Λατινικό και Αραβικό γκρουπ

Λατινικό και Αραβικό γκρουπ

Τα πέντε γκρουπ της ομαδοποίησης με βάση τον πληθυσμό είναι η Δύση και η πάρα Δύση. Δύση θεωρείται η Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ - Καναδάς. Μπορεί να προστεθούν Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Πιο κοντά στην Δύση είναι η Ανατολική Ευρώπη και μετά η Κεντρική και Νότια Αμερική και ο Αραβικός κόσμος. Με το δικό μας γκρουπ, της Ανατολικής Ευρώπης έχουμε ασχοληθεί αρκετά.

Για την Δυτική Ευρώπη είναι λίγο πολύ - γνωστά και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε ιδιαίτερα. Αρκετά ασχοληθήκαμε με δαύτους. Στο γκρουπ της Βόρειας Αμερικής είναι τρεις χώρες όλες και όλες, ΗΠΑ - Καναδάς - Μεξικό. Θα ασχοληθώ λίγο με δύο άγνωστα γκρουπ και μια περίπτωση μη ταιριάσματος εντός του ενός γκρουπ και συγκεκριμένα το Ισραήλ.

Ένα πρόβλημα ομαδοποίησης είναι το Μεξικό που δεν ταιριάζει με ΗΠΑ - Καναδά αλλά με την Λατινική Αμερική. Αυτό όμως λύνεται με ένα μοντέλο πολύ διαφορετικό από αυτό της ΕΕ δηλαδή χωρίς ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων εντός του γκρουπ. Ένα άλλο πρόβλημα μιας χώρας που δεν ταιριάζει στο γκρουπ της είναι το Ισραήλ και δεν λύνεται με αλλαγή του μοντέλου του γκρουπ.

Τα δύο σχετικά άγνωστα γκρουπ είναι της Λατινικής Αμερικής και των Αραβικών χωρών. Λατινική Αμερική είναι η Κεντρική και Νότια Αμερική. Συμπεριλαμβάνεται το Μεξικό που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το Μεξικό ενίοτε δεν συμπεριλαμβάνεται στην Κεντρική Αμερική αλλά στην Βόρεια.

Με κριτήριο τον πληθυσμό, το Μεξικό τοποθετείται στο ίδιο γκρουπ με ΗΠΑ - Καναδά ώστε τα δύο γκρουπ της Αμερικής να είναι περίπου ίσα μεταξύ τους όπως και με τα υπόλοιπα τρία, της Δυτικής Ευρώπης, της Ανατολικής Ευρώπης και των Αραβικών χωρών. Επομένως το Μεξικό είναι εκτός του γκρουπ της Λατινικής Αμερικής που θα εξετάσουμε.

Στην Νότιο Αμερική, περίπου τη μισή έκταση και τον μισό πληθυσμό έχει η Βραζιλία. Η δεύτερη σε έκταση χώρα, η Αργεντινή, είναι τρίτη σε πληθυσμό. Δεύτερη σε πληθυσμό είναι η Κολομβία. Αυτές οι τρεις χώρες συγκεντρώνουν πάνω από το 70% του πληθυσμού της Νοτίου Αμερικής και τα 2/3 του πληθυσμού του γκρουπ της Λατινικής Αμερικής.

Στο γκρουπ της Νοτίου Αμερικής θα προστεθούν και οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής εκτός του Μεξικού (αν τελικά είναι με ΗΠΑ - Καναδά). Οι υπόλοιπες χώρες είναι Γουατεμάλα, Ονδούρες, Νικαράγουα, Ελ Σαλβαντόρ, Κόστα Ρίκα, Παναμάς, Μπελίζ. Όλες έχουν πληθυσμό κάτω από 20 εκατομμύρια που σε σύγκριση με την Βραζιλία ή το Μεξικό είναι μικρός.

Το Περού είναι τρίτο σε έκταση και τέταρτο σε πληθυσμό. Αν προσθέσουμε και το Περού, τότε οι τέσσερις χώρες (Βραζιλία, Κολομβία, Αργεντινή, Περού) έχουν το 80% το πληθυσμού της Νοτίου Αμερικής και το 70% του πληθυσμού του γκρουπ. Πήραμε περίπου μια ιδέα για το άγνωστο γκρουπ της Λατινικής Αμερικής. Ας πάμε στο γκρουπ των Αραβικών χωρών που είναι πιο κοντά μας γεωγραφικά.

Αν συμπεριλάβουμε στο Αραβικό γκρουπ Δυτική Σαχάρα, Μαυριτανία, Σουδάν και Σομαλία, ο πληθυσμός του είναι περίπου 470 εκατομμύρια. Δηλαδή και τα πέντε γκρουπ Δύσης και παρά - Δύσης βρίσκονται πολύ κοντά από άποψη πληθυσμού. Οι υπόλοιπες χώρες είναι αυτές που όλοι αντιλαμβανόμαστε ως Αραβικές στην Βόρειο Αφρική και Νοτιοδυτική Ασία.

Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτος είναι στην Βόρειο Αφρική. Συρία, Λίβανος, Ιορδανία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Υεμένη, Ομάν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Κουβέιτ είναι στην Νοτιοδυτική Ασία. Το 1/4 περίπου του πληθυσμού των Αραβικών κρατών το έχει η Αίγυπτος. Σουδάν, Αλγερία, Ιράκ, έχουν περίπου 10% του Αραβικού πληθυσμού η κάθε μία .

Έτσι αυτές οι τέσσερις χώρες (Αίγυπτος, Σουδάν, Αλγερία, Ιράκ) έχουν πάνω από τον μισό Αραβικό πληθυσμό. Αν προσθέσουμε και τις επόμενες τρεις, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Υεμένη που έχουν περίπου 7 - 8% η κάθε μία, μας κάνουν πάνω από τα 3/4 του Αραβικού πληθυσμού. Μέσα στο γκρουπ γεωγραφικά βρίσκεται το Ισραήλ που έχει πληθυσμό 10 (9,36) εκατομμύρια. Έγινε ειδική ερώτηση από αναγνώστη σχετικά με το Ισραήλ, επομένως θα αφιερώσω ένα κομμάτι του άρθρου σε αυτό.

Είναι δύσκολο να βρεθούν στο γκρουπ των Αραβικών χωρών, στο οποίο ανήκουν γεωγραφικά και φυλετικά. Εβραίοι και Άραβες είναι φυλετικά συγγενείς. Είναι σημιτικής καταγωγής και ανήκουν στην λευκή φυλή. Οι σχέσεις του Ισραήλ με τους Άραβες και είναι κατά βάση κακές, με άλλους φανερά και με άλλους κρυφά. Αν και φυλετικά όπως και γεωγραφικά ταιριάζουν στο γκρουπ των Αράβων, θεωρώ πως θα ήταν πολύ δύσκολο για αυτούς να σταθούν μέσα σε αυτό το γκρουπ.

Το επόμενο εγγύτερο γκρουπ είναι το δικό μας της Ανατολικής Ευρώπης. Το Βυζάντιο περιλάμβανε το σημερινό Ισραήλ. Γεωγραφικά είναι πιο κοντά στην Επαρχία των Τουρκογενών χωρών αλλά δύσκολα κολλάει εκεί το Ισραήλ καθώς είναι πολύ ομοιογενής. Πιο εύκολα θα κόλλαγε στην Επαρχία των Βαλκανίων. Όμως αυτό έχει γίνει επίσης αρκετά δύσκολο εξαιτίας της συμπεριφοράς Ισραήλ - Παγκόσμιου Εβραϊσμού δηλαδή των απανταχού Εβραίων.

Είναι αρκετά δύσκολο αλλά όχι τελείως αδύνατο. Θα πρέπει να ΣΥΜΜΟΡΦΩΘΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΑΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, να υπάρξουν διαβεβαιώσεις ΑΨΟΓΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ και πολύ ΜΕΓΑΛΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ από τον Παγκόσμιο Εβραϊσμό. Είναι πρόβλημα τους τι θα κάνουν και όχι δικό μας. Είναι το τελευταίο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολεί, σε ένα γκρουπ 450 - 500 εκατομμυρίων.

Αν δηλαδή κολλήσει τσόντα μια προβληματική χώρα δέκα εκατομμυρίων, με διασπορά που δημιουργεί πολλά προβλήματα παγκόσμια και θέλει να κυβερνήσει τον κόσμο. Αν δεν δημιουργούσαν όλα αυτά τα προβλήματα, θα ήταν καλοδεχούμενη γιατί είναι μικρή μεν αλλά αξιόλογη χώρα. Όμως είναι πολύ προβληματική χώρα και λόγω της διασποράς, των απανταχού Εβραίων. Πολύ περισσότερο μας ενδιαφέρουν Ουγγαρία, Σλοβενία, Τσεχία, Σλοβακία (να συμμετέχουν στο γκρουπ) που είναι στην καρδιά της Ευρώπης.

Ίσως ο Τραμπ κληθεί να βοηθήσει το  Ισραήλ ακόμη και να το σώσει από τον ολοκληρωτικό αφανισμό. Δεν υπάρχει άλλος να συνδιαλλαγεί ικανοποιητικά με διάφορους ηγέτες της περιοχής. Αντί να προσπαθεί ο Παγκόσμιος Εβραϊσμός μαζί με τη ΝΤΠ να τον εξοντώσει, ας αλλάξει ρώτα και να προσπαθεί να τον διασώσει και να τον ανεβάσει. Αν είναι κατεστραμμένος δεν θα μπορεί να τους βοηθήσει και δεν υπάρχει άλλος να το κάνει.

Μιχαήλ

Scroll to Top