Το μυστικό των techies
Το μυστικό των techies
Ερχόμαστε λοιπόν στο αρχικό ερώτημα. Γιατί οι hard core techies έχουν καταργήσει τα κινητά και γιατί θα το κάνουν σταδιακά και υπόλοιποι; Γιατί οι hard core techies αγαπούν τους υπολογιστές και όχι τα τηλέφωνα. Αγαπούν τις high tech εφαρμογές Ίντερνετ και όχι τους εύκολους τρόπους. Στο Ίντερνετ ξεκίνησαν από τους υπολογιστές. Προτιμούν να μπαίνουν στο Ίντερνετ από υπολογιστή παρά από κινητό. Οι υπόλοιποι θα το κάνουν σταδιακά όταν καταλάβουν το μυστικό τους, κάτι που εξηγώ.
Η σύνδεση στο Ίντερνετ μπορεί να γίνει με οπτικές ίνες (σταθερή τηλεφωνία) ή με ηλεκτρομαγνητικά κύματα (κινητή τηλεφωνία). Πιθανότατα τα ραδιοκύματα που μεταφέρουν την κινητή τηλεφωνία είναι επιβλαβή, αν και δεν έχει αποδειχθεί ή αποφεύγουν να το αποδείξουν. Η σταθερή δηλαδή η σύνδεση με οπτικές ίνες, δίνει απεριόριστο Ίντερνετ, όχι όμως η κινητή. Αν το εξετάσει κανείς, είναι και πιο οικονομικό και πιο εξυπηρετικό να συνδέεται στο Ίντερνετ μέσω σταθερής και wi-fi παρά μέσω κινητής.
Ας πούμε ότι μία οικογένεια έχει τέσσερα άτομα. Συμφέρει να έχουν μία σύνδεση σταθερής παρά τέσσερις κινητών. Και φθηνότερα τους έρχεται και έχουν απεριόριστο Ίντερνετ. Να έχουν επιπλέον και τέσσερα κινητά, είναι τελείως άχρηστο αφού συνομιλία και messaging γίνεται πλέον με πολλές εφαρμογές Ίντερνετ. Επιπλέον υπάρχει η δυνατότητα βίντεο-κλήσης. Ακόμα και η σύνδεση ενός καλού γείτονα που έχει δώσει τον κωδικό και έχει συνέχεια αναμμένο το modem και το WLAN μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Το modem συνδέεται με τον υπολογιστή είτε με καλώδια είτε με wi-fi. Για το desktop ισχύει μόνο το πρώτο, για το tablet μόνο το δεύτερο ενώ για το laptop και τα δύο.
Έχει πολλές θέσεις καλωδίων. To desktop πρέπει να βρίσκεται κοντά στο modem, εκτός και αν δημιουργηθεί τοπικό δίκτυο. Ο αριθμός των συσκευών που μπορούν να συνδεθούν με WLAN είναι απεριόριστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι σύνδεση Ίντερνετ που έρχεται μαζί με την σύνδεση σταθερού. Κάθε άτομο στο σπίτι μπορεί να έχει έναν δικό του υπολογιστή (desktop, laptop, tablet) ή να μοιράζονται. Παντού πλέον υπάρχει σύνδεση wi-fi, στα σπίτια στα γραφεία, στις καφετέριες, στα bar, στα διάφορα μαγαζιά. Με έναν φορητό υπολογιστή (laptop ή tablet) μπορούμε να μπαίνουμε στο Ίντερνετ οπουδήποτε βρισκόμαστε.
Υπάρχουν εφαρμογές για προφορική συνομιλία, βίντεο-κλήση, αποστολή μηνυμάτων. Το Facebook messenger, έχει και τα τρία. Όλα σχεδόν τα social media έχουν αποστολή μηνυμάτων. Επιπλέον υπάρχουν εφαρμογές όπως το skype για κλήση και βίντεο-κλήση. Επομένως η δυνατότητα που δίνει ένα κινητό, της συνομιλίας και της αποστολής μηνυμάτων, έχει πολλά υποκατάστατα εφαρμογών στο Ίντερνετ. Πλέον για να μιλήσεις, να στείλεις μήνυμα ή να κάνεις βίντεο κλήση δεν χρειάζεται ούτε κινητό ούτε σταθερό, παρά μόνο σύνδεση Ίντερνετ.
Τα μικρότερα tablet είναι λίγο μεγαλύτερα από τα smartphone. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου τα 100 €. Η μεταφορά ενός laptop είναι σχετικά πιο δύσκολη, σε σχέση με το κινητό. Όμως η μεταφορά ενός tablet δεν έχει μεγάλη διαφορά από την μεταφορά ενός smartphone. Επειδή είναι ελαφρά μεγαλύτερο το μέγεθος, παρακολουθούνται πιο ευχάριστα βίντεο και είναι γενικά πιο εύχρηστο. Είναι πιθανό να τα μικρύνουν ακόμη περισσότερο (τα tablet), αν οι καταναλωτές στραφούν προς αυτά ως υποκατάστατα των κινητών δηλαδή μιας συσκευής που έχει κανείς συνέχεια μαζί του.
Το πρώτο που χρειάζεται είναι να αντιληφθούν οι άνθρωποι αυτό που ξέρουν καλά οι techies. Δηλαδή ότι κάνει ένα κινητό μπορούν να το κάνουν πολλές εφαρμογές στο Ίντερνετ. Αυτό προσπαθεί να εξηγήσει το άρθρο. Μετά αν διαδοθεί αυτό και γίνει μόδα, οι καταναλωτές θα καταργούν σταδιακά τα κινητά και χρησιμοποιούν στη θέση τους φορητούς υπολογιστές και κυρίως tablet, λόγω μεγέθους και τιμής.
Υπάρχει μία κατηγορία, των «ηλικιωμένων» δηλαδή ανθρώπων πάνω από 70 χρονών που δεν ξέρουν να χρησιμοποιούν υπολογιστές και Ίντερνετ. Αυτοί θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κινητά ή τα σταθερά. Όμως αναπόφευκτα και δυστυχώς, θα φύγουν από την ζωή και θα τους αντικαταστήσουν στο γκρουπ των «ηλικιωμένων» αυτοί που είναι σήμερα κάτω από 70 χρονών και είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.
Οι εταιρείες κινητής ετοιμάζουν τις κεραίες 5G. Δεν θα καταργήσουν οι εταιρείες τα κινητά αλλά οι καταναλωτές, όταν σιγά σιγά θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται το μυστικό των techies ότι δηλαδή δεν τους χρειάζονται. Βέβαια οι εταιρείες κινητής είναι και σταθερής και δεν θα χάσουν τους πελάτες. Αν η επένδυση σε εγκαταστάσεις 5G είναι τελικά κερδοφόρος ή ζημιογόνος είναι δικό τους πρόβλημα και όχι των καταναλωτών. Οι πελάτες χρειάζεται να καταλάβουν τι τους συμφέρει περισσότερο και είναι πιο εξυπηρετικό. Αυτό είναι σύνδεση με οπτική ίνα και wi-fi στο Ίντερνετ και χρήση διαφόρων εφαρμογών messaging, συνομιλίας και βίντεο-κλήσης.
Γιώργος