Ασήμαντα και σημαντικά

Ασήμαντα και σημαντικά
Χαμός έχει γίνει στα Νεοταξικά ΜΜΕ, με την πιθανή ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Το έχουν αναγάγει σε μεγάλη είδηση ενώ είναι κάτι όχι σημαντικό και θα γίνει κατανοητό το γιατί. Κατ' αρχάς ο Ερντογάν είπε ΝΑΙ με την προϋπόθεση να περάσει από το τουρκικό κοινοβούλιο. Αυτό μπορεί να πάρει καιρό. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να γίνει και στην Ουγγαρία. Πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο, από Σεπτέμβριο.
Ο Ερντογάν έδωσε αρχικά το ΟΚ και πήρε τα F16. Και αυτό δεν είναι σημαντικό διότι μπορούσε να πάρει αεροπλάνα από αλλού. Μάλιστα κατά την γνώμη μου ήταν λάθος. Όμως δεν μπορώ να ξέρω λεπτομερώς τους αμυντικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας. Είναι μια πρόχειρη εκτίμηση. Αν έπαιρνε αεροπλάνα από αλλού, ίσως υπήρχαν θέματα εκπαίδευσης προσωπικού, συμβατότητας όπλων κλπ.
Ακόμη και να εντασσόταν άμεσα η Σουηδία στο ΝΑΤΟ είναι άνευ σημασίας. Η Σουηδία και η Φινλανδία θα είναι σε διαφορετικό γκρουπ, της Δυτικής Ευρώπης. Το ΝΑΤΟ θα βαίνει μειούμενης σημασίας και ίσως σε βάθος χρόνου να καταργηθεί διότι δεν έχει πλέον κάποια χρησιμότητα. Αυτό δεν συνέβη τώρα αλλά στα τέλη της δεκαετίας του '80, όταν έπεσε το Σιδηρούν Παραπέτασμα δηλαδή ο κομμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη.
Το ΝΑΤΟ αρχικά δημιουργήθηκε ως η συνέχεια της συμμαχίας μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ξεκίνησε με την Συνθήκη της Δουνκέρκης στις 4 Μαρτίου του 1947, μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας. Ήταν συμφωνία αμοιβαίας βοήθειας σε περίπτωση γερμανικής απειλής. Αν και ξεκίνησε ως αμυντική συμμαχία ενάντια στην Γερμανία, εξελίχθηκε διαφορετικά.
Η αίτηση της Σοβιετικής Ένωσης να γίνει μέλος απορρίφθηκε ενώ η Δυτική Γερμανία έγινε μέλος το 1954. Έτσι δημιουργήθηκε το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Για δεκαετίες το ΝΑΤΟ είχε νόημα ως το αντίπαλο δέος του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Από τότε που έπεσε ο κομμουνισμός στην Ανατολική Ευρώπη, δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό.
Αρχικά ήταν εναντίον της Γερμανίας, μετά έγινε εναντίον του Σιδηρού Παραπετάσματος. Τώρα εναντίον ποιων είναι το ΝΑΤΟ; Η επέκταση του ΝΑΤΟ συνδέεται με το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ που δεν θα προχωρήσει. Ή θα ακολουθηθεί η συμβιβαστική πρόταση της Αντί-ΝΤΠ ή θα γίνει το ΜΠΡΑΦ. Αυτά (ένα από τα δύο) και να μην γίνουν άμεσα, μπορεί να γίνουν σε ένα, δύο, τρία ή περισσότερα χρόνια. Αυτές είναι οι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ, οι άλλες είναι ασήμαντες.
Επίσης να λάβουμε υπόψη πως στην πολιτική είναι πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και άλλα που γίνονται αλλά δεν λέγονται. Ας υποθέσουμε πως έχουν συμφωνήσει ήδη ή πρόκειται να συμφωνήσουν σύντομα στην συμβιβαστική λύση που προτείνει η Αντί - ΝΤΠ. Μην περιμένετε να το ανακοινώσουν την ίδια την στιγμή. Μπορεί να περάσει αρκετός καιρός μέχρι να γίνει αντιληπτή η συμφωνία.
Μετά το ΜΠΡΑΦ είναι άγνωστο τι θα επακολουθήσει. Μακάρι να συμφωνήσουν στην συμβιβαστική πρόταση της Αντί-ΝΤΠ που έχει αρκετές ομοιότητες με το σχέδιο της ΝΤΠ αλλά ταυτόχρονα λύνει και μερικά σοβαρά προβλήματα που αυτό δημιουργούσε. Πιο κοντά στο σχέδιο της ΝΤΠ δεν γίνεται. Έχουμε γεωγραφική ομαδοποίηση. Αντί για ηπείρους, έχουμε σχετικά ομοιογενείς, ισοπληθείς περιφέρειες.
Αντί για Αμερικανική και Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργούνται 1) Βόρεια και Νότια - Κεντρική Αμερικανική Κοινοπολιτεία 2) Δυτική και Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Αντί για Αφρικανική Ένωση προβλέπονται Βόρεια και Νότια Υποσαχάρια Αφρικανική Κοινοπολιτεία. Η Βόρεια Αφρική που είναι Αραβική, μαζί με τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες της Ασίας, δημιουργούν το Αραβικό γκρουπ.
Άλλη μια διαφοροποίηση είναι στο μοντέλο. Σε κάθε γκρουπ θα είναι διαφορετικό, ανάλογα με τις συνθήκες τους γκρουπ. Η Δυτική Ευρώπη, αν θέλει μπορεί να διατηρήσει το ίδιο μοντέλο. Αυτό όμως δεν αρμόζει σε άλλα γκρουπ. Εμάς μας ενδιαφέρει το γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης στο οποίο θα ανήκουμε. Η Σουηδία και η Φινλανδία θα είναι σε διαφορετικό γκρουπ, της Δυτικής Ευρώπης.
Σωστά γράφτηκε πως χάνεται μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα καθώς είναι το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης στην Ανατολική Ευρώπη. Θέλω να προσθέσω και κάτι ακόμα που είναι σημαντικό, κατά την άποψη μου. Είναι από τις λίγες χώρες του γκρουπ που δεν ήταν κομμουνιστικές. Συνολικά είναι τέσσερις : Ελλάδα, Κύπρος, Τουρκία, Ισραήλ. Όπως και να το κάνουμε, ένα τέταρτο του αιώνα, από τα τέλη του '80 δεν είναι αρκετός χρόνος για να ολοκληρωθεί η μετάβαση στο σύστημα της ελεύθερης οικονομίας.
Οι δεκατρείς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που βρίσκονται στην ΕΕ, πρέπει να δημιουργήσουν ξεχωριστό γκρουπ. Οι οκτώ που είναι στην Ευρωζώνη (Ελλάδα, Κύπρος, Κροατία, Σλοβενία, Σλοβακία, Λιθουανία, Λετονία, Εσθονία) θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε να προετοιμαστούν για το eastern euro και την Ανατολική Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από τις οκτώ, η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό.
Αν τα πάρουμε αθροιστικά α) το παλαιότερο μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης β) η μεγαλύτερη χώρα της Ευρωζώνης γ) μία από τις τέσσερις μη πρώην κομμουνιστικές χώρες, τοποθετούν την Ελλάδα σε μία εξέχουσα θέση μέσα στο γκρουπ της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτή την μεγάλη ευκαιρία δεν την εκμεταλλευόμαστε ως χώρα διότι όλο το σύστημα είναι απελπιστικά οπισθοδρομικό, κολλημένο στο τελείως βλακώδες σχέδιο της ΝΤΠ που εγκαταλείπεται γιατί απέτυχε οικτρά.
Πρέπει να φύγουν όλοι διότι όχι μόνο καταστρέφουν την χώρα με την ευρωπαϊκή πορεία αλλά χάνουν και μία τεράστια ευκαιρία που παρουσιάζεται και την οποία δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν λόγω των απηρχαιωμένων αντιλήψεων τους και της ανικανότητας τους να παρακολουθήσουν τις παγκόσμιες εξελίξεις. Ο κόσμος προχωράει και αυτοί μένουν πίσω και μαζί με αυτούς μένει η Ελλάδα πίσω. Είναι απλά Yesmen (και Yeswomen) κάποιων κέντρων που τους χρησιμοποιούν σαν πιόνια για τα σχέδια τους, ενάντια στα συμφέροντα της χώρας.
Στέφανος