Ας τους να λένε

Ας τους να λένε

Συνεχίζουν την μπουρδολογία για την ΕΕ διάφοροι ευρώδουλοι και θα συνεχίσουν να λένε. Δείτε το ως μία γελοία κωμωδία. Είναι κάποιοι χαζοί που δεν ξέρουν τι τους γίνεται και λένε όλο βλακείες. Η ΕΕ τελείωσε για την Ελλάδα το 2010. Η χώρα ήταν να βγει το 2015. Όμως τελευταία στιγμή αυτό άλλαξε, για να γίνει αργότερα, με καλύτερες συνθήκες. Τότε δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, τώρα είναι. Επομένως καλύτερα που δεν βγήκε το 2015, εάν δεν καθυστερήσει πολύ η έξοδος της. Κανονικά πρέπει να έχει τελειώσει το θέμα μέχρι το 2025. Και πολύ έχει τραβήξει. Όταν λέω τώρα, εννοώ από εδώ και πέρα. Πρέπει πρώτα να παρθούν κάποιες αποφάσεις σε διεθνές επίπεδο.

Η διαδικασία είναι η εξής. Θα γίνει η Σύνοδος των κεντροδεξιών κομμάτων της Δύσης+. Πιθανώς να έχει μια άλλη ονομασία. Χρησιμοποιούμε αυτή την ονομασία που είναι περιγραφική για να γίνεται κατανοητό για το τι μιλάμε. Θα έχει ως βάση ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ευρώπη. Ευρώπη και όχι Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί υπάρχουν χώρες της Ευρώπης εκτός ΕΕ, με πρώτη την Βρετανία. Στην Σύνοδο μπορεί να συμμετέχουν και χώρες που δεν θεωρούνται Δυτικές όπως Ρωσία, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΑΕ, Βραζιλία, Ιαπωνία κλπ. Για αυτό και βάζουμε το + μετά την Δύση. Στη βάση της όμως θα έχει τις δυτικές χώρες.

Οι ΗΠΑ είναι η αδιαμφισβήτητη υπερδύναμη αφού δεν θα συμμετέχει η Κϊνα. Ο Τραμπ έχει επικρατήσει στη κεντροδεξιά των ΗΠΑ. Άρα ο Τραμπ θα είναι «πρώτος ανάμεσα σε ίσους». Η νοοτροπία του Τραμπ είναι «κοιτάξτε την χώρα σας κι εγώ την δική μου». Δεν ανακατεύεται στα εσωτερικά άλλων χωρών αλλά βοηθάει οργανώσεις και κόμματα χωρών που βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος. Θα συζητηθούν μόνο θέματα εξωτερικής πολιτικής (στη Σύνοδο). Πιθανώς να γίνει κάποια εναρμόνιση θέσεων, μέσα από ένα γόνιμο διάλογο. Δεν θα επιβληθεί η εναρμόνιση από κάποιους Κομισάριους μιας μακρινής, απρόσωπης και αναποτελεσματικής Κομισιόν. Θα γίνει οικειοθελώς και θα αφορά τις θέσεις των κομμάτων και όχι των χωρών.

Όταν ο Μητσοτάκης πάει να μπει στην Σύνοδο, θα γίνει περίπου ο παρακάτω διάλογος:

«Που πας εσύ ρε τσογλάνι; Κατ' αρχάς ποιος σου ‘πε εσένανε ρε να ’ρθεις εδώ;»

«Εεε ξέρετε είμαι ο Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είναι κεντροδεξιό κόμμα της Ελλάδας. Ήταν και ο μπαμπάς μου πρόεδρος της ΝΔ. Προσπάθησε και η αδελφή μου Θοδώρα να γίνει αλλά δεν την άφησε ο παλιάνθρωπος ο Σαμαράς». 

«Τι μας νοιάζει εμάς ρε; Εσύ είσαι Μπαϊντενικός, είσαι στο άλλο γκρουπ με τους σοσιαλιστές. Δεν μπορείς να μπεις μέσα. Σήκω φύγε ρε».

Και θα τον πετάξουν έξω με τις κλωτσιές. Θα υπάρχει και ένα αντίστοιχο γκρουπ των σοσιαλιστικών κομμάτων όπου ο Μπάιντεν θα είναι «πρώτος ανάμεσα σε ίσους». Εκεί θα πάει ο Μητσοτάκης, με την Γεννηματά, τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα. Τα δύο γκρουπ θα συζητήσουν το θέμα της παγκοσμιοποίησης και άλλα διεθνή θέματα όπως προστασία περιβάλλοντος, μετανάστευση κλπ. Είναι βέβαιο ότι τα δύο γκρουπ θα καταλήξουν σε διαφορετικά συμπεράσματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα, πιθανότερο και προτιμότερο, είναι να συνθηκολογήσουν κάπου στην μέση.

Αν δεν συμβεί αυτό τότε «ο νικητής τα παίρνει όλα» δηλαδή επιβάλλει την άποψη του. Όπως φαίνεται νικητές θα είναι οι κεντροδεξιοί δηλαδή το γκρουπ του Τραμπ όπου δεν θα είναι ο Μητσοτάκης. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός ΕΕ. Επίσης είναι βέβαιο ότι θα βγουν εκτός ΕΕ και άλλες χώρες. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο με βεβαιότητα διότι εξαρτάται α) από τις αποφάσεις των δύο γκρουπ (κεντροδεξιών & σοσιαλιστικών) β) την διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο γκρουπ.

Ένα πιθανό σενάριο είναι πως το γκρουπ Δύση +, θα χωριστεί σε δύο γκρουπ. Το ένα θα είναι το γκρουπ του Άξονα (Γερμανία και λοιπές), αυτό που θα απομείνει από την ΕΕ, μετά την αποχώρηση και άλλων χωρών, με πρώτη πρώτη την Ελλάδα. Το άλλο θα είναι το γκρουπ των Συμμάχων που θα κάνει μια χαλαρή σύνδεση όπως ήταν η ΕΟΚ στα πρώτα στάδια, ίσως και ακόμη χαλαρότερη. Τα δύο γκρουπ θα κάνουν κάποιες συμφωνίες μεταξύ τους. Η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι με τον Άξονα. Επίσης αντί για δύο μπορεί να σπάσει σε τρία ή περισσότερα γκρουπ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε τι θα γίνει διότι δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Αυτό που ξέρουμε με βεβαιότητα είναι ότι η Ελλάδα θα είναι εκτός του γκρουπ του Άξονα, αυτό που τώρα λέγεται ΕΕ. Θα είναι με τους Συμμάχους και όχι τον Άξονα. Όταν λοιπόν ακούτε να λένε πολιτικοί και δημοσιογράφοι για την ΕΕ, να βάζετε τα γέλια. Αφήστε τους, μην τους δίνετε σημασία. Δεν ξέρουν οι άνθρωποι, βρίσκονται σε μαύρα μεσάνυχτα. Άφες αυτοίς, ου γαρ οίδασι τι ποιούσι. Ή όπως έλεγε ο Κόκοτας «ας τους να λένε ας τους να πουν, αυτοί δεν ξέρουν να αγαπούν (την χώρα τους)».

Δημήτρης

Scroll to Top