηση στην μονάδα επιστράτευσης. Πέρα από όσα αναγράφονται στο Φύλλο Πορείας, σε κάθε νομό υπάρχουν Στρατόπεδα Προώθησης Εφέδρων (ΣΠΕ).

Επιστράτευση είναι η επαναφορά σε υπηρεσία των εφέδρων λόγω έκτακτης ανάγκης. Μπορεί να είναι μερική ή γενική. Στην μερική έχουμε πορτοκαλί συναγερμό όπου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ο πόλεμος ενώ στην γενική έχουμε κόκκινο συναγερμό δηλαδή εν ενεργεία πόλεμο. Στη μερική επιστράτευση καλούνται κάποιες σειρές, συνήθως όσες απολύθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, κάποιες ειδικότητες και κάποιες περιοχές. Μπορεί να ξεκινήσει με μερική και να συνεχίσει με γενική. 

Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ειδικότητα που αναγράφεται στο Φύλλο Πορείας. Συνήθως ειδικότητες που καλούνται στη μερική είναι ειδικές δυνάμεις, ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κλπ. Στη γενική επιστράτευση πρώτα καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στη συνέχεια οι ηλικίες 41-45. Αν προχωρήσει ο πόλεμος μπορεί να κληθούν και άνω των 45 ετών. Σε κατάσταση πολέμου δεν υπάρχει κατώτερο και ανώτερο όριο ηλικίας. Μπορεί να κληθούν όλοι όσοι μπορούν να πολεμήσουν.

Η τροφοδοσία ξεκινά με την κατάταξη στη μονάδα επιστράτευσης επομένως μέχρι τότε ο έφεδρος πρέπει να φροντίσει για το φαγητό του. Να έχει μαζί του ξηρά τροφή για δύο μέρες και μικρό σακίδιο με ατομικά είδη. Στην επιστράτευση του ’74 δεν δόθηκαν στολές αμέσως (ή και καθόλου) σε διάφορες μονάδες επιστράτευσης. Όσοι πήγαν με μία μόνο αλλαξιά, θεωρώντας πως θα τους δοθούν αμέσως στολές, φόραγαν τα ίδια ρούχα για μέρες.

Κάποιοι ζήτησαν από τους δικούς τους να τους πάνε αλλαξιές. Αν συμβεί πάλι το ίδιο, ο έφεδρος πρέπει να έχει μαζί του μερικά ρούχα. Αυτό βέβαια δεν αναγράφεται στις οδηγίες διότι κανονικά δίνονται στολές την ίδια μέρα. Αμφιβάλλω όμως αν οι μονάδες διατηρούν διαχρονικά απόθεμα στολών για όλους όσους θα παρουσιαστούν σε περίπτωση επιστράτευσης.

Τα Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) επιδίδονται από την Αστυνομία αλλά αν έχει αλλάξει διεύθυνση ο έφεδρος μπορεί να μην φθάσουν. Στο πίσω μέρος του ΦΑΠ υπάρχουν ειδικά κουπόνια για δωρεάν μετακινήσεις. Το ΦΑΠ είναι ένας τρόπος πρόσκλησης. Άλλοι είναι με τοιχοκολλήσεις σε πολυσύχναστα μέρη ή από τα ΜΜΕ. Επομένως δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς το ΦΑΠ για να παρουσιαστεί καθώς θα κυκλοφορήσει με αστραπιαία ταχύτατα το νέο για την επιστράτευση. 

Σημασία έχουν τα συνθηματικά που χρησιμοποιούνται στην πρόσκληση και βρίσκονται στο ΕΦΠ. Αυτά είναι το χρώμα του ΕΦΠ (Ειδικού Φύλλου Πορείας), τα γράμματα Η ή Ω μαζί με ένα αριθμό και ο κωδικός της Μονάδας Επιστράτευσης. Όταν παρουσιάζεται ο έφεδρος πρέπει να έχει μαζί του: 1) Φύλλο Ατομικής Πρόσκλησης 2) Ειδικό Φύλλο Πορείας 3) αστυνομική ταυτότητα 4) δίπλωμα οδήγησης στρατιωτικό ή/και πολιτικό 4) μεταλλική ταυτότητα.  

Στις οδηγίες περιλαμβάνεται η τήρηση του ΕΦΠ (Ειδικού Φύλλου Πορείας) σε καλή κατάσταση και να το έχει ο έφεδρος μαζί του πάντοτε γιατί μπορεί να κηρυχθεί επιστράτευση αιφνιδιαστικά. Πρακτικά οι περισσότεροι το έχουν καταχωνιάσει κάπου και δεν το ξανάδαν από την ημέρα απόλυσης, αν δεν το έχουν χάσει. Κανείς δεν το έχει πάντοτε μαζί του όπως λένε οι οδηγίες αλλά τουλάχιστον βρείτε τα, διαβάστε τα καλά για να γνωρίζετε όσα αναγράφονται επάνω και βάλτε τα κάπου ώστε να ξέρετε που είναι. Όσοι τα έχετε χάσει, να προμηθευτείτε νέα από την Στρατολογική Υπηρεσία.

Αν αποτύχει η διπλωματία

Βασίλης

Scroll to Top