Απέτυχε ο Sunak

Απέτυχε ο Sunak

Θα αναλάβει πρωθυπουργός ο Sunak. Έχει ήδη αποτύχει πριν ακόμη αναλάβει. Δεν τον εξέλεξε ποτέ κανένας. Οι Βρετανοί ψηφοφόροι εξέλεξαν με μεγάλη διαφορά τον Johnson να εφαρμόσει πρόγραμμα Brexit. Οι Νεοταξίτες Bremainers τον ανάγκασαν σε παραίτηση με σκοπό να βάλουν τον Sunak. Η βάση όμως του κόμματος όπου σαφώς υπερέχει το Brexit από το Bremain, εξέλεξε την Truss με μεγάλη διαφορά.

Οι Νεοταξίτες Bremainers την εξανάγκασαν και αυτή σε παραίτηση για να βάλουν τον Sunak. Aν πήγαινε η εκλογή στην βάση, όπως αρχικά είχε αναγγελθεί, ο Sunak δεν είχα καμία απολύτως ελπίδα ενάντια στον Johnson που είχε σημαντικό προβάδισμα. Έτσι δεν τόλμησαν να το πάνε εκεί και το κανόνισαν μεταξύ τους οι βουλευτές, αρνούμενοι τουλάχιστον οι μισοί να στηρίξουν τον Johnson.

Πιθανώς να τον απείλησαν πως θα αποχωρήσουν από το κόμμα και θα χάσει την πλειοψηφία στην Βουλή. Έτσι αποφάσισε να μην κατέβει παρόλο που είχε πολύ πάνω από εκατό βουλευτές και στην βάση θα κέρδιζε με μεγάλη άνεση, μεγαλύτερη από ότι η Truss. Βέβαια δεν τέλειωσε εδώ η ιστορία του Johnson, προετοιμάζεται για επάνοδο, μια άλλη στιγμή και ίσως με ένα άλλο τρόπο (πχ νέο κόμμα).

Ενδεχομένως, στις επόμενες βρετανικές εκλογές να δούμε μια ανάλογη κατάσταση με αυτή των γαλλικών εκλογών. Ο Sunak, πέρα από την δεδομένη αποτυχία τους ως πρωθυπουργός, ίσως να είναι εκτός από ο πρώτος μη λευκός, μη Χριστιανός πρωθυπουργός και ο πρώτος αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος που θα φέρει το κόμμα σε μονοψήφια ποσοστά. Αυτό θα γίνει αν ο Johnson, ο Farage ή κάποιος άλλος φτιάξει ένα δυνατό κεντροδεξιό κόμμα Brexit.

Οι Συντηρητικοί θα πέσουν σε μονοψήφια κόμματα όπως στην Γαλλία συνέβη με τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα του Σαρκοζί που πρωταγωνίστησε στην ευρωπαϊκή πορεία της Γαλλίας. Πήρε κάτω από 5% με το κόμμα της Λεπέν να αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς και ένα άλλο κεντροδεξιό κόμμα, του Ζεμούρ, να ξεπερνάει τους Ρεπουμπλικάνους και να συγκεντρώνει σχεδόν διπλάσια ποσοστά. Δεν θα φταίει ο Sunak. Κανείς στην θέση του Sunak δεν θα μπορούσε παρά να μην αποτύχει.

Οι Νεοταξίτες Bremainers τον έβαλαν για να παγώσει το Brexit, να έρθουν οι Εργατικοί και να το αντιστρέψουν. Η αντιστροφή μπορεί να γίνει σταδιακά. Δηλαδή μπορεί σε πρώτη φάση να γίνει μια ειδική συμφωνία με την ΕΕ που να είναι σαν να βρίσκονται στην ΕΕ, χωρίς όμως να βρίσκονται στην ΕΕ. Μετά όταν ωριμάσει λίγο το θέμα, θα κάνουν και επίσημα την επανένταξη. Δηλαδή το σχέδιο μάλλον περιλαμβάνει τρία στάδια: 1) πάγωμα Brexit από τον Sunak 2) μεγαλύτερη προσέγγιση της ΕΕ από τους Εργατικούς με ειδική συμφωνία 3) επανένταξη στην ΕΕ.

Μην ξεχνάμε πως στην Βρετανία τα κόμματα κυβερνούν συνεχώς για πολλά χρόνια. H Thatcher μαζί με τον Major κυβέρνησαν για δεκαοκτώ χρόνια, οι Blair – Brown για δεκατρία και τώρα οι Συντηρητικοί βρίσκονται ήδη στα δωδεκάμισι. Επομένως στην πρώτη θητεία των Εργατικών μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη προσέγγιση με μια ειδική συμφωνία και στην δεύτερη ή ακόμα και την τρίτη, αν βλέπουν πως την κερδίζουν, η επίσημη επανένταξη. Αυτό λέει το σχέδιο που όμως μάλλον δεν θα τους βγει.

To νέο κόμμα Brexit της κεντροδεξιάς, μπορεί να μην κερδίσει τις επόμενες εκλογές αλλά μάλλον θα βγει πρώτο κόμμα στην κεντροδεξιά όπως έγινε στην Γαλλία με την Λεπέν. Όμως έχει καλές πιθανότητες να κερδίσει τις μεθεπόμενες εκλογές που κανονικά θα είναι στις αρχές του 2030. Πάει μακριά η βαλίτσα σίγουρα αλλά το ζητούμενο είναι να μην τους βγει η αναστροφή του Brexit. Όπως αυτοί κάνουν ό,τι μπορούν για να μην γίνει το Brexit, όχι μόνο στην Βρετανία αλλά και παγκοσμίως, έτσι και η αντίπαλη συνωμοσία στη Νεοταξική, θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην καταφέρουν την αντιστροφή του Brexit.

Να δούμε ποιοι θα κερδίσουν στο τέλος. Οι Νεοταξίτες προηγήθηκαν γιατί ο κόσμος δεν είχε αντιληφθεί την συνωμοσία τους. Τώρα σιγά σιγά ξυπνάνε παγκόσμια και αντιλαμβάνονται τι και πως λειτουργούν. Ίσως και αυτό που έκαναν, να απομακρύνουν δύο εκλεγμένους πολιτικούς, τον έναν από τους ψηφοφόρους και την άλλη από την βάση, να τους βγει σε κακό. Οι άνθρωποι στην Βρετανία ακόμη δεν έχουν καταλάβει τι έχει συμβεί. Κατ΄αρχάς παρακολουθούσαν τις εξελίξεις.

Τώρα τελειώνουν οι εξελίξεις δηλαδή αναλαμβάνει ο Sunak την σίγουρα αποτυχημένη θητεία στην πρωθυπουργία και στην αρχηγία του Συντηρητικού κόμματος. Πολλοί βρίσκονται σε σοκ από την πολύ σύντομη θητεία της Truss και όλα όσα επακολούθησαν. Όταν ηρεμήσουν κάπως τα πράγματα, θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν τι έγινε, ειδικά όταν ο Sunak δεν προχωράει το Brexit. Θα καταλάβουν πως οι Νεοταξίτες Bremainers απομάκρυναν δύο εκλεγμένους πολιτικούς για να τοποθετήσουν έναν που δεν τον εξέλεξε ποτέ κανένας ώστε να καθυστερήσει το Brexit.   

Σταύρος

Scroll to Top