Ομαδοποίηση με πληθυσμό

Ομαδοποίηση με πληθυσμό

Το βλακώδες και αποτυχημένο σχέδιο της ΝΤΠ προέβλεπε την δημιουργία μιας Αμερικανικής Ένωσης όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον θα δημιουργούνταν άλλες δύο ενώσεις, Αφρικανική και Ασιατική. Από άποψη πληθυσμού, η Ευρώπη και η Αμερική (η ήπειρος) βρίσκονται σχετικά κοντά. Η Ευρώπη έχει 743 εκατομμύρια και η Αμερική 973 εκατομμύρια. Η Αμερική έχει τετραπλάσια έκταση διότι είναι πιο αραιοκατοικημένη. Αν προσθέσουμε στην Ευρώπη τις τουρκογενείς χώρες και το ασιατικό κομμάτι της Ρωσίας, οι πληθυσμοί Ευρώπης και Αμερικής γίνονται σχεδόν ίδιοι, κοντά στο 1 δις.

Οι τουρκογενείς χώρες είναι Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν και έχουν πληθυσμό 173 εκατομμύρια. Στην Ασία είναι το 1/4 του πληθυσμού της Ρωσίας δηλαδή περίπου 35 εκατομμύρια. Πρέπει να αφαιρέσουμε το 10% του πληθυσμού της Τουρκίας δηλαδή 8 εκατομμύρια που ζουν στο ευρωπαϊκό κομμάτι και υπολογίζεται στο σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Κάνοντας τις πράξεις βγαίνει περίπου 173 + 35 - 8 = 200 και 743 + 200 = 943 εκατομμύρια που είναι πολύ κοντά στα 973 εκατομμύρια της Αμερικής.

Της Αφρικής ο συνολικός πληθυσμός είναι 1,43 δις. Το Βόρειο τμήμα της Αφρικής είναι πολύ διαφορετικό από την υπόλοιπη. Είναι Αραβικές χώρες που συνεχίζονται και στην Δυτική Ασία. Ο συνολικός πληθυσμός των Αραβικών χωρών υπολογίζεται σε 450 (456) εκατομμύρια και περίπου 250 εκατομμύρια ζουν στην Βόρεια Αφρική. Επομένως στην Δυτική Ασία ζουν 450 - 250 = 200 εκατομμύρια Άραβες και στην Υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός είναι 1.430 - 250 = 1.180 εκατομμύρια. Ο συνολικός πληθυσμός της Ασίας είναι 4,56 δις. Αν αφαιρέσουμε τις τουρκογενείς χώρες, την ασιατική Ρωσία και τις αραβικές της Δυτικής Ασίας μένουν 4.560 - (173 + 35 - 8) - 200 = 4.560 - 400 = 4.160 εκατομμύρια στην υπόλοιπη Ασία.

Το πρόβλημα είναι το Μεξικό. Αν το Μεξικό ήταν σχετική χώρα με ΗΠΑ - Καναδά, τότε η ομαδοποίηση θα γινόταν ωραία. Οι πληθυσμοί διαφέρουν λιγάκι, ανάλογα με την πηγή. Για τις τρεις χώρες είναι σε εκατομμύρια : ΗΠΑ 320 Μεξικό 120 Καναδάς 37. Το Μεξικό είναι η τρίτη πιο πολυπληθής χώρα της Αμερικής. Πρώτη είναι η ΗΠΑ και μετά η Βραζιλία με 203 εκατομμύρια. Αν αθροίσουμε τους πληθυσμούς ΗΠΑ, Καναδά, Μεξικού μας κάνουν 320 + 120 + 37 = 477 εκατομμύρια. Το μισό του πληθυσμού της Αμερικής είναι 973 / 2 = 486,5 εκατομμύρια δηλαδή πολύ κοντά.

Αν το Μεξικό ήταν σαν τις ΗΠΑ και τον Καναδά, ερχόταν και έδενε ωραία. Υπάρχει βέβαια λύση, ένα πολύ διαφορετικό μοντέλο από αυτό της ΕΕ. Αν εφαρμοστεί το μοντέλο της ΕΕ, με ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, τουλάχιστον οι μισοί Μεξικάνοι για να μην πω όλοι, θα μετοικίσουν στις ΗΠΑ. Μπορεί όμως να εφαρμοστεί ένα άλλο μοντέλο προνομιακών οικονομικών σχέσεων, χωρίς ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων. Υπάρχει βέβαια και η άλλη εναλλακτική για τις ΗΠΑ.

Να είναι στην Δυτική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία μαζί με Βρετανία - Ιρλανδία και ίσως άλλες δυτικοευρωπαϊκές χώρες. Οι ΗΠΑ ασχολούνται με όλο τον άλλο κόσμο, εκτός από το σπίτι τους. Ας κοιτάξουν το δικό τους γκρουπ χωρών, τι σύνθεση θα έχει και ποιο μοντέλο να χρησιμοποιήσουν. Να σταματήσουν να ασχολούνται με όλο τον άλλο κόσμο και ας φροντίσουν σε πρώτη φάση τα του οίκου τους που τα έχουν τελείως παραμελημένα.

Στην Ευρώπη θα δημιουργηθούν δύο γκρουπ χωρών (αν οι ΗΠΑ - Καναδάς ομαδοποιηθούν με το Μεξικό). Στο Ανατολικό θα περιλαμβάνονται οι τουρκογενείς χώρες. Κάθε γκρουπ θα έχει περίπου 450 - 500 εκατομμύρια κατοίκους. Στο Ανατολικό οι Ορθόδοξες χώρες είναι 250 εκατομμύρια, οι τουρκογενείς 173 εκατομμύρια, οι μη Ορθόδοξες Βαλκανικές συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας 22 εκατομμύρια. Αν κάνουμε την πρόσθεση 250 + 173 + 22 = 445 εκατομμύρια.

Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει 943 εκατομμύρια (υπολογίστηκε παραπάνω) μείον τα 445 εκατομμύρια δηλαδή 943 - 445 = 498 εκατομμύρια. Η διαφορά τους είναι 498 - 445 = 53 εκατομμύρια και το μισό 53 / 2 = 26,5 εκατομμύρια. Για να έρθουν πιο κοντά μπορεί να προστεθούν κάποιες από τις υπόλοιπες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, περίπου 26,5 εκατομμύρια. Αυτές οι χώρες έχουν τους εξής πληθυσμούς σε εκατομμύρια : Πολωνία 38,5 Τσεχία 10,2 Σλοβακία 5,4 Βαλτικές χώρες 6,2, Φινλανδία 5,6 εκατομμύρια.

Αθροιστικά είναι περίπου 66 εκατομμύρια (χωρίς την Φινλανδία 60 εκατομμύρια). Οι υπόλοιπες εκτός της Πολωνίας έχουν άθροισμα πληθυσμού 27,4 που είναι πολύ κοντά στο 26,5. Δηλαδή αν προστεθούν αυτές οι χώρες (εκτός της Πολωνίας) στην Ανατολική Ευρωπαϊκή Κοινότητα, η Ανατολική και η Δυτική έχουν ίσο πληθυσμό. Για την Ανατολική γίνεται 445 + 27,4 = 472,4 και για την Δυτική 498 - 27,5 = 470,9.

Στον πληθυσμό της Δυτικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας περιλαμβάνεται και η Βρετανία. Ο διαχωρισμός της Ανατολικής Ευρώπης είναι ένα σοβαρό επιχείρημα για να γίνουν ξανά μέλη. Βέβαια αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Θα πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές στο μοντέλο της ΕΕ που να ικανοποιούν τους Βρετανούς. Και τα δύο γκρουπ είναι κοντά στα 477 εκατομμύρια Καναδά - ΗΠΑ - Μεξικού. Πολύ κοντά είναι και το γκρουπ των Αραβικών κρατών με 456 εκατομμύρια. Δηλαδή έχουμε δημιουργήσει πέντε γκρουπ που έχουν πληθυσμό 450 - 500 εκατομμύρια.

Υπάρχει ομοιογένεια σε όλα τα γκρουπ, με μοναδική εξαίρεση την περίπτωση του Μεξικού. Μένει να γίνει ομαδοποίηση στο υπόλοιπο της Αφρικής και στο υπόλοιπο της Ασίας. Η ομοιογένεια δεν είναι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και πολιτισμική. Χώρες που έχουν στενές σχέσεις όπως πχ Ρωσία - Ουκρανία - Λευκορωσία ή Αραβικές χώρες δεν διαχωρίζονται από τις ηπειρωτικές γραμμές. Όσον αφορά το δικό μας γκρουπ που μας ενδιαφέρει, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας τριών Επαρχιών με ακόμη μεγαλύτερη ομογενοποίηση εντός των Επαρχιών.

Η ομαδοποίηση βάσει πληθυσμού συνάδει και με τη ομαδοποίηση βάσει ΑΕΠ, σε βάθος χρόνου. Υποτίθεται πως θα υπάρξει οικονομική σύγκλιση, με ψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης για τις χώρες που βρίσκονται σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο. Επειδή ΑΕΠ = μέσο εισόδημα Χ πληθυσμός, το ΑΕΠ θα συγκλίνει καθώς το μέσο εισόδημα θα συγκλίνει, για γκρουπ με περίπου ίδιους πληθυσμούς.

Αναστάσιος

Scroll to Top