Είναι αυτιστικός;

Είναι αυτιστικός;

Ο Στέφανος Χίος έχει γράψει στο Μακελειό ότι ο Μητσοτάκης έχει σύνδρομο Άσπεγκερ. Περιλαμβάνεται στο φάσμα του αυτισμού. Σε σχέση με τις υπόλοιπες διαταραχές του αυτισμού, έχει καλύτερη γνωστική και γλωσσική ανάπτυξη. Όσοι πάσχουν, έχουν σωματική αδεξιότητα, μειωμένη ενσυναίσθηση, περιορισμένη ικανότητα επικοινωνίας, περιορισμένα και επαναλαμβανόμενα ενδιαφέροντα και συμπεριφορά, στενό αντικείμενο, μονόπλευρη πολυλογία.

Ενσυναίσθηση είναι η δυνατότητα κατανόησης των άλλων ανθρώπων. Οι πάσχοντες μπορεί να μιλούν πολύ ώρα για ένα θέμα χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τον συνομιλητή και ενώ ο συνομιλητής προσπαθεί να το αλλάξει να μην το καταλαβαίνουν. Συλλέγουν πάρα πολλές και άχρηστες πληροφορίες γύρω από ένα στενό θέμα. Έχουν αυξημένη προδιάθεση για κατάθλιψη και κρίσεις άγχους.

Τον Στέφανο Χίο δεν έχω συναντήσει ποτέ μου. Δεν τον έχω δει ούτε από μακριά, μόνο στην τηλεόραση και στο ίντερνετ. Εμένα προσωπικά μου είναι αδιάφορος ούτε τον συμπαθώ ούτε τον αντιπαθώ. Μπορεί να είναι καλός άνθρωπος, μπορεί και να μην είναι. Δεν τον ξέρω και δεν μπορώ να έχω γνώμη. Όμως ξέρω ότι έχει καλές πληροφορίες. Για αυτό έχω γνώμη. Σίγουρα έχει κάποιες καλές άκρες που του δίνουν πληροφορίες.

Μπορεί να μην είναι όλες σωστές αλλά αυτά που γράφει και λέει δεν πρέπει να τα παίρνει κανείς στην πλάκα. Δεν ισχυρίζομαι πως όλα όσα λέει είναι σωστά. Επειδή όμως έχουμε και εμείς κάποιες άκρες που ξέρουν πράγματα, μπορώ να πω ότι αρκετά (όχι όλα) από αυτά που λέει είναι σωστά. Αν τον συμπαθεί ή τον αντιπαθεί κανείς είναι ένα άλλο ζήτημα. Πολλοί τον αντιπαθούν, για το στυλ του ή τις πολιτικές του απόψεις. Όμως μπορεί να τον αντιπαθεί κανείς και πάραυτα να παίρνει στα σοβαρά αυτά που γράφει ή λέει.

«Άρρωστος από σύνδρομο Άσπεργκερ. “Καίει λάδια” ο γκουρλομάτης. Ανισορροπία κινήσεων -επίμονο βλέμμα- συνεχείς γκριμάτσες. Πως εκδηλώνονται τα συμπτώματα και εάν μπορεί να κυβερνάει…». Αυτά έγραφε το Μακελειό στις 24 Ιουλίου 2020. «ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΡΛΟΣ. Παρίστανε τον ΒΑΤΡΑΧΟ στη Λιβύη! Έπαθαν όλοι ΣΟΚ. Επιδεινώθηκε το σύνδρομο Άσπεργκερ; Μας ξευτίλισε ! Φρίκη με τρομακτικές γκριμάτσες σε ανώτατη εθνική διπλωματική αποστολή». Αυτό ήταν στην πρώτη σελίδα, στις 9 Απριλίου 2021.

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το γράφει ο Χίος, πρέπει να το πάρει κανείς στα σοβαρά, γιατί έχει καλές άκρες και του δίνουν πληροφορίες. Δεν περιορίζομαι μόνο σε αυτό. Ένα από τα βασικά συμπτώματα του συνδρόμου είναι οι περίεργες γκριμάτσες που πολλές φορές είναι αστείες. Όλοι οι άνθρωποι θα κάνουν κάποιες στιγμές κάποιες περίεργες γκριμάτσες. Οι γκριμάτσες του Μητσοτάκη δεν είναι φυσιολογικού ανθρώπου αλλά κάποιου που πάσχει από σύνδρομο αυτισμού. Αυτό το γούρλωμα των ματιών είναι ένα χαρακτηριστικό.

Πρέπει να ερευνηθεί πολύ προσεκτικά, αν πράγματι ισχύει. Ας υποθέσουμε ότι ισχύει. Σε ανθρώπινο επίπεδο μπορώ να πω ότι αισθάνομαι συμπάθεια λόγω του ότι αδικήθηκε από την φύση. Επίσης δεν μπορώ να μην επαινέσω ότι κατάφερε να τελειώσει καλά σχολεία και πανεπιστήμια, παρόλη την δυσλειτουργία. Εδώ όμως τελειώνουν τα θετικά. Κάναμε πρωθυπουργό έναν αυτιστικό επειδή ο πατέρας του ήταν πρωθυπουργός; Επιτρέπονται αυτά τα πράγματα; Ο αντίλογος είναι πως διάφοροι διάσημοι είχαν επίσης το σύνδρομο.

Εδώ ισχύει το ίδιο επιχείρημα που έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο για τους ναρκομανείς και χρήστες ναρκωτικών. Αν κάποιος ηθοποιός είναι αυτιστικός, το πολύ πολύ να μην δούμε τις ταινίες του, αν δεν μας αρέσουν. Αν κάποιος με σύνδρομο Άσπεγκερ είναι ερευνητής, το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να καταλήξει σε λανθασμένα επιστημονικά συμπεράσματα. Αν δεν παίξει καλά ο ηθοποιός ή δεν καταλήξει σε σωστά συμπεράσματα ο ερευνητής, είναι μικρό ή καθόλου το κακό. Υπάρχουν όμως επαγγέλματα που τα λάθη στοιχίζουν πολύ ακριβά. Παραδείγματα είναι χειρούργος, πιλότος, δικαστής κλπ.

Τα σήριαλ της τηλεόρασης που παρουσιάζουν αυτιστικούς είναι παραμυθάκια. Ο πρωθυπουργός μιας χώρας κρατάει τις ζωές των πολιτών στα χέρια του. Δεν επιτρέπεται το παραμικρό ρίσκο από μια δυσλειτουργία. Λεφτά υπερβολικά πολλά έχει η οικογένεια του. Ας του έκαναν μια επιχείρηση. Έπρεπε να μας φορτώσουν στο σβέρκο μας τον αυτιστικό επειδή ο μπαμπάς του ήταν πρωθυπουργός; Θα πει κάποιος «και οι άλλοι που δεν είχαν δυσλειτουργίες σκατά δεν τα έκαναν;». Σκατά τα έκαναν! Δεν υπάρχει αμφιβολία. Επειδή τα έκαναν σκατά, πρέπει να τα κάνει ο αυτιστικός απόσκατα;   

Ευάγγελος

Scroll to Top