Σινεμά στο σπίτι

Σινεμά στο σπίτι

Έχω γράψει μια σειρά άρθρων γύρω από την τεχνολογία*. Το συμπέρασμα είναι «πετάξτε τηλεόραση και κινητό». Στο πετάξτε δεν ακριβολογώ, εννοώ πουλήστε τα και ξεφορτωθείτε τα γιατί δεν σας χρειάζονται. Τουλάχιστον αυτή είναι η άποψη μου και αυτή εκφράζω. Αν κανείς διαβάσει αυτά που γράφω, μπορεί να μην συμφωνεί με την άποψη μου αλλά σίγουρα θα συμφωνεί πως αυτά που γράφω είναι λογικά και τεκμηριωμένα.

Φύλαξα το καλύτερο για το τέλος. Αφορά τις τηλεοράσεις, όχι τα κινητά. Πιστεύω πως αν κανείς είχε αμφιβολία πως έπρεπε να «πετάξει» την τηλεόραση, μετά από αυτό που θα διαβάσει, θα του φύγουν όλοι οι ενδοιασμοί. Έχουμε ακούσει για το home cinema. Αρκετοί νομίζουν πως είναι προνόμιο των πολύ πλουσίων.

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να έχει κανείς home cinema από 50-100 € μέχρι πολλές χιλιάδες ευρώ. Κατ’ αρχάς δεν είναι σαφές τι είναι το home cinema. Για να είμαστε ακριβείς, το home cinema είναι ένας προβολέας σχετικός με αυτούς που έχουν τα cinema, κάποια ηχεία και μια οθόνη. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για το audio σύστημα ή για μεγάλες τηλεοράσεις με καλά ηχεία.

Όταν μιλάμε για home cinema όμως αν θέλουμε να ακριβολογήσουμε, είναι κάτι αντίστοιχο με το πραγματικό cinema. Τι έχει λοιπόν το πραγματικό σινεμά; Έχει ένα προβολέα, κάποια καλά ηχεία και μια τεράστια οθόνη προβολής. Επιπλέον είναι πολλά καθίσματα για τους θεατές. Στους πιο τελευταίους κινηματογράφους είναι αναπαυτικά αλλά στους παλαιότερους δεν είναι και τόσο.

To home cinema των πλουσίων είναι σε ένα ξεχωριστό δωμάτιο που προορίζεται για αυτό μόνο τον σκοπό, με μερικά πολύ αναπαυτικά καθίσματα. Ο προτζέκτορας και τα ηχεία είναι ακριβά. Όμως οι προτζέκτορες ξεκινάνε και από 30€ και τα ηχεία από 10-15€. Βέβαια άλλη ποιότητα έχουν αυτά σε σχέση με όσα κάνουν εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ. Βέβαια η ποιότητα είναι σχετική, ανάλογα με το τι βρίσκει καθένας ικανοποιητικό. Είναι κάποιοι που δεν μπορούν να φάνε σε εστιατόρια που έχει κάτω από 50€ το πιάτο γιατί δεν τα θεωρούν ποιοτικά. 

Οι προτζέκτορες μπορούν να συνδεθούν με διάφορες συσκευές όπως tablet, notebook, laptop, dekstop, smartphone, vcr-dvd. Χρειάζεται προσοχή γιατί δεν συνδέονται όλοι οι προτζέκτορες με όλων των ειδών τις συσκευές. Οι κινηματογράφοι έχουν τεράστιες οθόνες προβολής. Υπάρχουν και για τους προτζέκτορες οθόνες προβολής που δεν είναι τόσο μεγάλες όσο των κινηματογράφων αλλά είναι μεγάλες σε σχέση με τις οθόνες των τηλεοράσεων. Επίσης ένας άσπρος τοίχος μπορεί να χρησιμεύσει ως οθόνη.

Να συγκρίνουμε τώρα τον προτζέκτορα με την τηλεόραση και μάλιστα με μία μεγάλη τηλεόραση που έχει οθόνη αντίστοιχη με αυτή το προτζέκτορα. Όσο πιο μεγάλη είναι η οθόνη, τόσο πιο ακριβή είναι η τηλεόραση. Η τηλεόραση πιάνει πολύ χώρο και δεν μεταφέρεται εύκολα, αν είναι πολύ μεγάλη. Ο προτζέκτορας είναι μικρός και όταν δεν χρησιμοποιείται μπορεί να φυλαχτεί σε κάποιο ράφι.

Η οθόνη του προτζέκτορα μαζεύεται και γίνεται μικρή και εύκολη στο φύλαγμα ή στην μεταφορά. Υπάρχουν οθόνες που είναι σταθερά προσαρμοσμένες στον τοίχο. Κάποιες μαζεύονται σε ρολό και ανοίγουν όταν τις χρειαζόμαστε. Όμως είναι καλύτερη η μεταφερόμενη, γιατί το καλοκαίρι μπορεί κανείς να την βγάλει στον κήπο, στη βεράντα ή στο μπαλκόνι και να το κάνει καλοκαιρινό cinema.

Επίσης μπορεί να πάρει μαζί του το σετ στις διακοπές. Αν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να φροντίσει να μην είναι ογκώδη τα ηχεία και να έχει ένα laptop, notebook ή tablet. Μία πολύ μεγάλη τηλεόραση με οθόνη ανάλογη με αυτή του projector δεν βγαίνει εύκολα στον κήπο, στην βεράντα ή στο μπαλκόνι και σίγουρα δεν μπορεί να την πάρει κανείς μαζί του στις διακοπές, εκτός και αν έχει ημιφορτηγό και δύο γεροδεμένους να την κουβαλήσουν.  

DVD-VCR  δεν χρειάζεται, αν δεν έχει ήδη κανείς. Υπάρχει ενσωματωμένη cd-dvd drive σε πολλά κομπιούτερ ή μπορεί να είναι εξωτερική, κάτι που είναι συνήθως προτιμότερο. Ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων των καναλιών ήδη προβάλλεται διαδικτυακά. Επίσης πολλές παλαιότερες εκπομπές ανεβαίνουν στο Ίντερνετ σε video sharing sites όπως το youtube.Επομένως τι να την κάνει κανείς την τηλεόραση;

Χώρο πολύ πιάνει, ειδικά αν είναι μεγάλη και δεν μεταφέρεται στον κήπο, στο μπακλόνι, στην βεράντα ή στο εξοχικό. Με ένα προτζέκτορα μπορεί να έχει οθόνη μεγαλύτερη από αυτή της τηλεόρασης, να την βγάζει στον κήπο, στην βεράντα, στο μπαλκόνι. Μπορεί και  να τα παίρνει μαζί του στο εξοχικό ή ακόμη και στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, όταν πηγαίνει ταξίδι ή διακοπές. Δεν είναι μόνο αυτό. Μπορεί να μεταφέρεται στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού, αν μένουν περισσότερα από ένα άτομα. Μπορεί δηλαδή να το παίρνει μία ο ένας και μία ο άλλος ενώ μια μεγάλη τηλεόραση δεν μεταφέρεται.

*βλ. κατηγορία Τεχνολογία

ούτε TV ούτε smartTV

Γιώργος

Scroll to Top