Αποδόσεις Show Business

Αποδόσεις Show Business

Σε προηγούμενο άρθρο αναφέρθηκε πως η ταινία «My big fat Greek wedding» (Γάμος αλλά ελληνικά) του 2002 είναι η πιο αποδοτική ταινία όλων των εποχών! Έσοδα, κέρδη και απόδοση είναι διαφορετικά μεγέθη που συνδέονται μεταξύ τους. Από οικονομική άποψη, αυτό που μετράει την επιτυχία, είναι η απόδοση. Η ταινία δεν έχει απλά την μεγαλύτερη απόδοση αλλά και πολύ μεγάλη διαφορά από την δεύτερη, σχεδόν διπλάσια απόδοση.

Η πιο πετυχημένη ταινία όλων των εποχών, τουλάχιστον μέχρι το 2010, σύμφωνα με το άρθρο του CNBC, έχει έντονο ελληνικό στοιχείο. Μια ταινία είναι ομαδική δουλειά. Όλοι βάζουν το λιθαράκι τους, ακόμη κι αυτός που φέρνει τα σάντουιτς και τους καφέδες. Όμως η συμβολή της Νίας Βαρδάλου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς εκτός από πρωταγωνίστρια είναι και η σεναριογράφος.

Αρκετοί από το καστ της ταινίας είναι ελληνικής καταγωγής όπως ο πατέρας της στην ταινία Michael Constantine, ο αδελφός της Louis Mandylor, η ξαδέλφη της Gia Carides. O Louis Mandylor είναι στην πραγματική ζωή αδελφός του Costa Mandylor που έχει παίξει σε πολλές ταινίες. Το θέμα έχει να κάνει με μια Ελληνοαμερικανική οικογένεια. Επίσης παραγωγοί είναι η ελληνικής καταγωγής Rita Wilson και ο πολύ γνωστός σύζυγος της Tom Hanks που έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες.

Έσοδα, κέρδη, απόδοση, ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις αλλά θα τα εξετάσω για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Τα νούμερα που κάνουν οι εκπομπές δηλαδή η τηλεθέαση είναι ένα σημαντικό ζήτημα γιατί καθορίζει τα έσοδα. Όσο μεγαλύτερη τηλεθέαση έχουν, τόσο περισσότεροι βλέπουν τις διαφημίσεις και τόσο μεγαλύτερα τα διαφημιστικά έσοδα. Κατά καιρούς υπάρχουν κριτικές, γιατί κόπηκε μια εκπομπή που είχε μεγάλη τηλεθέαση και δεν κόπηκε μια άλλη που είχε μικρότερη τηλεθέαση.

Αυτή με την μεγαλύτερη τηλεθέαση, κανονικά θα έχει μεγαλύτερα διαφημιστικά έσοδα. Όμως μπορεί να είναι οικονομικά ορθό να κοπεί μια εκπομπή που έχει μεγαλύτερα έσοδα και να μην κοπεί μια άλλη που έχει χαμηλότερα. Από οικονομικής άποψης, αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι τα έσοδα αλλά τα κέρδη που είναι Κέρδη = Έσοδα - Έξοδα. Πρέπει να εξετάζουμε και τα έξοδα.

Αν λοιπόν μια εκπομπή έχει μεγάλο κόστος παραγωγής, μπορεί να κοπεί και να διατηρηθεί μια άλλη, με μικρότερη τηλεθέαση επειδή έχει χαμηλότερο κόστος παραγωγής. Η ίδια λογική που ισχύει για τις εκπομπές ισχύει και για τα σήριαλ. Για να προσδιοριστούν τα κέρδη, εκτός από τα έσοδα που εξαρτώνται από την τηλεθέαση, παίζει ρόλο και το κόστος παραγωγής. Τους επενδυτές ή κεφαλαιούχους, ενδιαφέρει η απόδοση της επένδυσης. Είναι αυτά που βάζουν τελικά στην τσέπη τους, σε σχέση με το αρχικό ποσό που έδωσαν.

Όσοι έχασαν τα λεφτά τους στη μεγάλη ληστεία του Χρηματιστηρίου, αντιλαμβάνονται τι σημαίνει απόδοση. Όσοι δεν ήταν του συστήματος ΝΤΠ - ΕΕ, δεν ήταν στο κόλπο και έχασαν τα λεφτά τους. Για όσους δεν το ξέρουν, να δώσω ένα παράδειγμα. Παίζουν τρεις παίκτες σε ένα πρακτορείο. Ο πρώτος βάζει 100 € και κερδίζει 50 €, ο δεύτερος βάζει 200 € και κερδίζει 60 € και ο τρίτος βάζει 300 € και κερδίζει 75 €.

Ο τρίτος κερδίζει τα περισσότερα και ο πρώτος τα λιγότερα. Μεγαλύτερη επιτυχία έχει όμως ο πρώτος, μετά ο δεύτερος και τελευταίος ο τρίτος που κερδίζει τα περισσότερα. Η επιτυχία μετριέται με την απόδοση. Ο πρώτος έχει απόδοση 50/100 = 50%, ο δεύτερος 60/200 = 30% και ο τρίτος 75/300 = 25%. Μπορούμε να κάνουμε ένα πινακάκι για τους παίκτες, την απόδοση του καθενός, τα χρήματα που βάζουν και τα χρήματα που παίρνουν.

Παίκτης

Απόδοση

Ποσό 100

Ποσό 200

Ποσό 300

Α

50%

50

100

150

Β

30%

30

60

90

Γ

25%

25

50

75

Με την απόδοση που έχει ο πρώτος, αν είχε βάλει 200 € θα κέρδιζε 100 € και αν είχε βάλει 300 € θα κέρδιζε 150 €. Αυτός που έχει την μεγαλύτερη απόδοση, κερδίζει τα περισσότερα, αν βάλουν τα ίδια χρήματα. Στο ίδιο ποσό, ο πρώτος κερδίζει πάντα τα περισσότερα, μετά ο δεύτερος και στο τέλος το τρίτος. Στο παράδειγμα, ο τρίτος κερδίζει τα περισσότερα επειδή έβαλε περισσότερα, όχι γιατί έχει καλύτερη απόδοση. Να δώσω άλλο ένα παράδειγμα.

Ανοίγουν δύο κέντρα διασκέδασης, Club ή με live μουσική. Το ένα χωράει 100 άτομα ενώ το δεύτερο χωράει 500 άτομα. Στο δεύτερο έχουν πέσει περισσότερα λεφτά για να φτιαχτεί και έχει περισσότερα έξοδα λειτουργίας. Στο πρώτο δεν πέφτει καρφίτσα ενώ στο δεύτερο είναι 300 άτομα κατά μέσο όρο. Το δεύτερο πουλάει περισσότερα ποτά και έχει περισσότερα έσοδα όμως το πρώτο είναι πιο πετυχημένο.

Όσο πιο πολλά λεφτά πέφτουν σε μια ταινία, τόσο περισσότερα εισιτήρια θα κόψει δηλαδή θα κάνει μεγαλύτερες εισπράξεις. Αν προκύψουν κέρδη μπορεί να έχει μεγαλύτερα από μια ταινία μικρότερου budget. Αυτό όμως που έχει σημασία από οικονομική άποψη, αυτό που καθορίζει την οικονομική επιτυχία, είναι η απόδοση, όχι μόνο στις ταινίες αλλά σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Η δεύτερη συνέχεια της πιο πετυχημένης οικονομικά ταινίας όλων των εποχών, το «My big fat Greek wedding 3», με ακόμη πιο έντονο το ελληνικό στοιχείο, σαμποτάρεται από Έλληνες. Βέβαια ο σκοπός τους μπορεί να μην είναι να σαμποτάρουν την ταινία αλλά αυτό επιτυγχάνουν. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζομαι να μην καταγγελθεί βιασμός και ξυλοδαρμός, αν έχει πραγματικά συμβεί. Ο φερόμενος βιασμός και ξυλοδαρμός έγινε στις αρχές του 2020.

Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα. Αν είχε προχωρήσει η υπόθεση του καταγγελλόμενου βιασμού και ξυλοδαρμού, πιθανώς να μην έπαιρνε μέρος ο Γεωργούλης αλλά κάποιος άλλος ηθοποιός. Για να μην προχωρήσει, ίσως να μην υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Ξαναζεσταίνοντας μια κρύα, ξεχασμένη υπόθεση, σαμποτάρουν την συνέχεια της πιο πετυχημένης ταινίας όλων των εποχών, με έντονο ελληνικό στοιχείο που διαφημίζει σε όλο τον κόσμο την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Άγγελος

Scroll to Top