Εναλλακτικές πλατφόρμες

Εναλλακτικές πλατφόρμες

Και χωρίς σύνδεση

Στo προηγούμενo άρθρo ανέφερα εν τάχει για κάποιες πλατφόρμες και εφαρμογές. Υπήρξαν πολλές ερωτήσεις. Κάποιοι τα χρειάζονται και αυτά πιο λιανά. Λοιπόν, θα πω κάτι που θα σκάσει σαν βόμβα για μερικούς αναγνώστες. Εκτός από το Facebook και το Instagram υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Απίστευτο και όμως αληθινό!  

Από την άλλη, σίγουρα αρκετοί αναγνώστες γνωρίζουν ήδη όσα γράφω καλύτερα από εμένα. Το άρθρο λοιπόν δεν απευθύνεται σε αυτούς αλλά σε ανθρώπους που δεν έχουν τόσες καλές γνώσεις γύρω από τα social media. Πάντως για να ανακαλύψουν αν τα ξέρουν όλα οι πιο προχωρημένοι, θα πρέπει να διαβάσουν το άρθρο. Δεν είναι μεγάλο. Ίσως ανακαλύψουν πως είναι και κάποια που δεν ήξεραν.

Κατά την γνώμη μου, το πιο ολοκληρωμένο, με τις περισσότερες δυνατότητες είναι το Facebook. Όμως το Facebook δεν ήταν πρωτοπόρο, δεν άνοιξε δρόμο. Πριν από αυτό υπήρχαν άλλα όπως πχ το Myspace που έχει πέσει πλέον πολύ. Το Twitter έχει λιγότερες δυνατότητες αλλά κάποιοι χρήστες προτιμούν τα πιο απλά. Το Facebook έχει τόσες πολλές δυνατότητες που πραγματικά μπορεί να μπερδέψει. Το Instagram που αγοράστηκε από το Facebook είναι επίσης πιο απλό σε σχέση με το Facebook.

Είναι περισσότερο για φωτογραφίες και βίντεο. Υπάρχει μία κόντρα μεταξύ χρηστών Facebook και Instagram. Το δεύτερο είναι «και καλά πιο μοδάτο». Πολλοί νέοι κατηγορούν το Facebook πως «εκεί μπαίνει η μάνα μου και ο πατέρας μου». Όποιος θέλει να ξεχωρίζει και να είναι μοδάτος προτιμάει το Instagam. Εγώ προτιμώ το Facebook για πολλούς λόγους. Το γεγονός ότι βρίσκονται πολλοί μέσα είναι θετικό και όχι αρνητικό, κατά την άποψη μου. Σχεδόν όποιον θέλεις να βρεις, είναι μέσα στο Facebook.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το Instagram. Επίσης (το Instagram) έχει δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Δεν επιτρέπει συνδέσμους (links) και η εφαρμογή για υπολογιστές είναι ελλιπής. Δεν χρησιμοποιούν όλοι κινητά, πολλοί προτιμούν τους υπολογιστές. Όπως εξήγησα ήδη, τα κινητά σταδιακά θα καταργηθούν μόλις οι χρήστες αντιληφθούν ότι οι υπηρεσίες τους έχουν πολλά υποκατάστατα στο Ίντερνετ. Μία σύνδεση wi - fi αρκεί και δεν χρειάζεται να είναι δική τους.

Το LinkedΙn είναι περισσότερο για επαγγελματικούς λόγους. Το Tumblr είναι μια καλή επιλογή, ένα microblog με αρκετές δυνατότητες. Δεν έχει πιάσει ικανοποιητικά στην Ελλάδα. To Flickr είναι για φωτογράφους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες. Ανεβάζουν δικές τους φωτογραφίες. Το Pinterest είναι επίσης για φωτογραφίες. Εκεί γίνεται συγκέντρωση φωτογραφιών που αρέσουν στον χρήστη. Μπορεί να είναι δικές του ή άλλων.   

Facebook, Twitter, Google δεν φέρθηκαν σωστά σε κεντροδεξιούς στις ΗΠΑ. Τους κατέβαζαν αναρτήσεις και τους έσβηναν λογαριασμούς. Στη περίπτωση τους δεν ισχύει «διαφωνώ με την άποψη σου όμως θα υπερασπιστώ με την ζωή μου το δικαίωμα σου να την εκφράζεις» αλλά «διαφωνώ με την άποψη σου και θα στην κατεβάσω». Έτσι οι κεντροδεξιοί στράφηκαν σε εναλλακτικές (FB - twitter) όπως Gab, MeWe, Parler.

Το τελευταίο έκανε το λάθος να βρίσκεται σε servers της Amazon. O Jeff Bezos κατέβασε όλη την πλατφόρμα. Ξανάρχισαν από την αρχή σε καινούριους servers αλλά υπέστησαν μεγάλη ζημιά και έχασαν πολλούς χρήστες. Εκτός από αυτά ανεβαίνουν και άλλα όπως Ello, Vero, Diaspora, Clubhouse, Steemit, Minds, Altcensored, Path, Nextdoor, Niche Networks, Aether, Mastodon, LBRY κλπ.   

Η Google κατέβαζε από το Youtube βίντεο Ρεπουμπλικάνων και έκλεινε λογαριασμούς τους. Κάποιοι χρήστες στράφηκαν σε Rumble και Bitchute. Εναλλακτικές του Youtube που υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια είναι Dailymotion, Vimeo, Tik-Tok. To Dailymotion είναι γαλλικό και το Tik-Tok κινέζικο. Όμως και τα τρία έχουν περισσότερους περιορισμούς από το Youtube. Δύο που ανεβαίνουν είναι Peertube και DTube.

Εκτός από video sharing πλατφόρμες υπάρχουν και audio sharing όπως Soundcloud, Μixcloud, Podomatic, Podbean κλπ. Signal, Telegram και Wickrme είναι εναλλακτικές του FB messenger. Η διαφορά είναι πως έχουν κρυπτογράφηση και θεωρούνται πολύ πιο ασφαλή. Στα δύο πρώτα έχουν επίσης στραφεί πολλοί κεντροδεξιοί στις ΗΠΑ.

Το πρόβλημα με τις εναλλακτικές πλατφόρμες είναι πως δεν θα βρείτε πολλούς γνωστούς, ειδικά στην Ελλάδα. Όμως σίγουρα θα βρείτε πολλές πλατφόρμες που σας αρέσουν, αν κάνετε τον κόπο να τις τσεκάρετε. Μπορείτε λοιπόν να δώσετε γραμμή στην παρέα σας και στον κύκλο σας να μεταφερθούν και να ανοίξουν λογαριασμό εκεί. Αν θέλουν, διατηρούν το FB ή κάποια άλλη πλατφόρμα. Θα έχετε το FB που είναι σχεδόν όλοι και την νέα (πλατφόρμα) τύπου πριβέ κλαμπ, για λίγους.

Όπως μια καβάντζα, μία παραλία, ένα εστιατόριο, ένα bar που τα ξέρουν λίγοι. Θα είναι κάπως για πάρτη σας, για τον κύκλο σας, ένα είδος μόδας όπως το Instagram αλλά για λίγους εκλεκτούς. Αυτό βέβαια θα ισχύει αρχικά. Διότι αν κάποια πλατφόρμα αξίζει (υπάρχουν πολλές), θα ανακαλυφθεί και από άλλους, θα διαδοθεί και θα γίνει το νέο Facebook. Αν τότε θελήσετε πριβέ καταστάσεις, θα βρείτε άλλες πλατφόρμες. Ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες ερωτήσεις. Όχι, πλάκα κάνω, ευπρόσδεκτες όποιες απορίες ή αντιρρήσεις. 

Γιώργος

Scroll to Top