Αρραγές κεντροαριστεράς
Αρραγές κεντροαριστεράς
Άλλα ονόματα για την υποψηφιότητα είναι η ινδικής καταγωγής πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Χάλεϊ, η Κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα Κρίστι Νόεμ, ο πρώην Αντιπρόεδρος Πενς, ο Πομπέο, ο Κρουζ. Η Χάλεϊ είχε έρθει σε σύγκρουση με τον Τραμπ. Αντιθέτως η Κρίστι Νόεμ είχε εκλεγεί με την υποστήριξη του. Δεν είχε πάρει μέτρα στη Νότια Ντακότα για την αντιμετώπιση του covid. Ο Πενς τα έχει τσουγκρίσει με τον Τραμπ γιατί τον «πούλησε» όταν υποστήριζε νοθεία στις προηγούμενες εκλογές του 2019. Αντιθέτως ο Κρουζ του συμπαραστάθηκε σθεναρά. Αν ο Τραμπ δεν κατέβει ο ίδιος, θα ορίσει αυτός τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με την υποστήριξη του.
Ένα σενάριο που παίζει είναι Τραμπ με Νόεμ ή Κρουζ για Αντιπρόεδρο. Ή μπορεί ο Τραμπ να στηρίξει το ντουέτο Κρουζ - Νόεμ. Ο Κρουζ τεχνικά θεωρείται μειονότητα γιατί είναι Κουβανικής καταγωγής. Έχουν κατηγορήσει τον Τραμπ πως είχε φιλικές σχέσεις με την Ρωσία και τον Πούτιν, αν και πέρασαν (οι σχέσεις) από ταραγμένες περιόδους. Δεν άσκησε ιδιαίτερη κριτική στο θέμα της Ουκρανίας αλλά περισσότερο (άσκησε κριτική) στον Μπάιντεν. Η Νόεμ καταδίκασε* τις ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία αλλά κυρίως επιτέθηκε στον Μπάιντεν. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως είναι Trump show οι προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων.
Θέλω να κάνω κάποιες διευκρινίσεις σε κάποια που έγραψα παραπάνω. Το αρραγές μέτωπο για τα κόμματα της κεντροδεξιάς της Δύσης είναι κάπως υπερβολικό, για την ακρίβεια έχουν παρεμφερή άποψη. Με εξαίρεση Βρετανία και Αυστραλία, στις υπόλοιπες σημαντικές χώρες της Δύσης είναι κεντροαριστεροί δηλαδή σε ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία. Οι κυβερνήσεις όπως και τα ΜΜΕ εκφράζουν την άποψη της κεντροαριστεράς.
Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη ή για την ακρίβεια απόψεις που είναι κοντά μεταξύ τους που δεν εκφράζονται ούτε από τις κυβερνήσεις ούτε από τα ΜΜΕ. Εκφράζουν όμως ένα σημαντικό ποσοστό των ψηφοφόρων. Το θέμα της Ουκρανίας είναι ίσως το σημαντικότερο και το επίκαιρο. Στη Δύση, η κεντροδεξιά καταδικάζει πολύ λιγότερο ή καθόλου τις ενέργειες της Ρωσίας αλλά προβάλλεται η άποψη της κεντροαριστεράς.
Η πανδημία covid - 19 είναι άλλο θέμα επίσης σημαντικό που εξακολουθεί ακόμη να είναι επίκαιρο Εδώ μας τρέλαναν στην κυριολεξία, με τις μάσκες, τα lockdown, τους εμβολιασμούς για δύο χρόνια. Στη Νότια Ντακότα, η Κρίστι Νόεμ δεν πήρε σχεδόν καθόλου μέτρα. Οι κυβερνήτες των πολιτειών έχουν πολλές αρμοδιότητες και μπορούν να διαφοροποιούνται από την κυβέρνηση.
Αμφισβήτησε δημόσια πολλές από τις απόψεις των δήθεν ειδικών και επικαλέστηκε κυρίως την ελευθερία και όχι την αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση του covid. Εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής. Ποιος έχει δίκιο και ποιος έχει άδικο είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά σίγουρα υπάρχει και μία άλλη άποψη που δεν παρουσιάζεται από τα ΜΜΕ που σχεδόν όλα ανήκουν σε κεντροαριστερά συμφέροντα.
Στη Γαλλία και τα τρία πρώτα κόμματα της κεντροδεξιάς που βρίσκονται κοντά δημοσκοπικά έχουν πάρει σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης. Το ίδιο είχε κάνει και ο Τραμπ. Είπε πως θα υψώσει τείχος στα σύνορα και εν μέρει το έκανε. Ο Σαλβίνι είχε ακόμη πιο σκληρή στάση. Δεν είχε επιτρέψει σε ισπανικό πλοίο που διέσωσε μετανάστες να μπει σε ιταλικό λιμάνι και έμεινε για μέρες στα ανοιχτά.
Ο Πούτιν τοποθετείται στην κεντροδεξιά (όπως και ο Ερντογάν). Είναι αναμενόμενο οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Δύσης όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας να μην τον συμπαθούν για ένα ακόμα λόγο επειδή δηλαδή είναι πολιτικός αντίπαλος με διαφορετικές απόψεις. Οι απόψεις του κάπως ταιριάζουν (όχι απόλυτα) με των κεντροδεξιών κομμάτων της Δύσης. Οι κεντροαριστεροί παρουσιάζουν τους δεξιούς ως ακροδεξιούς, τους κεντροδεξιούς ως δεξιούς και τους κεντρώους προς τα αριστερά, τύπου Νέας Δημοκρατίας, ως κεντροδεξιούς.
Πρέπει οι κεντροδεξιοί ψηφοφόροι να καταλάβουν πως οι απόψεις της Νέας Δημοκρατίας είναι απόψεις της κεντροαριστεράς και είναι απαραίτητο να αναδειχθεί ένα άλλο κόμμα στη θέση της Νέας Δημοκρατίας που να είναι κεντροδεξιά. Στην γειτονική μας Ιταλία αναδείχθηκαν στις πρώτες θέσεις τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα «Λίγκα του Βορρά» (Σαλβίνι) και «οι Αδελφοί της Ιταλίας» (Τζώρτζια Μελόνι) παρόλο που το Forza Italia του Μπερλουσκόνι δεν είχε τα χάλια της Νέας Δημοκρατίας δηλαδή τελείως κεντροαριστερή τοποθέτηση. Στην Γαλλία πλέον πρώτο κόμμα της κεντροδεξιάς είναι το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν.
Ανδρέας