Ούτε TV ούτε smartTV

Ούτε TV ούτε smartTV

Σινεμά στο σπίτι

Υπήρξαν πολλές απορίες. Τα περισσότερα έχουν απαντηθεί σε προηγούμενα άρθρα αλλά ας κάνω μια ανακεφαλαίωση. H smartTV εξωτερικά είναι όπως κάθε τηλεόραση. Βγαίνει σε διάφορα μεγέθη. Αυτό που αλλάζει από την κανονική τηλεόραση είναι ότι δίνει την δυνατότητα πρόσβασης στο Ίντερνετ δηλαδή έχει κανείς και το πρόγραμμα της τηλεόρασης και Ίντερνετ.

Αν κάποιος έχει και έναν υπολογιστή, η smartTV του χρειάζεται μόνο για να βλέπει video ή φωτογραφίες. Μπορεί βέβαια να βλέπει και κείμενα στην smartTV αλλά δεν βολεύει. Όταν κανείς δεν έχει καθόλου υπολογιστή ή smartphone, τότε η smarttv είναι ο μόνος τρόπος σύνδεσης με το Ίντερνετ.

Οι προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές είναι desktop, laptop, notebook, tablet. Το notebook είναι ένα μικρό laptop. To smart phone είναι ένα μικρό tablet μαζί με κινητό. Τα υπόλοιπα τέσσερα (desktop, laptop, notebook, tablet) δεν χρειάζονται σύνδεση κινητού για να συνδεθούν στο Ίντερνετ. Χρειάζονται σύνδεση σταθερού - Ίντερνετ ή wifi που μπορεί να είναι και κάποιου άλλου. Συνήθως στο σπίτι ή στο γραφείο χρειαζόμαστε δική μας σύνδεση αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το wifi ενός γείτονα , αν μας δίνει τον κωδικό.

Με μια σύνδεση στο Ίντερνετ, μπορεί κανείς να δει διαδικτυακά ένα μεγάλο μέρος των προγραμμάτων των τηλεοπτικών καναλιών όπως και παλαιότερες εκπομπές που έχουν ανέβει στο youtube και τα σχετικά. Επομένως δεν χρειαζόμαστε smartTV για να έχουμε και τηλεόραση και Ίντερνετ αλλά με σύνδεση μόνο στο Ίντερνετ μέσω προσωπικού υπολογιστή δεν μπορούμε να έχουμε όλες τις εκπομπές της τηλεόρασης.

Το πρόβλημα είναι πως δεν μπορεί κανείς να απολαύσει τόσο πολύ το πρόγραμμα της τηλεόρασης, παλαιότερες εκπομπές και ταινίες σε DVD, όταν η οθόνη δεν είναι μεγάλη. Εδώ υπάρχουν δύο λύσεις. Η μία είναι αυτή που χρησιμοποιώ εγώ τώρα και την περιέγραψα στο σκηνικό απόλαυσης. Έχω desktop με μία 24αρα οθόνη και ικανοποιητικά αλλά φθηνά ηχεία.

Όταν θέλω να απολαύσω τηλεοπτικές εκπομπές, dvd ή βίντεο από το Ίντερνετ, βάζω πολυθρόνες 1,5 - 2 μέτρα μακριά... και είναι τέλεια. Αυτό όμως είναι για 2-3 άντε το πολύ για 4 άτομα. Εκτός από αυτή την λύση, υπάρχει και του προτζέκτορα, κάτι που σκοπεύω να κάνω μελλοντικά. Ο προτζέκτρορας προβάλλει σε μεγάλη οθόνη ό,τι βλέπουμε στην οθόνη του υπολογιστή. Επομένως δεν χρειαζόμαστε πλέον μεγάλη οθόνη υπολογιστή.

Μπορεί να είναι laptop, notebook ή tablet (εκτός από desktop) που θα συνδεθεί με τον projector. Η οθόνη του μπορεί να είναι αρκετά μεγάλη, ίση ή μεγαλύτερη από τις μεγάλες τηλεοράσεις. Το πλεονέκτημα των μεγάλων τηλεοράσεων είναι η μεγαλύτερη οθόνη που θεωρείται πως μεγαλώνει την απόλαυση της θέασης. Με τους προτζέκτορες πετυχαίνουμε ακόμα μεγαλύτερες οθόνες που αν συνοδευτούν με ικανοποιητικά ηχεία, κανονικά μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο την απόλαυση.

Εκτός αυτού είναι και όλα τα άλλα πλεονεκτήματα που ανέφερα. Για να το κάνουμε καλοκαιρινό cinema βγάζοντας το σετ έξω, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ισχύει το ίδιο με το πραγματικό σινεμά. Αν έχει φως δεν φαίνεται καλά. Για αυτό και τα καλοκαιρινά cinema ξεκινούν αφού σκοτεινιάσει. Το δωμάτιο που θα παίζει ο προτζέκτορας δεν χρειάζεται να είναι σκοτάδι πίσσα αλλά κάπως σκοτεινό πρέπει να είναι.

Αυτή η λύση βέβαια δεν είναι για τηλεορασιομανείς που είναι καρφωμένοι όλη την μέρα μπροστά στην τηλεόραση. Είναι για αυτούς που θέλουν να έχουν μια μεγάλη οθόνη, κυρίως για τηλεοπτικές εκπομπές και βίντεο που υπάρχουν στο Ίντερνετ ή παίζουν από dvd για να κάνουν το σπίτι τους σινεμά, χειμερινό και καλοκαιρινό. Μπορεί να το συνδυάσουν με μία φθηνή τηλεόραση μικρού ή μεσαίου μεγέθους που θα την βάλουν σε κάποια γωνία ώστε να μπορούν να βλέπουν τις εκπομπές που δεν προβάλλονται διαδικτυακά.

Ένας παράγοντας βέβαια είναι και η ποιότητα. Όσο ακριβότεροι είναι οι προτζέκτορες τόσο καλύτερη η ποιότητα. Ναι μεν ξεκινούν οι τιμές από 30€ αλλά δεν πιστεύω να είναι ικανοποιητική αυτή η ποιότητα για τους περισσότερους. Για κάποιους όμως μπορεί να είναι. Όπως όλα τα θέματα, έτσι και αυτό, θέλει λίγο μελέτη και λίγο ψάξιμο, για να δούμε τι μας εξυπηρετεί καλύτερα. Δεν είναι για όλους οι ίδιες λύσεις οι καλύτερες. Εγώ πιστεύω πως αν λίγο μελετήσουν οι άνθρωποι τα πράγματα, πολλοί είναι αυτοί που θα καταργήσουν τα κινητά και τις τηλεοράσεις γιατί πραγματικά δεν τους χρειάζονται.

Δεν λέω πως θα το κάνουν όλοι. Στους περισσότερους όμως δεν χρειάζεται ούτε τηλεόραση (TV) ούτε smartTV. Πιστεύω πως μια χαρά μπορούν να εξυπηρετηθούν με μία από τις δύο εναλλακτικές α) desktop με σχετικά μεγάλη οθόνη και ικανοποιητικά οικονομικά ηχεία β) οποιοδήποτε pc ( laptop, notebook, tablet, desktop) με projector και ικανοποιητικά οικονομικά ηχεία. Αν δεν έχουν ήδη DVD-VCR, τότε τους χρειάζεται ένα ενσωματωμένο ή εξωτερικό cd-dvd drive.  

Γιώργος

Scroll to Top