Άτυπα πολιτικά γκρουπ

Άτυπα πολιτικά γκρουπ

Προσπαθούν να συμφωνήσουν χώρες σε διάφορα ζητήματα, όταν στην διακυβέρνηση των χωρών βρίσκονται κόμματα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Πως να συμφωνήσει ο Τραμπ με τον Μακρόν, όταν σε πολλά ζητήματα δεν συμφωνεί με τον Μπάιντεν, τον Ομπάμα ή την Κλίντον; Είναι πιο εύκολο να συμφωνήσουν κόμματα και πολιτικοί που βρίσκονται στον ίδιο περίπου πολιτικό χώρο.

Παγκοσμίως δημιουργούνται τουλάχιστον δύο ΑΤΥΠΑ γκρουπ πολιτικών κομμάτων και ίσως τρία ή περισσότερα. Είναι ανάλογα των Ευρωπαϊκών γκρουπ κομμάτων με την διαφορά πως συμμετέχουν κόμματα από την Ευρώπη και άλλες ηπείρους. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα ισχυρότερα πολιτικά γκρουπ ήταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (PES), με τρίτο σε απόσταση το ALDE (Ανανεώστε την Ευρώπη).

Τα δύο πρώτα είχαν τα περισσότερα κόμματα εξουσίας. Δηλαδή από τα κόμματα που κυβερνούσαν στις διάφορες χώρες της ΕΕ, τα περισσότερα ανήκαν στο EPP ή στο PES. Τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά γκρουπ έχουν απαξιωθεί. Οι Βρετανοί Συντηρητικοί με τον Κάμερον, είχαν ιδρύσει το ’04 - ’05 τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές. Πλέον οι Βρετανοί Συντηρητικοί δεν είναι μέλος καθώς η Βρετανία βρίσκεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν όμως κάποια σημαντικά κόμματα στο γκρουπ.

Οι Αδελφοί της Ιταλίας (Μελόνι) αναμένεται να είναι πρώτο στις επερχόμενες εκλογές (25/9) και να κυβερνήσει μαζί με την Λέγκα (Σαλβίνι) και το Φόρτσα Ιτάλια (Μπερλουσκόνι). Μέλος είναι και οι Σουηδοί Δημοκράτες που προβλέπεται να βγει δεύτερο στις 15/9 με ποσοστά πάνω από 20%, ξεπερνώντας τους Μετριοπαθείς του EPP. Επίσης ανήκει το VOX της Ισπανίας που στις εκλογές του 2019 βρέθηκε στην τρίτη θέση με 15% και πλησιάζει απειλητικά το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας (PP) του EPP. Αρχικά είχε αναπτύξει σχέσεις με την Λέγκα του Σαλβίνι αλλά πλέον έχει στενότερες σχέσεις με τους Αδελφούς της Ιταλίας αφού βρίσκονται στο ίδιο γκρουπ.

Η Λέγκα του Σαλβίνι βρίσκεται στο γκρουπ «Ταυτότητα και Δημοκρατία» μαζί με την Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν και την Εναλλακτική για την Γερμανία που συγκέντρωσε πάνω από 10% στις τελευταίες εκλογές. Το κόμμα της Λεπέν ήταν το πρώτο της κεντροδεξιάς με τεράστια διαφορά από το τρίτο, τους Ρεπουμπλικάνους του EPP που έπεσαν κάτω από 5%. Το δεύτερο κόμμα της κεντροδεξιάς ήταν του Ζεμούρ με 7%.

Το κόμμα του Μακρόν (En Marche) ανήκει στο γκρουπ Renew Europe στο οποίο βρίσκεται το γερμανικό FDP που είχε συγκυβερνήσει με τους Χριστιανοδημοκράτες και σήμερα είναι στην συγκυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους. Αυτή είναι η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη. Παλαιότερα ήταν μέλος το κόμμα των Βρετανών «Φιλελεύθερων Δημοκρατών». Ενώ EPP και PES έχουν ακόμη τις περισσότερες θέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, δεν έχουν τα κόμματα εξουσίας σε σημαντικές χώρες της Ευρώπης και αυτό ισχύει περισσότερο στην κεντροδεξιά.

Να το δούμε τώρα παγκόσμια. Οι χώρες του G7 είναι ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Ιαπωνία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία. Στην κεντροδεξιά κυριαρχούν οι αντίθετοι ή σκεπτικοί στο σχέδιο ΝΤΠ-ΕΕ. Από όλες τις χώρες, μόνο στην Γερμανία, το κεντροδεξιό κόμμα εξουσίας το υποστηρίζει. Στην Ιαπωνία, το κυβερνών κόμμα, παρόλο που ονομάζεται Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, είναι εθνοκεντρικό, αντίθετα με το συνώνυμο Βρετανικό κόμμα. Στην Ρωσία σαφώς το κόμμα του Πούτιν (Μεντβέντεφ) είναι κατά.

Από το 1997 έως το 2014 δηλαδή για σχεδόν είκοσι χρόνια, η Ρωσία συμμετείχε στο G8. Διακόπηκε η συμμετοχή της λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας. Αν τελικά βρεθεί συμβιβαστική λύση, είναι πιθανόν να επανέλθει στο γκρουπ G8 που το 2012 εκπροσωπούσε το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής. Έτσι, αν υπολογίσουμε και την Ρωσία, έχουμε 7-1 στην κεντροδεξιά των G8 που είναι κατά του σχεδίου ΝΤΠ - ΕΕ. Σε αυτές μπορούμε να προσθέσουμε μεγάλες χώρες όπως Ινδία, Βραζιλία, Τουρκία και μικρότερες όπως η Ουγγαρία.

Όσον αφορά την κεντροαριστερά είναι λιγότερο προφανές ποιοι υπερισχύουν. Σε Βρετανία και ΗΠΑ, η κεντροαριστερά ήταν υπέρ του σχεδίου ΝΤΠ - ΕΕ αλλά πλέον συζητάει μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση. Σε Γερμανία και Γαλλία, Σολτς και Μακρόν είναι υπέρ του σχεδίου, ο Μακρόν περισσότερο. Στην Ιταλία πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς (αν το τοποθετήσουμε εκεί) ήταν το ευρωσκεπτικιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων. Έχουν πέσει αρκετά τα ποσοστά τους όπως και της Λέγκας (Σαλβίνι) και πλέον πρώτο κόμμα της κεντροαριστεράς είναι οι ευρωπαϊστές Δημοκράτες που αναμένεται να βγει δεύτερο στις επερχόμενες εκλογές (25/9).

Τα κεντροαριστερά και τα κεντροδεξιά κόμματα έχουν κάνει ΑΤΥΠΑ γκρουπ που ίσως γίνουν πιο τυπικά. Δεν συναντώνται όλοι μαζί ούτε επικοινωνούν όλοι με όλους αλλά κάποιοι με κάποιους. Ας πούμε πως ο Α μιλάει με τον Β και τον Γ, ο Β συνομιλεί με τους Δ και Ε, ο Γ μιλάει με τον Ζ και τον Η. Τότε ο Α συνεννοείται έμμεσα με τους Δ, Ε, Ζ, Η. Επομένως η επικοινωνία είναι απευθείας αλλά και έμμεση μέσω άλλων.

Είναι παντού και πουθενά

Σταμάτης

Scroll to Top