Δεκακομματικό όνειρο

Δεκακομματικό όνειρο

Γράφτηκε σε προηγούμενα άρθρα πως είναι εφικτή δεκακομματική Βουλή, αν οι ψηφοφόροι ψηφίσουν μικρά κόμματα και κυρίως κόμματα που τώρα είναι εκτός Βουλής. Εξηγήθηκε κάπως γενικά πως μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Πήραμε διάφορα σχόλια όπως «αυτά γίνονται μόνο στα παραμύθια», «είναι ωραίο όνειρο αλλά μετά θα ξυπνήσουμε», «δεν βγαίνουν τα νούμερα» κλπ.

Δεν υποστηρίξαμε ποτέ πως θα γίνει έτσι αλλά πως θα μπορούσε να γίνει έτσι. Το μόνο που χρειάζεται είναι η γκρίζα ζώνη να ψηφίσει μικρά κόμματα και να ανέβει η συμμετοχή, με τους νέους συμμετέχοντες να ψηφίσουν επίσης μικρά κόμματα. Θα δείξω πως βγαίνουν τα νούμερα, παίρνοντας μια τελευταία δημοσκόπηση της GPO:

ΝΔ 31,4 ΣΥΡΙΖΑ 26,6 ΠΑΣΟΚ 9,5 ΚΚΕ 6,3 ΜΕΡΑ25 3,6 Ελληνική Λύση 3,6.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διαφορά έχει πέσει. Θα χρησιμοποιήσω αυτή τη δημοσκόπηση για να δώσω ένα αποτέλεσμα που θεωρώ πως κάτω από προϋποθέσεις είναι εφικτό:

ΝΔ 27 ΣΥΡΙΖΑ 23 ΚΚΕ 10,3 ΠΑΣΟΚ 8,2 ΜΕΡΑ25 6,3 Ελληνική Λύση 6,2 ΜΚΑ 5 ΜΚΒ 4,5 ΜΚΓ 4 ΜΚΔ 3,5.

Δεν είναι πρόβλεψη για την πρώτη θέση. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βρεθεί στην πρώτη θέση. Είναι μια ενδεικτική εκτίμηση για το πως θα μπορούσε να υπάρχει δεκακομματική Βουλή, με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της GPO. Το ΜΚΑ ... ΜΚΔ είναι Μικρό Κόμμα Α ... Μικρό Κόμμα Δ. Δηλαδή είναι κάποιο μικρό κόμμα που τώρα είναι εκτός Βουλής και θα μπορούσε να βρεθεί στην Βουλή, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις είναι πως 1) αυξάνεται η συμμετοχή και 2) η γκρίζα ζώνη και οι νέοι συμμετέχοντες στρέφονται σε μικρά κόμματα. Να δούμε πως προκύπτει ένα τέτοιο αποτέλεσμα. Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η συμμετοχή. Κάνουμε αρχικά την υπόθεση πως η συμμετοχή, όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, θα κυμανθεί σε επίπεδα 2019.

Η συμμετοχή ήταν περίπου 58%. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν χοντρικά 5,650,000 και το σύνολο των εγγεγραμμένων χοντρικά 9,985,000. Σε προηγούμενο άρθρο είχε εξηγηθεί πως η συμμετοχή θα μπορούσε να φθάσει το 80% που είναι το ρεκόρ προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Δεν θα το πάω τόσο ψηλά αλλά στο 70%. Ας πούμε πως γίνεται μια πετυχημένη καμπάνια μέχρι τις εκλογές, από πολίτες σε πολίτες.

Έχει στόχο να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι και να ψηφίσουν μικρά κόμματα, εκτός των τριών πρώτων, (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ). Επίσης η καμπάνια να ψηφίσουν μικρά κόμματα στοχεύει τους αναποφάσιστους και αυτούς που ψηφίζουν Λευκό - Άκυρο. Σε πρώτη φάση θεωρώ πως όλοι όσοι έχουν πρόθεση να ψηφίσουν τα έξι κόμματα της Βουλής, το κάνουν. Τότε, με συμμετοχή 70%, τα ποσοστά τους διαμορφώνονται ως εξής:

ΝΔ 25,9 ΣΥΡΙΖΑ 21,94 ΠΑΣΟΚ 7,84 ΚΚΕ 5,2 ΜΕΡΑ25 3 Ελληνική Λύση 3.

To 3% είναι για την ακρίβεια 2,97% αλλά δεν έχει σημασία γιατί κανένα κόμμα δεν θα μείνει σε αυτά τα ποσοστά. Είναι μια πρώτη μέτρηση που θα αλλάξει. Αθροίζονται σε 66,8% δηλαδή υπάρχει άλλο ένα 33,2% να μοιραστεί. Αυτό το 33,2% είναι η γκρίζα ζώνη και ψηφοφόροι που είχαν σκοπό να απέχουν αλλά λόγω της καμπάνιας έρχονται να ψηφίσουν φθάνοντας την συμμετοχή στο 70%. Αν αυτό το ποσοστό πάει κυρίως σε ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, Ελληνική Λύση, ΜΚΑ, ΜΚΒ, ΜΚΓ, ΜΚΔ, τότε είναι εφικτό το αποτέλεσμα που προανέφερα.

Υποθέτω πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα πάρουν ακόμη γύρω στους 75 χιλιάδες ψήφους ενώ το ΠΑΣΟΚ γύρω στους 25 χιλιάδες ψήφους. Ένα 17% (από το 33,2%) πηγαίνει σε ΜΚΑ - ΜΚΒ - ΜΚΓ - ΜΚΔ. Ένα 12 % περίπου πηγαίνει σε ΚΚΕ ΜΕΡΑ25 Ελληνική Λύση και ένα 2% μένει εκτός Βουλής. Εφόσον θα μπουν τέσσερα νέα κόμματα στην Βουλή, λογικό είναι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής να πέσει σε χαμηλά επίπεδα.

Θεώρησα πως τα τρία πρώτα κόμματα στις δημοσκοπήσεις (ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ) θα πάρουν πολύ μικρό ποσοστό από την γκρίζα ζώνη και τους νέους συμμετέχοντες. Αν είναι παραπάνω, ανεβαίνουν τα ποσοστά τους και πέφτουν των υπολοίπων. Από την άλλη, η καμπάνια μπορεί να επηρεάσει και αυτούς που έχουν δηλώσει να ψηφίσουν τα τρία πρώτα κόμματα και να στραφούν στα μικρότερα της Βουλής ή σε αυτά που είναι εκτός Βουλής. Επίσης θα μπορούσε η συμμετοχή να ξεπεράσει το 70%, με τους νέους συμμετέχοντες να προτιμούν τα μικρότερα κόμματα, όχι ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά την κατανομή των εδρών, με απλή αναλογική, χωρίς το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής, είναι περίπου:

ΝΔ 83 ΣΥΡΙΖΑ 70 ΚΚΕ 32 ΠΑΣΟΚ 25 ΜΕΡΑ25 19 Ελληνική Λύση 19 ΜΚΑ 15 ΜΚΒ 14 ΜΚΓ 12 ΜΚΔ 11.

Επειδή το μπόνους είναι κλιμακωτό, με 27% το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 24 έδρες. Έτσι με ενισχυμένη αναλογική, οι έδρες διαμορφώνονται περίπου ως εξής:

ΝΔ 100 ΣΥΡΙΖΑ 65 ΚΚΕ 29 ΠΑΣΟΚ 23 ΜΕΡΑ25 18 Ελληνική Λύση 17 ΜΚΑ 14 ΜΚΒ 13 ΜΚΓ 11 ΜΚΔ 10.

Είναι ένα όνειρο που μπορεί να βγει αληθινό. Κάτι τέτοιο, αν επιτευχθεί, θα είναι μια μεγάλη νίκη για τον ελληνικό λαό. Σίγουρα η Αποχή έχει μια λογική καθώς δεν υπάρχει κάτι ελκυστικό. Από την άλλη η Αποχή ή το Λευκό - Άκυρο είναι λάθος τακτική. Σκοπός είναι να δώσουμε ένα καλό μάθημα στα τρία κόμματα εξουσίας, μήπως και στρώσουν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι μια καλή καμπάνια από πολίτες σε πολίτες, μέχρι τις εκλογές. Όλοι εμείς οι ταλαιπωρημένοι, οι βασανισμένοι, οι κατεστραμμένοι από την ΝΤΠ, πρέπει να τους πολεμήσουμε. Αν δεν είστε στην Νεοταξική ψευτοελίτ, θα ανήκετε σε μια από αυτές τις κατηγορίες. Ψηφίστε μικρά κόμματα, με προτίμηση ΑΝΤΙΝΕΟΤΑΞΙΚΑ, για την Απελευθέρωση από την Κατοχή της ΝΤΠ. Πάραυτα, καλύτερα ένα μικρό Νεοταξικό κόμμα παρά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ.

Λάμπρος

Scroll to Top