Κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ

Κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ

Γράφτηκε για ανάκληση της κυβέρνησης σε δύο άρθρα (1 - 2). Συμφωνώ αλλά θεωρώ πως κάτι άλλο είναι πιο σημαντικό και πρωτεύον. Ας πούμε πως γίνεται η ανάκληση της κυβέρνησης. Έχει νόημα αν αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης. Θα ανακληθεί η κυβέρνηση, θα γίνουν εκλογές και ίσως βγει πάλι ο Μητσοτάκης. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει δεν έχει μεγάλη διαφορά η στάση του στο θέμα των εμβολίων και των μέτρων κατά του covid - 19.

Πρέπει να βλέπουμε το πρόβλημα ως ευκαιρία. Επίσης όσο πιο πολύ ζορίζουν τα πράγματα οι αντίπαλοι, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη αποτελεσματικής αντίδρασης. Το διευρυμένο κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ (και λοιπών) έχει προοπτική πρωτιάς και αυτοδυναμίας. Με απλή αναλογική για αυτοδυναμία χρειάζεται πάνω από 45% για 151 βουλευτές (ανάλογα με το ποσοστό των κομμάτων κάτω του 3%).

Αν όμως δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση θα είναι με ενισχυμένη αναλογική και θα χρειάζεται πολύ λιγότερο για αυτοδυναμία. Οι μη εμβολιασμένοι μέχρι σήμερα είναι περίπου τέσσερα εκατομμύρια. Οι μη εμβολιασμένοι δεν είναι όλοι αντιεμβολιαστές. Σίγουρα έχουν μία τουλάχιστον σκεπτική στάση απέναντι στον εμβολιασμό για να μην έχουν εμβολιαστεί τόσους μήνες. Σίγουρα η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι κατά της υποχρεωτικότητας.

Δηλαδή βγαίνει πρώτο κόμμα και με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο, μόνο αν κατορθώσει να συγκεντρώσει αυτούς που είναι κατά του εμβολίου ή κατά της υποχρεωτικότητας. Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη είχε πάρει δύο εκατομμύρια και διακόσιες χιλιάδες ψήφους στις προηγούμενες εκλογές. Δεν θα είναι μόνο αυτοί. Θα είναι και όσοι αντιδρούν στα μέτρα κατά του covid 19, στην προπαγάνδα, στην λογοκρισία, στον αποκλεισμό της αντίθετης γνώμης και στην παρεμπόδιση της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Έχουν εξαφανίσει την αντίθετη άποψη από τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και τους ανθρώπους που την έχουν. Θέλουν να την εξαφανίσουν τελείως και να την βγάλουν παράνομη. Τώρα επικαλούνται λόγους δημόσιας υγείας, αύριο θα επικαλούνται λόγους εθνικής ασφάλειας, δημόσιας τάξης κλπ. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν αφορά μόνο τους αντιεμβολιαστές ή αυτούς που εναντιώνονται στην υποχρεωτικότητα ή στα μέτρα. Αφορά πολύ περισσότερους.

Σήμερα μπορεί να είναι ο εμβολιασμός. Αύριο μπορεί να είναι ένα άλλο θέμα στο οποίο θα δείξουν την ίδια στάση. Θα εξαφανίσουν την άλλη άποψη, θα εμποδίσουν κάθε διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους πολίτες. Θα τα βγάλουν αυτά παράνομα και θα τιμωρήσουν αυτούς που εκφράζουν αντίθετη άποψη από την δική τους ή αγωνίζονται για τα δικαιώματα τους.

Ακόμα και να μην πάρει αυτοδυναμία ή πρώτη θέση (το κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ), αν συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό μπορεί να είναι μέρος συγκυβέρνησης και να επιβάλλει κάποιες πολιτικές. Μην ξεχνάμε πως τους νόμους τους φτιάχνουν οι κυβερνήσεις. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία δυνατή φωνή στην Βουλή, κάτι που δεν υπάρχει τώρα.

Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα. Οι αντιεμβολιαστές κλπ βρίσκονται από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά. Ενώ θα συμφωνήσουν σε αυτά τα θέματα που προανέφερα (υποχρεωτικότητα, μέτρα κατά covid, λογοκρισία, προπαγάνδα, παρεμπόδιση διεκδίκησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων), είναι δύσκολο να συμφωνήσουν στα υπόλοιπα. Υπάρχει όμως λύση. Η παραπάνω περιγραφείσα δυσκολία υφίσταται αν το διερυμένο κόμμα των αντιεμβολιαστών κλπ (και λοιπών) είναι ένα. Μπορεί όμως να είναι δύο ή τρία.

Μπορεί να υπάρχει ένα αριστερά του κέντρου και ένα δεξιά του κέντρου. Όσοι είναι αριστερά του κέντρου μπορούν πιο εύκολα να συμφωνήσουν μεταξύ τους στα υπόλοιπα θέματα όπως και οι ευρισκόμενοι δεξιά του κέντρου. Μπορεί να προστεθεί και ένα κεντρώο κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ. Εγώ το βρίσκω υπερβολή, άχρηστο και διασπαστικό να είναι τρία τα κόμματα. Με δύο νομίζω πως γίνεται η δουλειά.

Αυτά τα δύο θα μπορούσαν να συζητήσουν μία προεκλογική συμμαχία κομμάτων μιας φοράς, με βάση συμφωνία ή αμοιβαία συνθηκολόγηση σε κάποια βασικά ζητήματα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει ώστε να προταχθούν η αντίδραση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, στα μέτρα κατά του covid - 19, στην προπαγάνδα, στην λογοκρισία, στον αποκλεισμό της αντίθετης άποψης, στην παρεμπόδιση της διεκδίκησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμμαχία θα μπορούσε άνετα να πάρει την πρώτη θέση και αυτοδυναμία. Αν δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν και πάλι είναι πιθανό να συγκεντρώσουν ικανοποιητικά ποσοστά, το αριστερά του κέντρου και το δεξιά του κέντρου διευρυμένο κόμμα αντιεμβολιαστών κλπ. Το καλύτερο όμως θα ήταν μία προεκλογική συμφωνία συνεργασίας μιας φοράς.

Με δεδομένο ότι μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να προχωρήσει σε εκλογές ακόμα και μέσα στο 2022, θεωρώ πιο σημαντικό και πρωτεύον την δημιουργία δύο διερυμένων κομμάτων αντιεμβολιαστών κλπ. Στην συνέχεια θα μπορέσουν να χειριστούν το θέμα της ανάκλησης της κυβέρνησης, αν φανεί πως σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετία.

Θάνος

Scroll to Top