Δηλώνετε σοσιαλιστές;

Δηλώνετε σοσιαλιστές;

Στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλά κουίζ που ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνει κάποιος (άνθρωπος), τον κατατάσσουν ιδεολογικά. Οι περισσότεροι θα πρέπει βέβαια να ξέρουν που ανήκουν αλλά καλού κακού ας κάνουν και μερικά κουίζ μήπως τελικά είναι κάτι διαφορετικό από ό,τι πιστεύουν. Το ένα ζήτημα είναι τι πιστεύουμε εμείς για τον εαυτό μας και το άλλο τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς.

Αν κάποιος (άνθρωπος) οδηγεί ένα αυτοκίνητο που έχει αυτοκόλλητο του ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ, λογικό είναι να συμπεράνουν όσοι τον βλέπουν πως είναι σοσιαλιστής. Βέβαια μπορεί να είναι το αυτοκίνητο του αδελφού του που του το έχει δανείσει ή να το είχε βάλει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης και να μην το έχει βγάλει. Πάντως το συμπέρασμα που βγάζουν οι άλλοι είναι λογικό.

Όλοι σχεδόν έχουμε Facebook, Instagram, twitter, LinkedIn. Αν δεν τα έχουμε όλα, έχουμε τα περισσότερα. Αν κανείς έχει μόνο αυτά, κινδυνεύει πλέον να χαρακτηριστεί σοσιαλιστής. Είναι σαν να έχει ένα αυτοκόλλητο στο αυτοκίνητο του που γράφει ΚΙΝΑΛ ή ΣΥΡΙΖΑ. Είναι κακό να είναι κανείς σοσιαλιστής; Δεν λέω πως είναι κακό, αν και εγώ δεν είμαι. Γιατί όμως να χαρακτηρίζεται κανείς σοσιαλιστής ενώ δεν είναι; Αν έχει κάποιο σοβαρό λόγο να περνάει για σοσιαλιστής, τότε καλά κάνει και έχει το αυτοκόλλητο του ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ στο αυτοκίνητο του. Αν όμως δεν θέλει να περνάει για σοσιαλιστής πρέπει να το βγάλει.

Σας λένε τίποτα τα ονόματα MeWe, Gab, Parler, CloutHub, Gettr; Αν δεν σας λένε τίποτα, τότε δεν έχετε σίγουρα λογαριασμό. Είναι εναλλακτικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί το Truth Social του Τραμπ που έκανε την επίσημη του στις ΗΠΑ, στις 21 Φεβρουαρίου 2022. Αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο στις ΗΠΑ αλλά αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Αν δεν έχετε τουλάχιστον δύο - τρία από αυτά, τότε είναι σαν να δηλώνετε σοσιαλιστές και λογικά θα χαρακτηριστείτε έτσι. Βέβαια από την άλλη αν τα έχετε δεν θα χαρακτηριστείτε μη σοσιαλιστές. Είναι όπως το αυτοκόλλητο του ΚΙΝΑΛ ή του ΣΥΡΙΖΑ στο αυτοκίνητο. Αν το έχετε θα χαρακτηριστείτε σοσιαλιστές. Αν δε το έχετε, δεν θα χαρακτηριστείτε μη σοσιαλιστές.

Έχει γραφτεί ένα ενδιαφέρον άρθρο για τις εναλλακτικές πλατφόρμες. Το εξετάζει κυρίως από τεχνική και χρηστική σκοπιά. Να προσθέσω άλλους τρεις λόγους που δεν αναφέρονται στο άρθρο. Τον ένα τον εξήγησα. Αν έχετε λογαριασμό σε εναλλακτικές πλατφόρμες θα σας περνάνε για τεχνολογικά εξελιγμένο και επίσης για άνθρωπο προνοητικό και συνετό. Δεν είναι μόνο αυτές οι εναλλακτικές πλατφόρμες. Αναφέρονται περισσότερες στο άρθρο. Κάποιες από αυτές ανήκουν σε κεντροδεξιούς/δεξιούς όπως το Truth Social (του Τραμπ), το Parler, το Gab. Άλλες είναι απλά κατά της λογοκρισίας χωρίς να είναι γνωστή η πολιτική τοποθέτηση των ιδιοκτητών ή των διευθυντών τους.

Πριν και κυρίως μετά τις εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ, διάφορα social media όπως Facebook, twitter, youtube κατέβαζαν αναρτήσεις Ρεπουμπλικάνων (κεντροδεξιών) και πολλές φορές προχωρούσαν ένα βήμα παραπέρα, μπλόκαραν προσωρινά ή διέγραφαν τελείως τον λογαριασμό. Το ζητούμενο δεν είναι αν συμφωνεί κανείς ή διαφωνεί με μια ορισμένη άποψη αλλά αν μπορεί κανείς ελεύθερα να εκφράσει την άποψη του.

Δεν χρειάζεται να σβήσετε τους λογαριασμούς που έχετε στα πιο γνωστά social media. Χρειάζεται όμως να αποκτήσετε και κάποιους άλλους λογαριασμούς. Κάποια στιγμή μπορεί να εκφράσετε μία άποψη που δεν αρέσει σε Facebook, twitter, youtube και να σας την κατεβάσουν, να σας μπλοκάρουν τον λογαριασμό ή να σας τον σβήσουν τελείως. Όσον αφορά τις εναλλακτικές για το youtube είναι Rumble και Bitchute.

Πρέπει να έχετε προετοιμαστεί για αυτό το ενδεχόμενο δημιουργώντας λογαριασμούς σε εναλλακτικές πλατφόρμες και έχοντας εκεί τουλάχιστον τους πιο σημαντικούς από τους friends/followers/contacts. Είναι σαν να έχετε ένα κερί με αναπτήρα ή ένα φακό σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα. Όσοι είναι προνοητικοί το κάνουν. Οι μη προνοητικοί κάθονται στο σκοτάδι και δεν μπορούν να κάνουν τίποτα ούτε να περπατήσουν μέσα στο σπίτι χωρίς να χτυπήσουν στα έπιπλα ή στους τοίχους.

Πέρα από αυτά, ένας λογαριασμός σε μια εναλλακτική πλατφόρμα έχει μια αίσθηση prive όπως μια ωραία παραλία, ένα ωραίο μπαράκι ή εστιατόριο που το ξέρουν μόνο λίγοι (αναφέρεται στο άρθρο). Κάνετε καλή εντύπωση γιατί σας περνάνε για τεχνολογικά εξελιγμένο και προνοητικό. Επιπλέον δεν σε περνάνε για σοσιαλιστή/στρια. Γιατί να σας βγάλουν το όνομα του σοσιαλιστή/ριας αν δεν είσαστε;

Αθανάσιος

Scroll to Top