Έκφραση δυσαρεστημένων

Έκφραση δυσαρεστημένων

Αυτό το ζόρισμα που έκανε ο Μητσοτάκης στο θέμα της πανδημίας και των εμβολιασμών, ελπίζω και εύχομαι τελικά να του βγει σε μεγάλο κακό. Πιστεύω πως τουλάχιστον οι μισοί είναι κατά της υποχρεωτικότητας. Αυτό προκύπτει εύκολα από το ό,τι είχε πιάσει ταβάνι το ποσοστό των εμβολιασθέντων γύρω στο 55%, πριν αρχίσει το ζόρισμα από την πλευρά των κυβερνητικών τυράννων.

Λογικό είναι πως τουλάχιστον ένα 5% και παραπάνω είχε «αναγκασθεί» στον εμβολιασμό. Πολλοί πήγαν και εμβολιάστηκαν με «μαύρη καρδιά» πριν και κυρίως μετά τα μέτρα που ξεκίνησαν στις 13 Σεπτεμβρίου και του το φυλάνε του Μητσοτάκη. Θέλουν ευκαιρία να τον εκδικηθούν για αυτό που τους ανάγκασε να κάνουν. Ποια καλύτερη εκδίκηση από το να τον «μαυρίσουν» στις επόμενες εκλογές;

Εδώ έχουμε ένα ποσοστό περίπου των μισών ψηφοφόρων που είναι δυσαρεστημένοι με τον «εξαναγκασμό» της κυβέρνησης σε εμβολιασμό. Δεν το έχουν κάνει ακόμη δια νόμου αλλά με τα μέτρα που θέσπισαν από 13 Σεπτεμβρίου ουσιαστικά αναγκάζουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, για να μπορούν να ζήσουν. Αλλιώς δεν έχουν ζωή.

Έτσι έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό της κεντροδεξιάς που δυνητικά μπορούν να ψηφίσουν κατά του Μητσοτάκη. Είναι περίπου οι μισοί δηλαδή δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες. Αυτοί είναι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2019 που ήταν δύο εκατομμύρια διακόσιες χιλιάδες. Το ερώτημα είναι αν θα ψηφίσουν όλοι αυτοί υπέρ ενός κεντροδεξιού διευρυμένου κόμματος αντιεμβολιαστών κλπ.

Το ζήτημα όμως του συνολικού χειρισμού της πανδημίας, δίνει μία καλή βάση δυσαρεστημένων ψηφοφόρων. Η δυσαρέσκεια τους μπορεί να είναι και για άλλα ζητήματα πέρα από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Όσοι έχουν λίγο μυαλό, καταλαβαίνουν την προπαγάνδα των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης υπέρ της κυβέρνησης που βάρεσε κόκκινα στο θέμα της πανδημίας.

Εκτός αν είναι φανατικοί, οι ψηφοφόροι θέλουν την πολυφωνία και τους ενοχλεί η προπαγάνδα και ο αποκλεισμός της αντίθετης άποψης. Όταν άρχισε η κυβέρνηση να στρέφεται και δικτατορικά κατά αυτών που εκφράζουν αντίθετες απόψεις, αύξησε την δυσαρέσκεια. Ναι μεν από μία πλευρά είναι κακό το ζόρισμα που έκανε και συνεχίζει να κάνει αλλά από μία άλλη είναι καλό γιατί αυξάνει την δυσαρέσκεια.

Δώσε κι άλλο ζόρι Μητσοτάκη για να πέσεις πιο εύκολα! Όμως αυτοί οι δυσαρεστημένοι πρέπει να βρουν ένα πολιτικό σχήμα να εκφραστούν που να είναι κατά της υποχρεωτικότητας, κατά των μέτρων (ή κάποιων μέτρων), κατά της λογοκρισίας, κατά της προπαγάνδας, κατά του διωγμού της αντίθετης άποψης και της παρεμπόδισης της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ανθρώπινο δικαίωμα να καθορίζεις τι θα βάζεις μέσα στο σώμα σου και να μην στο επιβάλλουν δικτατορικά οι τύραννοι της Νέας Δημοκρατίας. Την υπεράσπιση αυτού του ανθρώπινου δικαιώματος έφθασαν στο σημείο τα τέρατα να την κάνουν παράνομη, ακόμη και την έκφραση της άποψης πως έχεις ως άνθρωπος αυτό το δικαίωμα. Διότι έτσι είναι οι δικτατορίες και για όσους δεν το έχουν καταλάβει έχουμε δημοκρατικοφανή δικτατορία.

Στην κεντροαριστερά συμβαίνει κάτι ανάλογο αλλά μικρότερο σχετικά με την δυσαρέσκεια. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι περίπου στην ίδια γραμμή με την Νέα Δημοκρατία. Ο Τσίπρας μάλιστα εξανάγκασε τον Πολάκη να κάνει το εμβόλιο. Ό,τι και να λέει λοιπόν είναι υπέρ της υποχρεωτικότητας όταν εξαναγκάζει τον πρώην υπουργό του σε εμβολιασμό.

Όμως αν αυτή η δυσαρέσκεια που προκλήθηκε για την κυβέρνηση κυρίως από τον χειρισμό της πανδημίας δεν μπορέσει να εκφραστεί πολιτικά σε κάτι αξιόλογο, οι ψηφοφόροι θα πέσουν πάλι στην παγίδα Μητσοτάκης ή Τσίπρας. Ακόμα και αυτοί που είναι δυσαρεστημένοι, ενδέχεται να ψηφίσουν τον Μητσοτάκη αν είναι κεντροδεξιοί ως μικρότερο κακό από τον Τσίπρα.

Κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί και στην κεντροαριστερά με ψήφο στον Τσίπρα, ως μικρότερο κακό από τον Μητσοτάκη. Πιστεύω πως θα επέλθει συσπείρωση στην κεντροαριστερά γύρω από το πρώτο κόμμα της που φαίνεται πως θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, αν αυτή η συσπείρωση είναι αρκετή να τους δώσει την πρωτιά, είναι ένα ερώτημα.

Όμως θα μειώσει σημαντικά την διαφορά από αυτή που παρουσιάζεται στις δημοσκοπήσεις που σε κάθε περίπτωση τις αμφισβητώ. Τώρα δεν υφίσταται το δίλημμα Τσίπρας ή Μητσοτάκης και εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ οι κεντροαριστεροί χωρίς ουσιαστική επίπτωση. Όταν φθάσει η ώρα της κάλπης θα αλλάξουν στάση. Αυτό ήταν μία παρένθεση.

Αν δεν εκφραστεί με σωστούς ανθρώπους η πραγματική δυσαρέσκεια που προκάλεσε ο χειρισμός της πανδημίας, μπορεί πολλοί δυσαρεστημένοι κεντροδεξιοί να καταλήξουν να ψηφίσουν τον Μητσοτάκη για να μην έρθει ο Τσίπρας. Οι κατά της υποχρεωτικότητας, των μέτρων (ή κάποιων μέτρων), της προπαγάνδας, της λογοκρισίας, του διωγμού της αντίθετης άποψης, της παρεμπόδισης διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δημιουργούν μία μεγάλη βάση ψηφοφόρων.

Είναι μία ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, κυρίως στην κεντροδεξιά αλλά και στην κεντροαριστερά. Η δυσαρέσκεια είναι κυρίως κατά της κυβέρνησης και λιγότερο κατά της στάσης ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ. Αν προσπαθήσουν να βγουν μπροστά οι λάθος άνθρωποι, θα το καταστρέψουν μετά βεβαιότητας. Υπάρχει η προοπτική αλλά χρειάζονται σωστοί άνθρωποι και σωστοί χειρισμοί.  

Στέλιος

Scroll to Top