Δύναμη στη κεντροδεξιά
Δύναμη στην κεντροδεξιά
Συνεχίζω για να απαντήσω ερωτήσεις και αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τα δύο τελευταία άρθρα. Ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν τα παιδιά του Κωνσταντίνου, η τριχοτόμηση ΕΕ – Ευρώπης θα προχωρήσει ως η καλύτερη συμβιβαστική λύση. Στα γκρουπ ΗΠΑ – Βρετανίας και Ρωσίας θα εφαρμοστούν πολύ διαφορετικά μοντέλα από το αποτυχημένο της ΕΕ, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία των χωρών.
Η επαναφορά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας έχει δύο δυσκολίες. Η πρώτη αφορά το πως θα προκηρυχτεί το Δημοψήφισμα. Ας πούμε πως αυτό λύνεται. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι να φθάσει το ποσοστό του ΝΑΙ πάνω από 50%. Ένα ποσοστό 30% είναι πολύ λίγο για Δημοψήφισμα αλλά τεράστιο, πλειοψηφικό, για κόμμα της κεντροδεξιάς. Ενώ στο σύνολο έχουν μάλλον όχι αρκετή δύναμη, στην κεντροδεξιά έχουν μεγάλη.
Οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί προπαγανδιστές, θα μπορούσαν να έχουν δίκιο σε αυτό που λένε πως το πολιτειακό ζήτημα έχει λήξει, αν το διατύπωναν σωστά. Τώρα φασιστικά και αυθαίρετα αποφασίζουν πως το θέμα έχει λήξει, ερήμην του ελληνικού λαού που είναι ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει. Αν ξεκινούσαν «κατά την άποψη μου» και συμπλήρωναν την αιτιολόγηση «γιατί είναι πολύ δύσκολο να πάρει το ΝΑΙ στην Βασιλευομένη Δημοκρατία πάνω από 50% σε ένα νέο δημοψήφισμα», θα είχαν δίκιο αλλά θα εξέφραζαν την άποψη τους.
Πράγματι είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο να πάρει το ΝΑΙ πάνω από 50%, κατά την άποψη μου. Ακόμα και 45% να πάρει που είναι πολύ ψηλό ποσοστό αποδοχής της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, δεν είναι αρκετό. Γιατί βάζω 45% αφού το 1974 είχε πάρει 30%; Τότε, το ΝΑΙ θα μπορούσε να πάρει ψηλότερα ποσοστά, αν είχαν επιτρέψει στον Κωνσταντίνο να έρθει στην Ελλάδα.
Δηλαδή οι φιλοβασιλικοί ή οι αντιβασιλικοί θα επηρεάζονταν από αυτό το γεγονός; Όχι βέβαια! Δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Εκτός όμως από τους φιλοβασιλικούς και τους αντιβασιλικούς, υπήρχαν και οι ενδιάμεσοι ψηφοφόροι που ήταν κάπως ουδέτεροι και σίγουρα είχαν μεγάλο ποσοστό. Αυτούς θα τους επηρέαζε, αν ο Κωνσταντίνος βρισκόταν στην Ελλάδα. Πιστεύω πως θα μπορούσε να φθάσει ακόμα και στο 40% αλλά και πάλι δεν θα ήταν αρκετό.
Επηρεάστηκε επίσης το αποτέλεσμα από την τότε πρόσφατη πτώση της χούντας και την πολύ αρνητική άποψη που είχε για αυτή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων. Η στάση του Κωνσταντίνου απέναντι στην δικτατορία σίγουρα δεν ήταν η καλύτερη. Τώρα πλέον έχει ξεχαστεί κάπως το ζήτημα της δικτατορίας. Επιπλέον αυτοί που ανέλαβαν στην συνέχεια, οι αντίπαλοι της δικτατορίας, τα έκαναν μπάχαλο, διέλυσαν και κατέστρεψαν την χώρα. Ναι μεν επιφανειακά υπάρχουν πολύ περισσότερες ελευθερίες αλλά τέτοια τεράστια ζημιά στην δικτατορία δεν έγινε. Οι πολίτες τους έχουν σιχαθεί, προκαλούν εμετό όλοι αυτοί που κυβέρνησαν στην μεταπολίτευση αλλά δεν παρουσιάζεται μια ικανοποιητική εναλλακτική.
Ανεξάρτητα από την στάση των παιδιών του Κωνσταντίνου, στην ελληνική κεντροδεξιά αλλά και παγκόσμια στην κεντροδεξιά θα επικρατήσει η Αντί – ΝΤΠ. Η τριχοτόμηση ΕΕ – Ευρώπης είναι συμβιβασμός σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού μεταξύ Αντί – ΝΤΠ και ΝΤΠ – ΕΕ. Εκτός αυτού, γίνονται συμβιβασμοί και σε άλλα επίπεδα.
Θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία (τα παιδιά του Κωνσταντίνου) και να ωφεληθούν τα μέγιστα, βοηθώντας ταυτόχρονα λιγάκι και την Αντί – ΝΤΠ. Αν συνταχθούν με ΝΤΠ – ΕΕ, είναι «χαμένοι από χέρι». Καλύτερα να γραφτούν στο ΠΑΣΟΚ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην κεντροδεξιά θα επικρατήσει η Αντί – ΝΤΠ. Κάποια μέλη ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων ήταν αρχικά υπέρ της ΕΕ. Πολλοί άνθρωποι ήταν αρχικά υπέρ της ΕΕ αλλά άλλαξαν την στάση τους στην πορεία, διαπιστώνοντας πόσο κακή τελικά ήταν στην πράξη.
Η Βρετανία είναι εκτός ΕΕ. Η βρετανική βασιλική οικογένεια μάλλον δεν ήταν από τους ένθερμους υπέρμαχους του Bremain, αν και απέφυγαν να εκφραστούν. Η ελληνική (πρώην) βασιλική οικογένεια έμενε στην Βρετανία και είχε πολύ στενές σχέσεις (και συγγενικές) με την βρετανική. Στην τριχοτόμηση ΕΕ – Ευρώπης, η Βρετανία θα είναι σίγουρα μαζί με τις ΗΠΑ όπως και η Ιρλανδία. Η Ελλάδα μπορεί να είναι με ΗΠΑ – Βρετανία ή με Ρωσία.
Να τονίσω πως αυτά όλα θα γίνουν, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν τα παιδιά του Κωνσταντίνου. Απλά μπορεί να ωφεληθούν από την διαμορφούμενη κατάσταση και να την βοηθήσουν λιγάκι. Ναι μεν το ποσοστό των φιλοβασιλικών δεν είναι πλειοψηφικό στο σύνολο των ψηφοφόρων αλλά είναι πολύ σημαντικό και ίσως πλειοψηφικό στην κεντροδεξιά.
Υπήρξαν φιλοβασιλικά κόμματα όπως ο ΛΑΟΣ. Δεν ξεπέρασε το 6%. Έχασε μια τεράστια ευκαιρία με την μνημονιακή στάση του. Θα μπορούσε να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ της κεντροδεξιάς, αν είχε κρατήσει τη σωστή στάση, αντί να υποστηρίξει με ζήλο τα Μνημόνια. Το ποσοστό του ΛΑΟΣ δεν ήταν το ποσοστό των φιλοβασιλικών. Πιθανότατα μεγαλύτερο ποσοστό βρισκόταν μέσα στην Νέα Δημοκρατία καθώς και εκεί υπήρχαν φιλοβασιλικοί πολιτικοί.
Ο Κωνσταντίνος με ένα κόμμα θα έπαιρνε όλο το ποσοστό των φιλοβασιλικών δηλαδή ό,τι θα έπαιρνε η Βασιλευομένη Δημοκρατία σε ένα δημοψήφισμα. Ο Κωνσταντίνος πέθανε και έχουν μείνει τα παιδιά του για να το κάνουν, αν θέλουν. Εκτός από τους φιλοβασιλικούς, θα μπορούσαν να μαζέψουν ψήφους και από τους απολιτίκ ή τους απογοητευμένους από το πολιτικό σύστημα.
Δεν μπορώ να ξέρω τι σκέφτονται τα παιδιά του Κωνσταντίνου. Ίσως υπάρχει μια δυσκολία με την ιθαγένεια. Δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες. Ανεξάρτητα από τις ενέργειες τους, κατά πάσα πιθανότητα η τριχοτόμηση ΕΕ – Ευρώπης θα προχωρήσει και η Ελλάδα θα βρεθεί με ΗΠΑ – Βρετανία ή με Ρωσία. Πιθανότερο είναι το πρώτο αλλά έχει επίσης καλές πιθανότητες το δεύτερο. Η σύμπλευση με Γαλλία – Γερμανία τελειώνει διότι οδήγησε στην καταστροφή και στην υποδούλωση.
Τιμολέων