Τετραπολική matrix

Τετραπολική matrix

Οι ΗΠΑ θεωρούσαν την Σοβιετική Ένωση όπου κυριαρχούσε η Ρωσία, τον κατ’ εξοχήν αντίπαλο τους για αρκετές δεκαετίες. Όμως ποτέ δεν έγινε θερμός πόλεμος μεταξύ τους, παρά μόνο ψυχρός. Η εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία συνεχίστηκε από πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους και μετά την κατάρρευση του Σοβιετικού μπλοκ, το 1989.

Έτσι έβλεπαν αρχικά με καλό μάτι την επέκταση της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη, με σκοπό την εξάλειψη της επιρροής της Ρωσίας. Οι Γάλλοι και οι Γερμανοί έπαιζαν όμως «βρώμικο παιχνίδι». Σχεδίαζαν να αποκόψουν όχι μόνο την Ρωσία από την Ανατολική Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ από ολόκληρη την Ευρώπη και να αποκτήσουν αυτοί τον έλεγχο όλης της ευρωπαϊκής ηπείρου, κάτι που δεν κατάφεραν με τον Ναπολέοντα και τον Χίτλερ.

Η συνέχιση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Ρωσίας έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ο Άξονας Γερμανίας - Γαλλίας - Κίνας στην θέση του Άξονα Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ΗΠΑ ξύπνησαν μια μέρα από την ψευδαίσθηση του διπόλου ΗΠΑ - Ρωσίας και αντιλήφθηκαν ότι εκτός από την Ρωσία έχουν άλλους δύο ανταγωνιστές, ο ένας διπλός ή τριπλός αν βάλουμε και την Ιταλία. 

Η Κίνα εξελίσσεται στον Νο 1 ανταγωνιστή τους ενώ Γερμανία - Γαλλία στις οποίες προστίθεται και η Ιταλία λειτουργούν πλέον ανταγωνιστικά στις ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν κινδυνεύουν στρατιωτικά από Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία - ΕΕ αλλά μόνο πολιτικά και οικονομικά. Αν όμως αποδυναμωθούν οικονομικά θα αποδυναμωθούν και στρατιωτικά.

Έτσι φοβούνται τριπλή αποδυνάμωση, οικονομική, πολιτική, στρατιωτική που μπορεί να οδηγήσει σε κάποιες δεκαετίες ακόμη και σε στρατιωτική απειλή από Γαλλία - Γερμανία - Ιταλία. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα αλλά ένα χαρακτηριστικό των Αμερικάνων είναι να βλέπουν πολλές δεκαετίες μπροστά και να προετοιμάζονται ανάλογα. 

Έτσι το παλιό δίπολο ΗΠΑ - Σοβιετικής Ένωσης έχει αντικατασταθεί από μία αρκετά πολύπλοκη παγκόσμια κατάσταση. Κίνα και Ρωσία βρισκόντουσαν στο κομμουνιστικό στρατόπεδο και μπορούμε να πούμε πως ήταν κατά κάποιο τρόπο σύμμαχοι. Έχουν παραμείνει κάποιες φιλικές σχέσεις από την εποχή του κομμουνισμού αλλά είναι επίσης και ανταγωνιστικές.

Μπορούμε να πούμε ότι η σχέση Ρωσίας - Κίνας είναι παρόμοια με αυτή των ΗΠΑ από την μία μεριά και Γαλλίας - Γερμανίας - Ιταλίας από την άλλη. Πρώην σύμμαχοι, νυν ανταγωνιστές οικονομικά και πολιτικά ενώ μελλοντικά μπορεί να αποτελέσουν ακόμη και στρατιωτική απειλή. Επιπλέον έχει δημιουργηθεί μία «συμμαχία» Γερμανίας - Γαλλίας - Κίνας που υποστηρίζουν το Νεοταξικό μοντέλο παγκοσμιοποίησης διότι τους εξυπηρετεί.

Δημιουργεί άλλες τρεις ενώσεις όπως η Ευρωπαϊκή, Αμερικανική, Ασιατική, Αφρικανική. Στην Ευρωπαϊκή θα κυριαρχούν Γερμανία - Γαλλία - Ιταλία και στην Ασιατική η Κίνα. Οι ΗΠΑ θα κυριαρχούν στην Αμερικανική Ένωση αλλά μένουν αποκομμένες από όλο τον υπόλοιπο κόσμο και τις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες που βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ και μένει εκτός Ενώσεων και τελείως μόνη σε περίπτωση που προχωρήσει το Νεοταξικό σχέδιο. Επίσης η Αυστραλία θα κινεζοποιηθεί, αν μπει στην Ασιατική Ένωση όπως ορίζει το Νεοταξικό σχέδιο. Είναι 25 εκατομμύρια Αυστραλοί και 1,4 δις Κινέζοι δηλαδή οι Κινέζοι είναι 56 φορές περισσότεροι. Οι Αμερικάνοι είναι 330 εκατομμύρια, λιγότερο από το ¼ σε σχέση με τους Κινέζους.

Αν οι Αυστραλοί είχαν μόνο δύο επιλογές α) κινεζοποίηση β) αμερικανοποίηση σίγουρα θα προτιμούσαν την δεύτερη γιατί με τις ΗΠΑ δεν έχουν και πολλές διαφορές από άποψη κουλτούρας, αξιών, πολιτικού συστήματος, γλώσσας κλπ. Βέβαια το ιδανικό για αυτούς θα ήταν να μείνουν όπως είναι αλλά προτιμούν την επιρροή των ΗΠΑ από της Κίνας. Έτσι δημιουργήθηκε η AUKUS. Αντί για δίπολο έχουμε μία τετραπολική matrix που κάνει τις καταστάσεις αρκετά δύσκολες. Και αυτό όμως αποτελεί μια υπεραπλούστευση καθώς υπάρχουν πολλές άλλες σχέσεις.

Ανατολή

 πρώην κομμουνιστικές

Δύση

NATO

Κατά Νεοταξικού σχεδίου Ρωσία AUKUS
Υπέρ Νεοταξικού σχεδίου Κίνα Γαλλία - Γερμανία - Ιταλία

Ενώ Γαλλία - Γερμανία - Ιταλία δεν είχαν μεγάλη κόντρα στην εποχή του κομμουνισμού με την Κίνα, ΗΠΑ και Ρωσία ήταν οι βασικές δυνάμεις των δύο πόλων. Έμειναν έξω Καναδάς και Νέα Ζηλανδία, ίσως γιατί Κίνα και ΕΕ έχουν αποκτήσει επιρροή σε αυτές τις χώρες και έτσι προτιμούν το Νεοταξικό σχέδιο. Όμως η Νέα Ζηλανδία είναι πολύ μικρή σε σχέση με την Αυστραλία και ο Καναδάς ακόμη μικρότερος σε σχέση με τις ΗΠΑ και αργά η γρήγορα θα ενταχθούν στο γκρουπ AUKUS.

Το γκρουπ δεν θα μείνει μόνο σε αυτές τις πέντε αγγλόφωνες χώρες αλλά θα αναζητήσει οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές συμμαχίες σε όλο τον κόσμο. Ήδη Ινδία και Ιαπωνία που δεν έβλεπαν με καλό μάτι την Ασιατική Ένωση γιατί θα τους «καπέλωνε» η Κίνα έχουν προσεγγίσει την AUKUS. Υπάρχουν και άλλοι παίκτες όπως Βραζιλία, Σαουδική Αραβία κλπ που είναι μάλλον με την AUKUS.

Ρωσοτουρκική επέλαση

Βασίλης

Scroll to Top