Αυτόνομα και άμεσα

Αυτόνομα και άμεσα

Σε προηγούμενα άρθρα είχε εξετασθεί η ανάκληση των εξουσιών που έκαναν πολίτες με αφορμή το θέμα του εμβολιασμού. Να κάνω γρήγορη ανακεφαλαίωση. Μπορούν να κάνουν ανάκληση των τριών εξουσιών όμως οι υπόλοιποι που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία δεν έχουν κάνει. Έτσι πρέπει να θέσουν εαυτούς εκτός συνόλου. Για να γίνει αυτό δεν μπορούν να ζουν να κινούνται και να εργάζονται εντός συνόλου.

Επομένως θα μπορούσε μόνο να γίνει σε ξεχωριστή περιοχή και για αυτό υπάρχουν βέβαια αντιρρήσεις. Έτσι τίθεται ένα ζήτημα κατά πόσο μία περιοχή εντός ενός κράτους μπορεί να έχει σχετική αυτονομία. Στην Ελλάδα η μόνη περιοχή που απολαμβάνει σχετική αυτονομία είναι το Άγιον Όρος που είναι θρησκευτική κοινότητα μοναχών. Στην Ευρώπη υπάρχουν πολύ μικρά κρατίδια. Περιοχές όπως η Βόρειος Ιρλανδία και η λωρίδα της Γάζας έχουν σχετική αυτονομία. Σε αρκετές χώρες της Νοτίου Αμερικής υπάρχουν αυτόνομες περιοχές.

Σε σχέση με τις ΗΠΑ, το ευρωπαϊκό μοντέλο διοίκησης είναι πιο συγκεντρωτικό, με λιγότερη αυτονομία και το ελληνικό ακόμα περισσότερο. Είναι ένα πράγμα η αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία σηκώνει αρκετή συζήτηση και άλλο οι συνθήκες που επικρατούν εντός της χώρας. Κατ’ αρχάς οι πολιτείες έχουν δικούς τους νόμους και εκλέγουν τους δικούς τους «άρχοντες». Άρχοντας σημαίνει αυτός που άρχει δηλαδή κυβερνά. Έχει επικρατήσει στην νεοελληνική να περιγράφει όσους έχουν πολύ καλή οικονομική κατάσταση. Το χρησιμοποιώ με την πρώτη έννοια.

Η πολιτεία δεν είναι ξεχωριστό κράτος. Απλά οι ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο κράτος και η Ελλάδα ένα μικρό κράτος. Είναι 50 πολιτείες στις ΗΠΑ και 52 νομοί στην Ελλάδα. Εκτός από τις πολιτείες έχουν και αυτά που ονομάζουν territories δηλαδή εδάφη όπως το Πουέρτο Ρίκο που έχουν μεγαλύτερη αυτονομία από τις πολιτείες. Δηλαδή είναι σαν να λέμε στην Ελλάδα πως ο κάθε νομός έχει τους δικούς του νόμους. Θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο περιφέρειας* που είναι μεγαλύτερη διοικητική ενότητα, αμέσως κάτω από την εθνική ή κρατική.

Οι πολιτείες των ΗΠΑ έχουν τα δικά τους δημόσια σχολεία και πανεπιστήμια και το δικό τους σωφρονιστικό σύστημα. Επίσης σε δημοτικό επίπεδο εκλέγουν εκτός από τον δήμαρχο, τον αρχηγό της αστυνομίας, τον δημόσιο κατήγορο και άλλους. Τα αυτοκίνητα της Αστυνομίας στην Ελλάδα γράφουν Ελληνική Αστυνομία. Στις ΗΠΑ γράφουν το όνομα της πόλης όπως NYPD (New York Police Department) δηλαδή Αστυνομία Νέας Υόρκης (φωτογραφία). Η κρατική Αστυνομία είναι το FBI.

Ο δήμος χωρίζεται σε επιμέρους περιοχές ή συνοικίες και έχουν κάτι σαν τον τοπικό αντιδήμαρχο που συνήθως ονομάζεται Επόπτης περιοχής. Ενδιάμεσο μεταξύ πολιτείας και δήμου είναι η κομητεία (county). Δηλαδή είναι πέντε τα επίπεδα κρατικό ή εθνικό (federal), πολιτειακό (state), κομητειακό (county), δημοτικό (city), συνοικιακό (district). Βέβαια αρκετές πολιτείες είναι μεγαλύτερες από την Ελλάδα. Όμως δεν παύουν οι ΗΠΑ όπως και η Ελλάδα να είναι κράτη.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που είναι περισσότερο θέμα κουλτούρας και όχι διοίκησης είναι η δημιουργία κοινοτήτων ή κοινόβιων που συχνά έχουν χαρακτηριστικά θρησκευτικά ή φιλοσοφίας και τρόπου ζωής. Αυτά βέβαια υπόκεινται στην νομοθεσία της πολιτείας μέσα στην οποία βρίσκονται αλλά δεν τους πολυενοχλούν, εκτός αν διαπραχθεί κάποιο έγκλημα. Δηλαδή μέσα στην περιοχή της κοινότητας ή κοινόβιου έχουν τους δικούς τους νόμους και κανόνες. Πολλά τέτοια είχαν δημιουργηθεί στην δεκαετία του ’60 και δεν διατηρήθηκαν. 

Όμως υπήρχαν και πιο πριν και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα πάρα πολλά. Είναι σύμφωνα με μία εκτίμηση πάνω από διακόσια, αρκετά από πριν το '60. Παράδειγμα είναι οι θρησκευτικές κοινότητες των Amish που υφίστανται από τις αρχές του 18ου αιώνα και προήλθαν από την Ευρώπη, κυρίως Γερμανία και Ελβετία. Εδώ έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος. Δεν εμπλέκεται το κράτος αλλά γίνεται με ιδιωτική συλλογική πρωτοβουλία. Αγοράζουν ή νοικιάζουν μια έκταση δηλαδή αποκτούν την κυριότητα ή δικαίωμα χρήσης και φτιάχνουν τα κοινόβια - κοινότητες. 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι η περισσότερη άμεση Δημοκρατία σε πολιτείες όπως η Καλιφόρνια. Αυτό γίνεται και σε χώρες όπως η Ελβετία. Δηλαδή μεταξύ της αντιπροσωπευτικής και της άμεσης Δημοκρατίας υπάρχουν πολλές διαβαθμίσεις του γκρι και περιθώριο να συνδυαστούν και τα δύο. Τρεις λέξεις είναι αυτονομία, αποκέντρωση, αμεσότητα αποφάσεων. Δεν είναι το ίδιο αλλά συνδέονται.

Η αποκέντρωση μπορεί να αφορά την εμπορική δραστηριότητα ή τον πληθυσμό δηλαδή τον τόπο κατοικίας. Η διοικητική αποκέντρωση συνδέεται με την αυτονομία αν και δεν είναι το ίδιο. Το ένα είναι αποκέντρωση διοίκησης και το άλλο αποκέντρωση εξουσίας. Με την αυτονομία και την διοικητική αποκέντρωση, οι αποφάσεις έρχονται πιο κοντά στην βάση. Το ίδιο γίνεται και με την άμεση Δημοκρατία, αποφασίζει απευθείας η βάση και όχι οι αντιπρόσωποι των πολιτών.

* Δράττομαι της ευκαιρίας για να κάνω αναφορά σε ένα μεγάλο έγκλημα που έχει γίνει στην Ελλάδα σχετικά με τις περιφέρειες. Η Πελοπόννησος είναι η περιφέρεια στην οποία οφείλουμε την Απελευθέρωση μας. Είναι η μόνη περιφέρεια που έχει κοπεί στην μέση. Το έγκλημα έγινε από έναν Πελοποννήσιο, Αρκάδα και γαλλόφιλο, τον Λαλιώτη, για να αναδείξει την Αρκαδία ως κέντρο της Πελοποννήσου. Αλλιώς θα έπρεπε να είναι η Πάτρα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αυτό το έγκλημα πρέπει να σταματήσει.

Σωτήρης

 

Scroll to Top