Μάθημα κεντροδεξιάς 1ο

Μάθημα κεντροδεξιάς 1ο

Ξεκινάμε μία σειρά μαθημάτων κεντροδεξιάς. Απευθύνονται στον καθένα αλλά κυρίως σε Μητσοτάκη, Καραμανλή, Σαμαρά, Χατζηδάκη, Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη, Γεωργιάδη, Βορίδη, Καρατζαφέρη, Βελόπουλο, Καμένο, Κρανιδιώτη, Μπαλτάκο και όλους τους πολιτικούς της κεντροδεξιάς και δεξιάς Δεν γνωρίζουν τι είναι κεντροδεξιά. Κανένας από τους πολιτικούς που αυτοπροσδιορίζονται κεντροδεξιοί ή δεξιοί δεν είναι στην πραγματικότητα. Θα γίνει αντιληπτό από αυτά που θα εξηγηθούν στα μαθήματα.

Αυτό που εκφράζουν όλοι αυτοί είναι κάτι άλλο, κάτι δικό τους, κάτι αλλόκοτο, παράξενο. Είναι ένα πασοκοειδές ιδεολόγημα, υβριδικό σοσιαλιστικό αλλά σίγουρα όχι κεντροδεξιά ή δεξιά. Αν δεν είναι καραπασόκ είναι σίγουρα παραπασόκ δηλαδή κάτι παραπλήσιο στο ΠΑΣΟΚ. Στην Ελλάδα δεν είχαμε ποτέ γνήσια φιλολαϊκή κεντροδεξιά στην μεταπολίτευση και ενδεχομένως ούτε μεταπολεμικά. Δεν είμαι αρκετά μεγάλος για να ξέρω τι γινόταν πριν το 1967. Οι παλαιότεροι θα μπορέσουν να κρίνουν μετά τα μαθήματα κεντροδεξιάς. Κεντροδεξιά, δεξιά, ακροδεξιά είναι σχετικές ιδεολογίες. Διαφέρουν ποσοτικά και όχι ποιοτικά. Η κεντροδεξιά είναι πιο μετριοπαθής στάση και όσο προχωράμε προς την άκρα δεξιά γίνεται πιο ακραία. Να δώσω ένα παράδειγμα. Ο πατριωτισμός της κεντροδεξιάς είναι μετριοπαθής ενώ της άκρας δεξιάς ακραίος.

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε με το τι δεν είναι κεντροδεξιά (ή δεξιά). Κεντροδεξιά δεν είναι οικολογία, διεθνισμός, κρατισμός, ευρωπαϊκή πορεία, Μνημόνια, ομοφυλοφιλία, ελευθεριάζουσα συμπεριφορά, χρήση ή κατάχρηση ναρκωτικών, αθεΐα, αγνωστικισμός. Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια είναι ένα τρίπτυχο που αναφέρεται στην κεντροδεξιά ιδεολογία. Για να είμαστε πιο ακριβείς ένα τετράπτυχο είναι στην βάση της κεντροδεξιάς, πατριωτισμός, συντηρητισμός, φιλική στάση στην θρησκεία, ελεύθερη οικονομία. Όσον αφορά την στάση στην θρησκεία υπάρχουν διάφορες διαβαθμίσεις: θρησκόληπτοι, θρήσκοι, πιστοί, φιλικοί.

Δεν είναι χωριστές κατηγορίες αλλά ευρύτερες κατηγορίες που εμπεριέχουν τις προηγούμενες. Οι θρησκόληπτοι είναι στενόμυαλοι θρήσκοι που είναι η ευρύτερη κατηγορία. Δηλαδή οι θρήσκοι χωρίζονται σε θρησκόληπτους (στενόμυαλους) και ανοιχτόμυαλους. Θρήσκοι ή θρησκευόμενοι είναι αυτοί που ακολουθούν και τα τυπικά της θρησκείας, πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία, νηστεύουν κλπ. Οι πιστοί που είναι ευρύτερη κατηγορία, χωρίζονται σε θρησκευόμενους και μη θρησκευόμενους. Όλοι οι πιστοί έχουν πίστη αλλά οι μη θρησκευόμενοι δεν είναι τόσο τυπικοί.

Η πιο ευρύτερη κατηγορία είναι οι φιλικοί δηλαδή όλοι όσοι έχουν φιλική στάση προς την θρησκεία. Αυτοί χωρίζονται στους πιστούς που έχουν δυνατή πίστη και στους υπόλοιπους που δεν διακρίνονται από τόσο έντονη πίστη. Συμφωνούν όμως σε γενικές γραμμές με την θρησκεία και ακολουθούν στο περίπου τις γενικές κατευθύνσεις της. Δηλαδή όλες οι κατηγορίες είναι κοντά στην θρησκεία αλλά κάποιες περισσότερο. Οι θρησκόληπτοι είναι τόσο κοντά που σε συνδυασμό με συνήθως χαμηλό μορφωτικό επίπεδο τους έχουν μια στενή θεώρηση. Όταν λέμε θρησκεία δεν είναι απαραίτητα ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός αλλά στην Ελλάδα αυτή είναι η θρησκεία μας.

Οι συντηρητικές αρχές και αξίες είναι σχετικές με την φιλική στάση προς την θρησκεία αλλά όχι το ίδιο. Οι πρώτες αφορούν το ηθικό κομμάτι και η δεύτερη το θρησκευτικό. Μπορεί κανείς να είναι συντηρητικός και άθεος ή αγνωστικιστής. Όσοι όμως είναι κοντά στην θρησκεία, έχουν συντηρητικές αρχές και αξίες, όσο πιο κοντά στην θρησκεία, τόσο περισσότερο. Έτσι όσοι έχουν απλά φιλική στάση χωρίς να είναι πιστοί, μπορεί να μην έχουν τόσο συντηρητικές απόψεις.

Πολλοί πολιτικοί της κεντροδεξιάς, έχουν γεμίσει τα γραφεία τους με εικόνες του Χριστού της Παναγίας και των Αγίων. Το κατά πόσο είναι κοντά στην θρησκεία, φαίνεται από την ζωή που κάνουν και όχι από τις εικόνες που έχουν στα γραφεία τους. Η θρησκεία χαρακτηρίζει την ομοφυλοφιλία αμαρτία και καταδικάζει τον έκλυτο βίο. Η ομοφυλοφιλία και γενικά ο έκλυτος βίος δεν συνάδουν με την συντηρητική νοοτροπία και την φιλική στάση στην θρησκεία. Στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν ομοφυλόφιλοι και παιδεραστές αλλά αυτό είναι πρόβλημα της Εκκλησίας κι όχι της θρησκείας.

Η θρησκεία δέχεται την μετάνοια. Επομένως μπορεί να δεχτεί κάποιον που ήταν ομοφυλόφιλος και μετανόησε αλλά δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι. Πάντως είναι σίγουρο πως ο πολιτικός χώρος της κεντροδεξιάς δεν έχει θετική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία και τον έκλυτο βίο. Δεν λέω ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι κακοί άνθρωποι. Άλλοι είναι κακοί, άλλοι είναι καλοί και οι περισσότεροι μέτριοι. Λέω ότι ομοφυλοφιλία ή έκλυτος βίος δεν πηγαίνουν μαζί με συντηρητική νοοτροπία και φιλική στάση στην θρησκεία.

επόμενο

Παύλος

Scroll to Top