Ραγισμένο μέτωπο

Ραγισμένο μέτωπο

Θέλουν να παρουσιάσουν πως η Δύση έχει αρραγές μέτωπο στο θέμα της Ουκρανίας και γενικότερα. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι πως αυτή την στιγμή σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν επικρατήσει οι κεντροαριστεροί και οι κυβερνήσεις εκφράζουν την άποψη τους. Όμως υπάρχει και μία άλλη άποψη, της κεντροδεξιάς που εκφράζεται με ψηλά ποσοστά και περιμένουν την σειρά τους στην διακυβέρνηση.

Αυτό που ισχύει είναι πως στην κεντροδεξιά της Δύσης έχουν αρραγές μέτωπο όπως στην κεντροαριστερά. Οι θέσεις της Νέας Δημοκρατίας απέχουν κατά πολύ από τις θέσεις των κεντροδεξιών κομμάτων που επικρατούν στην Δύση ενώ συμφωνούν πολύ περισσότερο με τις θέσεις των κεντροαριστερών κομμάτων.  

Τον Απρίλιο έχουμε τις εκλογές στην Γαλλία. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν Μακρόν 24%, Λεπέν 17%, Ζεμούρ 15%, Πεκρές 13%. Η Πεκρές είναι στο κόμμα του Σαρκοζί που μετονομάστηκε σε Ρεπουμπλικάνους όπως το αντίστοιχο αμερικανικό κόμμα της κεντροδεξιάς. Θεωρούνται ευρωπαϊστές ενώ οι άλλοι δύο διεκδικητές, η Λεπέν και ο Ζεμούρ είναι ευρωσκεπτικιστές. Η Πεκρές όμως και ο Ζεμούρ έχουν επίσης (όπως η Λεπέν) πάρει σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης.

Το γαλλικό σύστημα είναι τέτοιο που στο τέλος μετράει ποιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο και τι ποσοστά θα πάρουν οι δύο πρώτοι. Στα μέσα Δεκεμβρίου, η Πεκρές σχεδόν ισοψηφούσε με τον Μακρόν με ποσοστά 49,5% και 50%5 αντίστοιχα. Από τότε όμως έχει μεγάλη πτώση και πλέον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Λεπέν και Πεκρές να έχουν τα ίδια ποσοστά απέναντι στον Μακρόν περίπου 45% - 55% (κερδίζει ο Μακρόν) με την Λεπέν να τα πηγαίνει ελαφρά καλύτερα. Ο Ζεμούρ δεν τα πάει τόσο καλά απέναντι στον Μακρόν, 39% - 61%.

Αν αθροίσουμε τα ποσοστά κεντροδεξιάς - δεξιάς δηλαδή τι παίρνουν συνολικά Λεπέν, Πεκρές, Ζεμούρ μας κάνει 45%. Αυτό φαίνεται να στηρίζει Λεπέν ή Πεκρές αλλά όχι τον Ζεμούρ. Με δεδομένο πως η Λεπέν ήδη προηγείται και τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απέναντι στον Μακρόν από τον Ζεμούρ που είναι τρίτος συνολικά αλλά δεύτερος σε κεντροδεξιά - δεξιά, το πιθανότερο είναι να έχουμε την Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Λίγες δημοσκοπήσεις φέρνουν τον Ζεμούρ στην δεύτερη θέση συνολικά και στη πρώτη κεντροδεξιάς - δεξιάς.

Οι κεντροδεξιοί θα εξετάσουν σοβαρά το πως προβλέπεται να πάει ο υποψήφιος τους στο δεύτερο γύρο και την τελευταία στιγμή θα δοθεί ώθηση σε αυτόν που θα έχει καλύτερη πιθανή επίδοση. Στις εκλογές του 2017, ο Μακρόν είχε πάρει 66% στο δεύτερο γύρο και η Λεπέν 34%. Αν επαληθευθούν οι δημοσκοπήσεις, θα έχουμε σημαντική άνοδο περίπου δέκα μονάδων για την Λεπέν και μια αντίστοιχη πτώση για τον Μακρόν. Η Λεπέν και το κόμμα της διατηρούν καλές σχέσεις με την Ρωσία και τον Πούτιν. Και τα τρία κόμματα της κεντροδεξιάς - δεξιάς, πέρα από κάποιες τυπικές δηλώσεις δεν φάνηκε να παίρνουν καθαρά θέση κατά της Ρωσίας στο θέμα της Ουκρανίας.

Ο ένας κλόουν είναι ο Μακρόν όπως πολύ σωστά υποστηρίχτηκε σε ένα άρθρο. Ο άλλος κλόουν είναι ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ντράγκι (ίδιος ο Κλουζώ) όπως γράφτηκε σε άλλο άρθρο. Μην ξεχνάμε πως τις εκλογές τις κέρδισε ο Σαλβίνι που είναι ευρωσκεπτικιστής και μάλλον έχει καλές σχέσεις με την Ρωσία. Ένα χρόνο και κάτι μετά τις γαλλικές εκλογές, τον Ιούνιο του 2023 είναι οι ιταλικές. Στην δεύτερη θέση των δημοσκοπήσεων είναι οι επίσης ευρωσκεπτικιστές «Αδελφοί της Ιταλίας» με την Τζώρτζια Μελόνι.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις αμερικανικές εκλογές που θα γίνουν τον Νοέμβριο του 2024. Υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων θα είναι μάλλον ο Τραμπ ή άνθρωπος του Τραμπ. Σε μια δημοσκόπηση για το CNN, το 55% των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων θέλουν τον Τραμπ. Από τους υπόλοιπους (45%) που δεν τον υποστηρίζουν, το 27% (60% του 45%) δεν υποστηρίζουν κανένα και το 9% (21% του 45%) τον Κυβερνήτη της Φλόριντα ΝτεΣάντις που είναι ιταλικής καταγωγής.

Αρραγές κεντροαριστεράς

Ανδρέας

Scroll to Top