Tablet αντί smartphone

Tablet αντί smartphone

Στα δύο άρθρα μου, «Καταργούνται τα κινητά» και «Το μυστικό των techies», υπήρξαν πολλές απορίες και μερικές αντιρρήσεις. Θεώρησα κάποια πράγματα αυτονόητα. Ίσως να μην είναι όμως για όλους. Κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται να τους τα «κάνω πιο λιανά» είτε επειδή δεν έχουν τεχνολογικές γνώσεις είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Δεν θα προσθέσω κάτι καινούριο αλλά θα προσπαθήσω να τα εξηγήσω καλύτερα.

Την σύνδεση wi - fi την δημιουργεί ένα router. Κάποιοι που έχουν χρησιμοποιήσει μόνο κινητά δεν το ξέρουν. Όταν πηγαίνουμε πχ σε μία καφετέρια και ζητάμε τον κωδικό σύνδεσης για να μπούμε στο Ίντερνετ, κάπου υπάρχει ένα router που δεν το βλέπουμε. Το router μας το δίνει η εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας μαζί με την σύνδεση Ίντερνετ.

Πολλοί που έχουν χρησιμοποιήσει μόνο κινητά θεωρούν πως το wi - fi είναι μέσω κινητής. Τους μπερδεύει το γεγονός πως και τα δύο (wi - fi και κινητή) είναι ασύρματα. Επίσης θεωρούν πως χρειάζονται κινητό με σύνδεση για να συνδεθούν σε wi - fi. Μπορούν να συνδεθούν από κινητό αλλά το wi - fi κυρίως συνδέει φορητούς υπολογιστές (laptop, tablet) και δεν χρειάζεται σύνδεση κινητής.  

Το κάθε router δημιουργεί ένα δικό του ασύρματο δίκτυο wi - fi μικρής εμβέλειας. Συνήθως ένα router που βρίσκεται σε μία πολυκατοικία πιάνει σε όλη την πολυκατοικία και πιθανώς στις διπλανές. Στο router μπορούμε να συνδεθούμε με καλώδιο ή ασύρματα. Ο αριθμός των συνδέσεων με καλώδιο είναι περιορισμένος αλλά μπορεί να δημιουργηθεί ενσύρματο τοπικό δίκτυο LAN (Local Area Network). Ο αριθμός ασύρματων συνδέσεων στο wi-fi (WLAN) είναι απεριόριστος.

Αυτό που μπερδεύει είναι οι όροι modem και router. Για χάρη ευκολίας μπορεί κανείς να τα θεωρήσει το ίδιο. Όσοι ενδιαφέρονται για τεχνική εξήγηση υπάρχει. To modem συνδέεται με το Ίντερνετ. Το router επιτρέπει σε όλες τις συσκευές του χώρου να συνδεθούν στο Ίντερνετ με καλώδιο ή ασύρματα αλλά και μεταξύ τους, χωρίς την μεσολάβηση Ίντερνετ. Το κουτί που παίρνουμε με την σύνδεση Ίντερνετ είναι και modem και router.

To modem - router συνδέεται στο Ίντερνετ με υπόγεια καλώδια τηλεφώνου που πλέον είναι κυρίως από οπτική ίνα αλλά έχουν μείνει ακόμη και χάλκινα από παλιά. Η οπτική ίνα έχει πολύ μικρότερες απώλειες σε σχέση με τον χαλκό. Η σύνδεση της κινητής γίνεται με ραδιοκύματα από τις κεραίες της κινητής. Σε μία σύνδεση κινητής, συνδέεται μόνο μία συσκευή. Σε μία σύνδεση σταθερής, συνδέεται απεριόριστος αριθμός συσκευών. Επιπλέον η σταθερή δίνει απεριόριστο Ίντερνετ.

Από την μία έχουμε απεριόριστες συσκευές και απεριόριστο Ίντερνετ με την σταθερή και από την άλλη έχουμε μία συσκευή με περιορισμένο Ίντερνετ με την κινητή. Το συν της κινητής είναι πως η σύνδεση πιάνει παντού ενώ το δικό μας wi - fi είναι περιορισμένης εμβέλειας. Όμως έχει παντού wi - fi, όχι το δικό μας αλλά άλλων. Όπου και να πάμε, σε σπίτι, σε γραφείο, σε καφετέρια, σε βιβλιοθήκη κλπ συνήθως υπάρχει wi - fi. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να ζητήσουμε τον κωδικό και να τον εισάγουμε.

Βέβαια δεν μπορούν να μας καλέσουν ανά πάσα στιγμή όπως με το κινητό. Ίσως αυτό να είναι καλύτερο. Μπορεί όμως όποιος θέλει να μας στείλει μήνυμα (γραπτό ή φωνητικό) με έναν από τους πολλούς τρόπους που υπάρχουν και να το δούμε αμέσως μόλις συνδεθούμε σε κάποιο wi - fi. Επιλέγουμε όμως πότε θα δούμε τα μηνύματα ενώ δεν επιλέγουμε πότε θα κτυπήσει το κινητό. Εγώ προσωπικά ηρέμησα και οργανώθηκα από τότε που κατάργησα το κινητό. Αν θέλουμε να μιλήσουμε σε κάποιον το κάνουμε μέσω FB messenger, skype κλπ.  

Στις πυρκαγιές, η Πολιτική Προστασία έστειλε μηνύματα στα κινητά, για εκκένωση περιοχών. Κάποιοι έσπευσαν να παρατηρήσουν πως αν καταργηθούν τα κινητά δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα μπορεί να μας στέλνει μήνυμα (η Πολιτική Προστασία) με άλλο τρόπο (email κλπ) αλλά δεν θα μπορεί να εντοπίζει ποιοι βρίσκονται σε μία συγκεκριμένη περιοχή. Όμως υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Μπορούμε να μπούμε στην σελίδα της Πολιτικής Προστασίας και να δούμε όχι μόνο ποιες περιοχές εκκενώνονται αλλά και πολύ περισσότερες πληροφορίες.

«Ναι αλλά η μάνα μου δεν θα με βρίσκει που δεν χρησιμοποιεί Ίντερνετ» είπε κάποιος. Καλύτερα η μάνα του να μην τον βρίσκει συνέχεια. Ας την παίρνει που και που κανένα τηλέφωνο από όπου βρίσκεται για να δει αν θέλει τίποτα. Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται smart phone με Ίντερνετ για να τον παίρνει η μάνα του. Αν είναι τόσο απαραίτητο να τον βρίσκει η μάνα του, ας πάρει ένα από τα παλιά κινητά με σύνδεση καρτοκινητού.

Είναι και μία κατηγορία ανθρώπων που δεν τους χρειάζεται το tablet. Μπαίνουν στο Διαδίκτυο από το σπίτι ή το γραφείο με desktop ή laptop και δεν τους ενδιαφέρει να μπαίνουν συνέχεια. Το laptop είναι μία ενδιάμεση επιλογή μεταξύ desktop και tablet. Ναι μεν μεταφέρεται οπουδήποτε, σε αντίθεση με το desktop αλλά όχι με την ίδια ευκολία όπως το tablet ή το smart phone.

Κάθε εναλλακτική έχει συν και πλην. Κατά την άποψη μου η σύνδεση σταθερής/wi - fi με χρήση tablet συντριπτικά υπερισχύει της σύνδεσης κινητής με smart phone. Η πρώτη έχει απεριόριστο αριθμό συσκευών και απεριόριστο Ίντερνετ ενώ η δεύτερη μία συσκευή και περιορισμένο Ίντερνετ. Η κινητή πιάνει παντού αλλά επίσης wi - fi υπάρχει πλέον σχεδόν παντού. Στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές εφαρμογές μηνυμάτων και συνομιλίας (και επιπλέον βίντεο - κλήσης) που υποκαθιστούν τις υπηρεσίες κινητής. 

Και χωρίς σύνδεση

Γιώργος

Scroll to Top