Βυζαντίου – Ρως τείχος

Βυζαντίου - Ρως τείχος

Απορώ ειλικρινά γιατί αφήνετε την ΝΤΠ - ΕΕ να σας κοροϊδεύει ενώ είναι πράγματα που γνωρίζετε, όσοι τουλάχιστον τελειώσατε Λύκειο. Εντάξει, μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε. Θα κάνω ένα φρεσκάρισμα στην μνήμη σας και θα προσθέσω και λίγες νέες πληροφορίες. Οι Σταυροφόροι έχουν μπει σε εδάφη του Βυζαντίου με την ΕΕ.

Το 286 μΧ, ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εισήγαγε το σύστημα της Τετραρχίας, χωρίζοντας την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία σε Δυτική και Ανατολική. Σε κάθε περιοχή, υπήρχε ένας Αύγουστος που ήταν ανώτερος και ένας Καίσαρας. Η Τετραρχία δεν κράτησε για πολύ αλλά η διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε Δυτική και Ανατολική διατηρήθηκε.

Ο Διοκλητιανός έβαλε τον Μαξιμιανό Αύγουστο στην Δύση και ο ίδιος ανέλαβε την Ανατολή. Καίσαρες ορίστηκαν ο Κωνστάντιος στην Δύση και ο Γαλέριος στην Ανατολή που αργότερα αντικατέστησαν τους Αυγούστους. Ο Κωνστάντιος ονομαζόμενος Χλωρός ήταν ο πατέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου που άφησε την μητέρα του Ελένη για να παντρευτεί την κόρη του Μαξιμιανού.

Η Αγία Ελένη ήταν ελληνικής καταγωγής, από την πόλη Δρέπανο της Βιθυνίας που μετονομάστηκε από τον γιό της σε Ελενόπολη. Η Βιθυνία είναι στα βόρεια της Μικράς Ασίας και βρέχεται από την θάλασσα του Μαρμαρά, τον Βόσπορο και την Μαύρη θάλασσα. Ο Κωνσταντίνος ανακηρύχθηκε Αύγουστος και Καίσαρας μετά τον θάνατο του πατέρα του, από τον στρατό του.

Ο γιος του Μαξιμιανού, Μαξέντιος κατόρθωσε να οριστεί Αύγουστος στην θέση του Καίσαρα Φλάβιου Βαλέριου Σεβήρου που κανονικά είχε σειρά για την διαδοχή. Ο Κωνσταντίνος νίκησε στην μάχη της Μουλβίας Γέφυρας τον Μαξέντιο και έγινε κυρίαρχος στην Δύση. Στην Ανατολή, Αύγουστος ήταν ο Λικίνιος. Ο Κωνσταντίνος νίκησε και αυτόν στην μάχη της Χρυσόπολης και έμεινε μοναδικός κυρίαρχος σε όλη την Αυτοκρατορία. Η Χρυσόπολη είναι μια περιοχή της Κωνσταντινούπολης.

Ο Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα στο Βυζάντιο που μετονομάστηκε Κωνσταντινούπολη. Η πόλη του Βυζαντίου ιδρύθηκε από Μεγαρείς αποίκους τον 7ο πΧ αιώνα, και ονομάστηκε προς τιμήν του βασιλιά τους Βύζα. Ο Κωνσταντίνος νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό, δέχτηκε Χριστιανική κατήχηση και βαπτίστηκε Χριστιανός. Ο Θεοδόσιος Ι έκανε τον Χριστιανισμό επίσημη θρησκεία. Μοίρασε την Αυτοκρατορία στους δύο γιους του, στον Αρκάδιο την Ανατολή και στον Ονώριο την Δύση.

Αργότερα ο Ηράκλειος έκανε τα ελληνικά επίσημη γλώσσα. Η κουλτούρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ήταν Ελληνιστική. Για περισσότερο από μία χιλιετία, το Βυζάντιο και η συνέχεια της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας είχαν διαφορετικές πορείες. Η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία διαλύθηκε σε κράτη αλλά το Βυζάντιο παρέμεινε. Το 1054 μΧ έγινε το Σχίσμα μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών. Το 1204 μΧ, κατά την τέταρτη Σταυροφορία, έγινε ή Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους.

Στο τέλος της πρώτης χιλιετίας και στην αρχή της δεύτερης, το Βυζάντιο ανέπτυξε στενές σχέσεις με τους Ρως του Κιέβου. Για τους Ρως, το Βυζάντιο ήταν βασικός εμπορικός και πολιτισμικός εταίρος. Βέβαια σε κάποια φάση δεν απέφυγαν να πολεμήσουν μεταξύ τους αλλά σε γενικές γραμμές η σχέση ήταν στενή και καλή. Η Άννα Πορφυρογέννητη, κόρη του Αυτοκράτορα Ρωμανού ΙΙ, παντρεύτηκε τον Βλαδίμηρο τον Μέγα των Ρως. Τις καλές σχέσεις βοήθησε ο εκχριστιανισμός των Ρως. Στον εκχριστιανισμό των Σλάβων γενικότερα είχαν πρωτοστατήσει οι δύο μοναχοί αδελφοί, ο Μεθόδιος και ο Κύριλλος.

Το αλφάβητο των Ρως έγινε το Κυριλλικό που μοιάζει πολύ με το ελληνικό. Οι Ρως του Κιέβου είναι πρόγονοι Ρώσων, Ουκρανών, Λευκορώσων. Μετά τους Ρως του Κιέβου, ακολούθησαν η Μοσχοβία ή αλλιώς Μέγαλο Δουκάτο / Πριγκιπάτο της Μόσχας, το Τσαρικό Βασίλειο των Ρώσων και η Ρωσική Αυτοκρατορία. Μετά το 1453 μΧ, πολλοί Βυζαντινοί αξιωματούχοι μετέβησαν στην Μόσχα. Μεταξύ 1580 - 1778 μΧ, οι Ρώσοι επεκτάθηκαν προς Ανατολάς πέραν των Ουραλίων και κατέλαβαν το βόρειο κομμάτι της Ασίας, την Σιβηρία.

Η δημιουργία Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας είναι η αντεπίθεση των Βυζαντινών. Οι Ορθόδοξες χώρες είτε ανήκαν στα διοικητικά όρια του Βυζαντίου είτε στα όρια της πολιτισμικής επιρροής του Βυζαντίου. Με το κράτος των Ρως του Κιέβου, το Βυζάντιο είχε αναπτύξει πολύ στενές σχέσεις. Δεν είναι μόνο οι Ορθόδοξες χώρες αλλά και άλλες χώρες της περιοχής που έχουν σημείο αναφοράς το Βυζάντιο και αποτελούν πολιτισμική κληρονομιά του.

Πέρα από οικονομικούς και πολλούς άλλους λόγους, ακόμη και για ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους είναι επιβεβλημένη η δημιουργία Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας. Σε αυτή μπορεί να προστεθούν και άλλες χώρες της περιοχής που δεν έχουν σημείο αναφοράς το Βυζάντιο. Το Βυζάντιο αντεπιτίθεται και επεκτείνεται. Εξάλλου και η Δυτική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία έχει επεκταθεί αρκετά με την Κεντρική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία. Δεν έφθανε τόσο βόρεια αλλά περίπου μέχρι την Γερμανία.

Χρειάζεται ένα νοητό τείχος Βυζαντίου - Ρως που να χωρίζει τους Σταυροφόρους από τους Βυζαντινούς και τους Ρως. Το τείχος αυτό θα υψωθεί με την δημιουργία της Ανατολικής Ευρωπαϊκής Κοινοπολιτείας, ξεχωριστής από την Κεντρική Ευρωπαϊκή Κοινοπολιτεία των Σταυροφόρων. Από εκεί και πέρα τι σχέσεις θα αναπτύξουν Βυζάντιο - Ρως με τους Σταυροφόρους είναι άλλο θέμα. Ελπίζω να είναι καλές και αμοιβαία επωφελείς.

Δημοσθένης

Scroll to Top