Ρωσοτουρκική επέλαση

Ρωσοτουρκική επέλαση

Τετραπολική matrix

Στις ΗΠΑ έχουν όλοι αντιληφθεί το βρώμικο παιχνίδι που έπαιζαν Γερμανία και Γαλλία με σκοπό να τους αποκόψουν από την Ευρώπη. Αλλάζει μόνο η στάση και η προσέγγιση. Του Μπάιντεν και των Δημοκρατικών είναι πιο διαλλακτική και ήπια ενώ του Τραμπ και των Ρεπουμπλικάνων πιο επιθετική. Ο Τραμπ είπε δημόσια αυτά που συζητούνταν για πολλά χρόνια ή δεκαετίες πίσω από κλειστές πόρτες.

Στην περίπτωση της Ρωσίας δεν ήταν βρώμικο αλλά φανερό, η προσπάθεια να τους πάρουν την Ανατολική Ευρώπη, με την ευλογία των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ όμως έχουν βρεθεί σε μια δύσκολη θέση όσον αφορά τον απαιτούμενο χειρισμό. Ενώ δεν είναι σύμμαχοι με τους Ρώσους και οι δύο πλευρές δεν επιθυμούν το Νεοταξικό σχέδιο γιατί δεν τους συμφέρει.

Αντίθετα συμφέρει τους πρώην συμμάχους των ΗΠΑ, Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία και τους πρώην συμμάχους της Ρωσίας, τους Κινέζους (από την περίοδο του Κομμουνισμού). Όμως μη ξεχνάμε πως AUKUS (με Καναδά, Νέα Ζηλανδία) κατάφεραν να πολεμήσουν ενάντια στον Χίτλερ και τον Μουσολίνι, μαζί με την Ρωσία (και την Κίνα) ενώ εκεί υπήρχε ήδη κομμουνισμός.

«Ουκρανοί! Όλα τα προσωπικά σας δεδομένα έχουν ανέβει στο δημόσιο δίκτυο. Όλα τα δεδομένα στον υπολογιστή σας διαγράφονται και δεν θα ανακτηθούν. Όλες οι πληροφορίες για εσάς έχουν γίνει δημόσιες, φοβηθείτε και περιμένετε το χειρότερο. Αυτό είναι για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας. Για το Volyn, για την OUN UPA, για τη Halychyna, για την Polissya και για ιστορικά εδάφη». Αυτό αναφέρεται σε μήνυμα που άφησαν χάκερ στα ουκρανικά, ρωσικά, πολωνικά μετά από την μαζική κυβερνοεπίθεση στην Ουκρανία, σε ιστότοπους της κυβέρνησης.

Ουκρανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται την Ρωσία και εκτιμούν πως κυβερνοεπιθέσεις και ενέργειες αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας θα προηγηθούν περαιτέρω επιθετικότητας. Προσφάτως υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ Μπάιντεν και Πούτιν για να αποτρέψουν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Ελλάδα περιμένουμε τις πρώτες γαλλικές φρεγάτες και τα πρώτα γαλλικά Ραφάλ.

Έχει υποστηριχτεί σε προηγούμενα άρθρα πως η Ρωσία όπως και η Τουρκία δεν πρέπει να βλέπουν με καλό μάτι την προσπάθεια της Γαλλίας να εισχωρήσει στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου δια μέσου της Ελλάδας. Στους Ρώσους ούτε η παρουσία των Αμερικανών πρέπει να αρέσει. Υπάρχει όμως μία μεγάλη διαφορά. Οι ΗΠΑ είναι στρατιωτικά πιο ισχυρή από την Ρωσία ενώ αντιθέτως η σύγκριση μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας δεν υπάρχει καν.

Η υπεροπλία της Ρωσίας σε σχέση με την Γαλλία είναι ασύγκριτη. Ούτε οι ΗΠΑ όμως βλέπουν με καλό μάτι την σφήνα της Γαλλίας στην Ανατολική Μεσόγειο όπου ήδη έχουν μαζευτεί πολλοί παίκτες. Σε ένα πόλεμο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, οι Ρώσοι θα δυσκολευτούν πολύ να πάνε με την μεριά της Τουρκίας καθώς έχουμε ιστορικούς, θρησκευτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς.

Έχει δημιουργηθεί μια πολύπλοκη παγκόσμια κατάσταση που πρέπει να πάει προς κάποια κατεύθυνση. Οι εποχές είναι κρίσιμες γιατί ό,τι τελικά προκύψει θα διατηρηθεί για δεκαετίες ή αιώνες. Η συμφωνία της Γιάλτας διατηρήθηκε για μισό αιώνα. Οι εξελίξεις θα επηρεάσουν και τους μικρότερους παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα όπως η Ελλάδα. «Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες την πληρώνουν τα μυρμήγκια (ή τα βατράχια)».

Είναι πιθανό να έχουμε τραγικά αποτελέσματα για την Ελλάδα λόγω των συνεχιζόμενων κακών επιλογών των κυβερνώντων ευρώδουλων νεοταξιτών. Έχει διατυπωθεί ένα σενάριο όπου η AUKUS καθυστερεί την ανάμειξη σε επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας για να αποδειχθεί η αδυναμία της Γαλλίας να παρέχει προστασία. Ένα παραπλήσιο νέο σενάριο* είναι να καθυστερήσει την ανάμειξη η AUKUS, σε διπλή επέλαση από Ανατολικά, Ρωσίας στο Βορρά και Τουρκίας στο Νότο.

Κάποια στιγμή θα ανακατευτούν (AUKUS), θα σταματήσουν οι εχθροπραξίες και θα συμφωνηθεί μία Νέα Γιάλτα. Στο πιο ελαφρύ (ήπιο) σενάριο, ο πόλεμος θα διαρκέσει λίγες μέρες. Στο δεύτερο, πιο βαρύ (ακραίο), οι Ρώσοι και οι Τούρκοι θα επελαύνουν από τα Ανατολικά για βδομάδες. Τα στρατεύματα της AUKUS θα αποβιβαστούν στην Νορμανδία και θα προχωρούν από τα Δυτικά για να τους ανακόψουν. Όταν συναντηθούν κάπου στη μέση θα επέλθει εκεχειρία.

Υποτίθεται πως η AUKUS θα προχωρά χωρίς αντίσταση αλλά ώσπου να γίνει η απόβαση θα περάσουν αρκετές μέρες ή βδομάδες. Ρώσοι κα Τούρκοι θα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά. Μόλις επέλθει εκεχειρία, την Βορειοανατολική Ευρώπη θα την ελέγχουν Ρώσοι, την Νοτιοανατολική Τούρκοι και την Δυτική τα στρατεύματα της AUKUS. Ενδέχεται Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία να μικρύνουν αρκετά με τη συμφωνία της Νέας Γιάλτας.

Αυτό το σενάριο, κατά ένα παράξενο τρόπο εξυπηρετεί και την Κίνα. Η Ρωσία στρέφει το ενδιαφέρον της προς την Ευρώπη και αφήνει ελευθερία κινήσεων για την Κίνα στην Ασία. Όμως όπως έγινε στην Κύπρο το ’74, τα εδάφη που απωλέσθηκαν μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα δεν ανακτώνται. Επιπλέον η Ελλάδα θα βρεθεί με το μέρος των ηττημένων (Γαλλίας, Γερμανίας Ιταλίας) και θα δεχθεί τους όρους που θα επιβάλλουν οι νικητές.

* Δεν είναι βέβαιο ούτε απίθανο, απλώς πιθανό.

Βρείτε Φύλλο Πορείας

Βασίλης

Scroll to Top