Απογοήτευση και θλίψη

Απογοήτευση και θλίψη

Η πρόσφατη ομιλία του Κώστα Καραμανλή στο Ίδρυμα Καραμανλής δικαίωσε πολλούς. Γιατί ήταν πάρα πολλοί αυτοί που έλεγαν πως δεν έπρεπε να γίνει ούτε Πρωθυπουργός αλλά ούτε και αρχηγός του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Διότι αν ήταν κάποιος άλλος στην θέση του, μπορεί η χώρα να μην χρεοκοπούσε και να μην καταστρεφόταν οικονομικά. Μην ξεχνάμε πως αυτός ήταν που οδήγησε την Ελλάδα στην χρεοκοπία.

Δεν λέω πως μόνο αυτός ευθύνεται αλλά σίγουρα έχει ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης. Ήταν αμετανόητος, εμμονικός, χωρίς ίχνος τύψεων και μεταμέλειας. Ήταν τελείως εκτός τόπου και χρόνου και δεν εννοώ το Ίδρυμα Καραμανλής και την επέτειο των 47 χρόνων της ΝΔ αλλά την Ελλάδα και την σημερινή εποχή. Σαν να μην έχει καταλάβει τι έχει συμβεί.

Σαν να βρίσκεται στις αρχές του 2000 ή μάλλον καλύτερα στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Διότι δεν είχαν προηγηθεί άλλες ομιλίες του για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν δεν κάνω λάθος από τότε που σταμάτησε να είναι Πρόεδρος του κόμματος. Σίγουρα κάποιοι ενθουσιάστηκαν με την ομιλία του. Υπάρχουν και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν πολλά πράγματα. Για όσους όμως καταλαβαίνουν λίγα πράγματα, η ομιλία του προκάλεσε μόνο μεγάλη απογοήτευση και θλίψη. Δεν είναι όλοι αμόρφωτοι, χαμηλού πνευματικού επιπέδου και χωρίς κριτική ικανότητα.

Ο Καραμανλικός Νικολόπουλος δήλωση σε εκπομπή του Στέργιου Καλόγηρου πως η παράταξη έχει ιδιοκτήτη, τον Καραμανλή. Αυτά είναι ντροπή να λέγονται. Οι ιδιοκτήτες της παράταξης είναι οι ψηφοφόροι και δεν είναι κανένας Καραμανλής, κανένας Μητσοτάκης, κανένας Σαμαράς και κανένας άλλος κερατάς. Ο Καραμανλής ήταν πολλά χρόνια Πρόεδρος και δημιούργησε έναν ισχυρό κομματικό μηχανισμό. Αυτό ισχύει αλλά αυτό δεν τον κάνει ιδιοκτήτη της παράταξης, απλά αυτόν με τον ισχυρότερο κομματικό μηχανισμό. Είναι ο ίδιος μηχανισμός του θείου του, μιας και είναι συνεχιστής του.

Ο μηχανισμός του θείου του δημιουργήθηκε ξανά στην μεταπολίτευση πάνω σε αυτόν που υπήρχε προ δικτατορίας. Έτσι τα πολλά χρόνια κυριαρχίας των Καραμανλήδων στην κεντροδεξιά, έχουν δημιουργήσει έναν ισχυρό κομματικό και κρατικό μηχανισμό. Στο κράτος ήταν κυρίως γαλάζιοι και πράσινοι. Πρόσφατα προστέθηκαν και ροζ. Από τους γαλάζιους οι περισσότεροι ήταν Καραμανλικοί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρίσκεται στην φυλακή μαζί με τον Σημίτη. Διότι αυτοί οι δύο είναι οι βασικοί ύποπτοι της τεράστιας εθνικής καταστροφής.

Το περίεργο και συνάμα κωμικοτραγικό είναι πως οι Καραμανλήδες και οι Καραμανλικοί δεν ανήκουν στην παράταξη που εκπροσωπούν. Είναι εισβολείς και καταληψίες από έναν άλλο πολιτικό χώρο. Η κεντροδεξιά έχει ορισμένα χαρακτηριστικά που αναγνωρίζουν ακόμα και οι κομμουνιστές. Μπορούν όλοι να πουν ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κεντροδεξιάς: πατριωτισμός, συντηρητισμός, εγγύτητα στην θρησκεία, ελεύθερη οικονομία. Ο Καραμανλής δεν έχει ούτε ένα. Διότι η εγγύτητα στην θρησκεία και ο συντηρητισμός υποστηρίζεται από τον τρόπο ζωής, ο νοών νοείτω.

Ο Μητσοτάκης έχει μόνο ένα από τα τρία, την ελεύθερη οικονομία. Οι βασικοί εκφραστές της κεντροδεξιάς, οι Καραμανλήδες δεν έχουν ούτε ένα από τα τέσσερα βασικά στοιχεία της κεντροδεξιάς. Τόσο των Καραμανλήδων, όσο και των Μητσοτάκηδων οι ιδεολογίες είναι υβριδικός σοσιαλισμός, διαφορετικού τύπου των μεν από τους δε. Έχουν σαν βάση τον σοσιαλισμό στον οποίο βάζουν κάποια στοιχεία της δεξιάς. Αυτά βέβαια έχουν εξετασθεί διεξοδικά σε άλλα άρθρα αλλά θεωρώ απαραίτητο να τα επαναλάβω και να τα τονίσω.

Ο Κυρανάκης σε ανάρτηση του στο twitter, σχετικά με την ομιλία του Καραμανλή, αναφέρθηκε στις διαχρονικές αξίες της Νέας Δημοκρατίας και στην δικαίωση της παράταξης. Δικαίωση πράγματι υπήρξε, όσων έλεγαν ότι δεν κάνει ούτε για Πρωθυπουργός αλλά ούτε για Πρόεδρος του κόμματος. Οι διαχρονικές αξίες είναι ενός άλλου πολιτικού χώρου, όχι της κεντροδεξιάς. Η παράταξη στην οποία αναφέρονται όλοι αυτοί οι Σαιντσιμονιστές είναι μία άλλη παράταξη, όχι η κεντροδεξιά. Οι Καραμανλήδες και οι Καραμανλικοί επέβαλαν ως κεντροδεξιά κάτι που δεν είναι κεντροδεξιά. Είναι κοντά στον εθνικοσοσιαλισμό (που είναι ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ) αλλά χωρίς όμως κανένα ίχνος πατριωτισμού.

Η κεντροδεξιά πρέπει να γίνει κανονική κεντροδεξιά και να σταματήσει να είναι ο υβριδικός σοσιαλισμός των Μητσοτάκηδων και των Καραμανλήδων. Οι ευρωπαϊκές πορείες είναι απόψεις των Σαιντσιμονιστών και των ουτοπικών σοσιαλιστών και όχι των πατριωτών. Δεν έχουν το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται πατριώτες. Ο Καλόγηρος έχει τον σταθμό Βεργίνα στην Βόρεια Ελλάδα που αναμεταδίδεται από σταθμούς της Αττικής. Προέκυψε ένα θέμα με τον Τσίπρα επειδή πήρε είκοσι χιλιάδες επιδότηση. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ο Τσίπρας (ή ο ΣΥΡΙΖΑ) αποκάλεσε τον σταθμό ακροδεξιό.

Ο Καλόγηρος διόρθωσε πως είναι πατριωτικός και όχι ακροδεξιός. Δεν ξέρω αν είναι ακροδεξιός αλλά πάντως πατριώτης σίγουρα δεν είναι όποιος υποστηρίζει την Νέα Δημοκρατία και είναι συγγενής και φίλος του Γεωργιάδη. Οι πατριώτες υπερασπίζονται την εθνική κυριαρχία. Δεν την παραδίδουν σε μία ξένη γραφειοκρατία. Αυτά είναι σοσιαλιστικές απόψεις. Όταν μάλιστα μέσω της ΕΕ προκλήθηκε οικονομική καταστροφή και υποδούλωση, τότε η στάση εκτός από διεθνιστική είναι και προδοτική.

Ο Νικολόπουλος δήλωσε πως ίσως ετοιμάζεται ένα σχήμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη. Με πρότυπο τον Καραμανλή «σώθηκαν». Δεν θα τους ψηφίσουν ούτε τα μέλη της οικογένειας τους. Η κοινωνία έχει προχωρήσει μπροστά και όλοι αυτοί Καραμανλήδες και Καραμανλικοί έχουν μείνει πολύ πίσω. Μόνο μεγάλη απογοήτευση και θλίψη προκαλούν πλέον. Ο κύκλος των Καραμανλήδων και των Καραμανλικών πρέπει να κλείσει και να προχωρήσει η χώρα μπροστά. 

Μιχάλης

Scroll to Top