Διασπάται η Νέα Δημοκρατία

Διασπάται η Νέα Δημοκρατία

Η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια. Δεν ακυρώθηκε, εξακολουθεί να ισχύει. Πρέπει να βρεθεί η κατάλληλη στιγμή. Αν δεν γίνει την κατάλληλη στιγμή, θα αποτύχει, όχι μόνο προσωρινά αλλά και οριστικά. Είναι θέμα timing για να χρησιμοποιήσουμε και τον αγγλικό όρο που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Η Αντίσταση σε ΕΕ – ΝΤΠ έχει διεισδύσει σε όλα τα κόμματα αλλά κυρίως στη Νέα Δημοκρατία. Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Παγκόσμια, η αντίδραση σε ΕΕ – ΝΤΠ εκφράζεται περισσότερο από την κεντροδεξιά αλλά όχι μόνο. Στις ΗΠΑ ήταν οι Ρεπουμπλικάνοι του Τραμπ, στην Βρετανία οι Συντηρητικοί. Σάντερς και Κόρμπιν είναι επίσης σκεπτικοί απέναντι στο Νεοταξικό σχέδιο.

Στη Γαλλία, εκτός από την Λεπέν, εκφράζεται και από τον Μελανσόν που είναι στην αριστερή πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας.  Στην Ιταλία, εκτός από Σαλβίνι (Λέγκα) – Μελόνι (Αδελφοί της Ιταλίας), εκφράζεται και από το Κίνημα Πέντε Αστέρων. Δεν έχουν ιδεολογική τοποθέτηση στον άξονα αριστεράς-δεξιάς.

Επειδή έχουν στοιχεία και από την αριστερά και από την δεξιά θα μπορούσαμε κάπως ελεύθερα και γενικά να τους τοποθετήσουμε στο κέντρο, πολύ διαφορετικό από του Μητσοτάκη και του Μακρόν που είναι Νεοταξικό. Το Κίνημα των Πέντε αστέρων είναι το μόνο μη κεντροδεξιό – δεξιό κόμμα που έχει κατορθώσει να γίνει κυβέρνηση. Στις περιπτώσεις ΗΠΑ – Βρετανίας ήταν κεντροδεξιά κόμματα (Ρεπουμπλικάνοι – Συντηρητικοί).

Η Νέα Δημοκρατία θα διασπαστεί σε Νεοτοξικό και αντί – Νεοταξικό τμήμα. Η διάσπαση θα γίνει περισσότερο σε μεσαίο και χαμηλό επίπεδο και λιγότερο σε επίπεδο κορυφής. Δηλαδή μην περιμένετε πολλούς πρώην ή νυν υπουργούς και υφυπουργούς να πάνε στο νέο αντί – Νεοταξικό τμήμα, αν και θα υπάρξουν μερικοί. Θα είναι περισσότερο στελέχη, πολιτευτές, μέλη.

Για να μπορέσει να κατέβει το νέο αντί – Νεοταξικό πολιτικό σχήμα σε εκλογές με αξιώσεις, χρειάζεται ένας βασικός κομματικός μηχανισμός και υποψήφιοι. Πολλά νέα κόμματα έχουν δυσκολία να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια τους. Αυτοί λοιπόν που θα διασπαστούν από την παλιά αμαρτωλή Νέα Δημοκρατία, θα χρησιμεύσουν στον κομματικό μηχανισμό και να είναι υποψήφιοι.

Βέβαια θα υπάρξουν και αρκετοί εκτός Νέας Δημοκρατίας. Όταν λέω Νέα Δημοκρατία εννοώ και αυτούς που βρίσκονταν παλαιότερα στο κόμμα. Γνωστά ονόματα θα είναι κυρίως εκτός πολιτικού χώρου, διότι οι περισσότεροι γνωστοί πολιτικοί αναμένεται να μείνουν στην παλιά αμαρτωλή Νεοταξική Νέα Δημοκρατία που κάποια στιγμή θα πέσει σε μονοψήφια ποσοστά.   

Το ΠΑΣΟΚ πήρε 13,58% στις εκλογές του 1974 και εφτά χρόνια αργότερα, το ΄81, πήρε 48%. Επομένως το ποσοστό με το οποίο θα ξεκινήσει το νέο αντί – Νεοταξικό κεντροδεξιό πολιτικό σχήμα, όταν θα αρχίσει να συμμετέχει σε εκλογές δεν θα είναι το τελικό. Αν όμως το ποσοστό αυτό δεν είναι αρκετά ψηλό, τότε μπορεί η προσπάθεια να αποτύχει οριστικά. Οι απόψεις διίστανται για το ποιο είναι ακριβώς αυτό το ποσοστό, με την επικρατέστερη γύρω στο 10%.

Βέβαια δεν αποκλείεται να ξεκινήσει με πολύ ψηλότερα ποσοστά και αυτή θα είναι η προσπάθεια. Όμως κρίνεται πως δεν είναι επαρκές απλώς ένα ποσοστό πάνω από 3% που θα βάλει το κόμμα στη Βουλή. Είχαμε περιπτώσεις κομμάτων που πήραν αρκετά πάνω από 3% και τελικά έμειναν εκτός Βουλής όπως το Ποτάμι, η Ένωση Κεντρώων, η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ.

Ποιο είναι το σωστό timing; Θα εξαρτηθεί από τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις και από το μιντιακό και κυρίως το τηλεοπτικό ελληνικό τοπίο. Αν δεν έχει εξασφαλιστεί προβολή από τουλάχιστον δύο κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας, το νέο αντί – Νεοταξικό κεντροδεξιό σχήμα δεν θα επιχειρήσει να συμμετέχει σε εκλογές. Η Νέα Τάξη είναι μια παγκόσμια συνωμοσία και κλίκα.

Οι αντίπαλοι τώρα έχουν αρχίσει να οργανώνονται. Η Νέα Δημοκρατία έχει την στήριξη της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Νεοταξικής κλίκας (Μακρόν, Ντράγκι, Σολτς κλπ). Το αντί – Νεοταξικό νέο κεντροδεξιό πολιτικό σχήμα θα έχει την στήριξη της αντί – Νεοταξικής κλίκας. Αναμένεται να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για αυτούς και αρνητικές για τους Νεοταξίτες, στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Αυτό θα επηρεάσει και το ελληνικό μιντιακό και τηλεοπτικό τοπίο με τουλάχιστον δύο κανάλια να γίνουν αντί – Νεοταξικά. Όταν λοιπόν είναι το σωστό timing δηλαδή οι κατάλληλες συνθήκες, θα επιχειρηθεί η κάθοδος στις εκλογές. Τελικός σκοπός είναι να γίνει κόμμα εξουσίας της κεντροδεξιάς. Μπορεί να μην το καταφέρει με την πρώτη, όπως δεν το κατάφερε το ΠΑΣΟΚ. Όμως θα πάρει τουλάχιστον τέταρτη και πιθανότατα τρίτη θέση, εφόσον βέβαια υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.

Εξήγησα ποιο είναι το σωστό το timing αλλά δεν ξέρω πότε θα έρθει. Μπορεί να γίνει πριν τις επόμενες εκλογές που το αργότερο θα διεξαχθούν τον Ιούλιο του ΄23. Μπορεί και να μην προλάβουμε. Ο αγώνας κατά ΝΤΠ – ΕΕ είναι μακροχρόνιος. Δεν είπε κανείς πως θα τελειώσει γρήγορα. Όμως σίγουρα στο τέλος οι Νεοταξίτες θα ηττηθούν, αν δεν συνθηκολογήσουν εν τω μεταξύ.

Στάθης

Scroll to Top