Και χωρίς σύνδεση

Και χωρίς σύνδεση

Tablet αντί smartphone

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς σύνδεση δική του για να συνδεθεί σε κάποιο wi - fi. Εντάξει, για πολλούς αυτό είναι αυτονόητο, όμως υπήρξε και αυτή η ερώτηση. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι τεχνολογικά ενημερωμένοι. Χωρίς λοιπόν να πάρει κανείς σύνδεση σταθερού (ή κινητού), μπορεί να συνδεθεί στο Ίντερνετ από ένα wi fi, με ένα φορητό υπολογιστή (laptop ή tablet). Το μόνο που χρειάζεται είναι ο κωδικός κάποιου δικτύου wi - fi.

Όπως έγραψα μπορεί να είναι του γείτονα, αν έχει την καλοσύνη να τον δώσει και αφήνει ανοιχτό το router και το κουμπί WLAN. Ας πούμε ότι δεν υπάρχει καλός γείτονας. Μπορεί να βρει αλλού ένα δίκτυο wi - fi, σε μια καφετέρια, σε μια βιβλιοθήκη, σε ένα γυμναστήριο, σε ένα μαγαζί, στο γραφείο. Αν όμως θέλει να κάνει συνεχή χρήση Διαδικτύου και δεν έχει ένα καλό γείτονα, θα πρέπει να πάρει δική του σύνδεση σταθερής, με wi-fi.

Κάποιοι χρησιμοποιούν τον όρο notebook για laptop ή tablet. Κανονικά το notebook είναι ένα μικρό, λεπτό, ελαφρύ laptop. Είναι μία κατηγορία ανάμεσα σε laptop και tablet που μοιάζει περισσότερο με laptop αλλά διαφέρει στο μέγεθος και στο βάρος. Και αυτό είναι φορητός υπολογιστής. Αν θέλουμε λοιπόν να είμαστε ακριβείς τα είδη ατομικών υπολογιστών (pc) είναι τέσσερα, desktop, laptop, notebook, tablet. Από αυτά τα τρία τελευταία είναι φορητοί υπολογιστές (laptop, notebook, tablet).

Το να φτιαχτεί tablet σε μέγεθος smart phone είναι αυτή την στιγμή τεχνολογικά εφικτό διότι το smart phone είναι ένα μικρό tablet μαζί με τηλέφωνο. Ο λόγος που δεν το κάνουν οι εταιρείες είναι γιατί πιστεύουν πως δεν θα υπάρχει ζήτηση. Αν όμως πολλοί καταναλωτές αλλάξουν τα smart phone με tablet, σίγουρα θα βγουν tablet σε ακόμη μικρότερα μεγέθη από αυτά που υπάρχουν σήμερα, ανάλογα με των smart phones.

Δύο είναι οι εξελίξεις που θα μειώσουν την χρήση των κινητών σταδιακά. Το ένα και πιο σημαντικό είναι πως βρίσκει κανείς wi - fi πλέον παντού. Το άλλο είναι πως αυξάνονται και διαδίδονται οι εφαρμογές που υποκαθιστούν τις υπηρεσίες του κινητού δηλαδή τη συνομιλία και τα γραπτά μηνύματα. Messaging είχαν πάντοτε όλα τα social media. Επίσης υπήρχε το skype για βίντεο-κλήση και απλή κλήση. Τώρα υπάρχει το zoom κλπ για βίντεο - κλήση πολλών ατόμων.

Υπάρχουν τόσες πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές και δημιουργούνται συνεχώς καινούριες. Στις ΗΠΑ, πολλοί κεντροδεξιοί έχουν στραφεί σε καινούρια όπως Signal, Telegram, MeWe, Gab, Parler, Rumble κλπ επειδή τα γνωστά δεν φέρθηκαν σωστά στον Τραμπ, με πρώτα Facebook, Τwitter, Google. Η πιο διαδεδομένη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης είναι το FB. Το χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι. Το messenger του FB, έχει text messaging, συνομιλία και βίντεο - κλήση.

Επίσης η αποστολή φωνητικών μηνυμάτων είναι ένα είδος αυτόματου τηλεφωνητή. Μπορείς και συνδέεσαι με όλο τον κόσμο. Κάποια ποιοτικά προβλήματα διορθώνονται. Επομένως τι να το κάνει κανείς το κινητό, όταν μόνο και μόνο το FB messenger του δίνει όλες τις δυνατότητες του κινητού και πολύ περισσότερες; Το μόνο που χρειάζεται είναι να συνδεθεί στο Ίντερνετ. Αυτό μπορεί να το κάνει από το δικό του wi - fi ή κάποιου άλλου, με έναν φορητό υπολογιστή.

Μια άλλη αντίρρηση ήταν σχετικά με τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές που έχουν βγει για κινητά όπως το Instagram. Στις περισσότερες όπως το Instagram, υπάρχει και για υπολογιστή έκδοση, μόνο που έχει λιγότερες δυνατότητες. Για την ακρίβεια χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν πιο δύσκολοι τρόποι. Αν φύγουν οι χρήστες από τα κινητά, είναι βέβαιο πως οι εταιρείες θα σπεύσουν να προσαρμόσουν τις πλατφόρμες και τις εφαρμογές ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από υπολογιστές (desktop, laptop, notebook, tablet).  

Το θέμα της ασφάλειας είναι μία άλλη υπόθεση. Γενικά μην θεωρείτε πως όλα αυτά είναι ιδιαίτερα ασφαλή. Αυτά που γράφετε ή λέτε μπορεί να τα βλέπουν ή να τα ακούν και άλλοι. Το ίδιο όμως ισχύει με τις συνομιλίες και τα text των κινητών. Επιπλέον με το κινητό βρίσκουν ανά πάσα στιγμή το στίγμα, κάτι που μπορεί να είναι καλό ή κακό. Υποτίθεται πως Telegram, Signal, Wickrme είναι πιο ασφαλή αλλά δεν πρέπει κανείς να είναι ποτέ σίγουρος ότι δεν τα βλέπουν (ή τα ακούν) άλλοι παρά μόνο με custom made encryption.

Ο κανόνας είναι σχετικά απλός. Δεν λέτε ή δεν δείχνετε κάτι παραπάνω από ότι σε μια καφετέρια με κόσμο γύρω γύρω. Μπορεί να μην προσέχει κανείς τι λέτε ή κάνετε με την παρέα σας αλλά μπορεί και κάποιοι να έχουν στήσει αυτί και να παρατηρούν. Αν κάποιος ανήκει σε κατηγορία όπως οι Αντιστασιακοί, πρέπει να ψάξει άλλους τρόπους όπως darknet και custom made encryption. Για τους περισσότερους ανθρώπους όμως που δεν ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες όπως Αντιστασιακοί, πολιτικοί, επιχειρηματίες, παράνομοι κλπ δεν τους δημιουργεί ιδιαίτερο πρόβλημα, αν τυχόν τα βλέπουν (ή τα ακούν) και άλλοι.

Μία σύνδεση Ίντερνετ (δική σας ή άλλου) χρειάζεται με ένα φορητό υπολογιστή και μιλάτε απεριόριστα, όχι σε όλη την Ελλάδα μόνο αλλά και σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με βίντεο - κλήσεις πολλών ατόμων, αν θέλετε. Αυτό αρκετοί δεν το έχουν πάρει χαμπάρι και οι υπόλοιποι δεν το έχουν εμπεδώσει ή δεν μπορούν εύκολα να αλλάξουν συνήθειες. Επομένως τα κινητά θα αχρηστευτούν μόλις η μεγάλη πλειοψηφία το μάθει, το εμπεδώσει και αλλάξει τις συνήθειες της.

Εναλλακτικές πλατφόρμες  

Γιώργος

Scroll to Top