Εκλέγεται η Λεπέν;

Εκλέγεται η Λεπέν;

Πανωλεθρία για ΕΕ-ΝΤΠ

Να κάνουμε κάποιες πράξεις Δημοτικού για να δούμε πως θα μπορούσε να εκλεγεί η Λεπέν. Ο Μακρόν ξεκινάει με ένα προβάδισμα 4,2 μονάδες από τον πρώτο γύρο. Δεν θα πάνε όλοι οι ψηφοφόροι Ζαλντό, Ρουσέλ, Χινταλγκό δηλαδή το 100% να ψηφίσουν τον Μακρόν αλλά ας βάλουμε αρχικά όλο το ποσοστό και στην συνέχεια θα το εξετάσουμε. Παρομοίως βάζουμε όλους τους ψηφοφόρους Ζεμούρ, Ντουπόντ στην Λεπέν. 

Ζαλντό 4,6 + Ρουσέλ 2,3 + Χινταλγκό 1,7 = 8,6     Ζεμούρ 7,1 + Ντουπόντ 2,1 = 9,2   9,2 - 8,6 = 0,6   4,2 - 0,6 = 3,6 

Το προβάδισμα του Μακρόν γίνεται 3,6 μονάδες. Ερχόμαστε τώρα στον Λασάλ. Ελάχιστοι τον γνωρίζουν στην Ελλάδα και ποτέ δεν τον αναφέρουν τα συστημικά ΜΜΕ. Ναι μεν είναι προς το κέντρο αλλά πολλά σημεία της ιδεολογίας του κόμματος του είναι πιο κοντά στη Λεπέν. Κατ’ αρχάς η ονομασία του κόμματος είναι Resistons δηλαδή Αντιστέκομαι. Σε ποιον αντιστέκονται; Φαντάζομαι στο υπάρχον σύστημα που είναι φιλοευρωπαϊκό νεοταξικό.

Επιπλέον υποστηρίζουν τοπικισμό, εθνική κυριαρχία και είναι ευρωσκεπτικιστές. Από όσα δημοσιεύονται δεν έχει πάρει θέση ο Λασάλ υπέρ κάποιου υποψηφίου. Με βάση τις θέσεις του κόμματος του, θα έβαζα τους ψηφοφόρους του με την Λεπέν παρά με τον Μακρόν. Αν βάλουμε όλο το ποσοστό του Λασάλ με την Λεπέν, τότε ερχόμαστε στη μισή μονάδα διαφορά υπέρ του Μακρόν (3,6 - 3,1 = 0,5%) που ουσιαστικά είναι ισοπαλία.

Μένουν οι ψηφοφόροι της Πεκρές και του Μελανσόν. Εγώ πιστεύω πως τελικά οι ψηφοφόροι της Πεκρές θα μοιραστούν και μάλιστα θα πάνε περισσότερο με την Λεπέν. Η Πεκρές βλέποντας το κλίμα που επικρατεί είχε πάρει κάποιες «σκληρές» θέσεις για τη μετανάστευση και εξέφρασε έναν σκεπτικισμό για την ΕΕ, χωρίς όμως να μπει στο ευρωσκεπτικιστικό ή αντιευρωπαϊκό στρατόπεδο. Δηλαδή με τους μέχρι στιγμής ψηφοφόρους είναι περίπου ισοπαλία, σύμφωνα πάντοτε με την δική μου εκτίμηση.

Από εκεί και πέρα μένουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν. Ναι μεν είπε να μην ψηφίσουν Λεπέν αλλά ούτε είπε να ψηφίσουν Μακρόν. Μάλλον θα υπάρξει μεγάλο ποσοστό αποχής μεταξύ των ψηφοφόρων του Μελανσόν. Εκτός από την κοινή αντινεοταξική στάση, Λεπέν και Μελανσόν έχουν απήχηση στις ίδιες κατηγορίες ψηφοφόρων στις μικρότερες ηλικίες και στα χαμηλότερα εισοδήματα. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, οι πιο νέοι ψηφοφόροι του Μελανσόν προτιμούσαν Λεπέν παρά Μακρόν.

Ερχόμαστε τώρα σε ένα βασικό ερώτημα που όμως δεν είναι εύκολο να απαντηθεί. Ναι μεν οι αρχηγοί των κομμάτων δίνουν κάποια κατεύθυνση αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ψηφοφόροι θα την ακολουθήσουν πιστά. Κάποιοι μπορεί να ψηφίσουν τον άλλο από αυτό που προτείνει ο αρχηγός του κόμματος που ψήφισαν στον πρώτο γύρο.

Δηλαδή είναι βέβαιο πως θα υπάρξουν ψηφοφόροι του Ζαλντό, του Ρουσέλ και της Χινταλγκό που θα ψηφίσουν Λεπέν. Αντιστρόφως ψηφοφόροι του Ζεμούρ και του Ντουπόντ θα ψηφίσουν Μακρόν. Σε τι ποσοστό θα είναι αυτοί και σε τι ποσοστό δεν θα πάνε να ψηφίσουν; Δηλαδή πόση θα είναι η συσπείρωση των ψηφοφόρων στην γραμμή του αρχηγού του κόμματος για τον δεύτερο γύρο;

Υπάρχει η ψήφος ιδεολογίας αλλά και τακτικής. Οι Πράσινοι του Ζαλντό υποστηρίζουν μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση αριστερού τύπου, αρκετά διαφορετική από αυτή των Νεοταξιτών του Μαμουέλ Μακαρόν. Οι κομμουνιστές του Ρουσέλ δεν πρέπει να είναι ευχαριστημένοι με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές του Μακρόν. Τη μεγαλύτερη συσπείρωση για τον Μαμουέλ Μακαρόν μάλλον θα την έχουν οι ψηφοφόροι της Χινταλγκό αλλά έχει και τα μικρότερα ποσοστά, μόλις 1,7%.  

Με την αποχή χάνει μια ψήφο ο υποψήφιος αλλά με την ψήφο στον αντίπαλο η διαφορά είναι 2 ψήφοι. Δηλαδή αν ένα 30% των ψηφοφόρων του Ρουσέλ δεν πάει να ψηφίσει τότε ο Μακρόν χάνει από τους μέχρι τώρα υπολογισμούς 30% Χ 2,3 = 0,69%. Αν όμως ένα 20% ψηφίσει τελικά Λεπέν, ο Μακρόν χάνει 20% Χ 2,3 = 0,46% που το κερδίζει η Λεπέν και η διαφορά γίνεται 0,46 Χ 2 = 0,92%. Δηλαδή παρόλο που το ποσοστό 20% είναι μικρότερο του 30%, η διαφορά που δημιουργείται είναι μεγαλύτερη, αν η ψήφος πάει στον αντίπαλο αντί για αποχή ή άκυρο καθώς μετράει διπλή.

Μετά την Χινταλγκό είναι δύο μικρά αριστερά κόμματα που μαζί αθροίζονται σε 1,5 μονάδα. Φαντάζομαι πως δεν συμπαθούν ιδιαίτερα ούτε τον ένα ούτε τον άλλο υποψήφιο. Να μην ξεχνάμε πως το ποσοστό δυσαρέσκειας (μη αποδοχής) για τον Μακρόν είχε φθάσει το 60% και τώρα βρίσκεται στο 55%. Βέβαια δεν σημαίνει πως όλοι αυτοί αποδέχονται την Λεπέν.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν Μακρόν σε ένα εύρος 51-55% και Λεπέν 45-49%. Δηλαδή αυτή την στιγμή, με όλες τις δημοσκοπήσεις εκλέγεται ο Μακρόν. Όμως είναι η εικόνα της στιγμής που μπορεί να αλλάξει μέσα σε δύο βδομάδες. Επίσης οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω στον πρώτο γύρο. Πέτυχαν μόνο το ποσοστό της Λεπέν. Σε Μακρόν, Μελανσόν έδιναν λιγότερο ενώ σε Ζεμούρ, Πεκρές, Χινταλγκό περισσότερο. Μπορεί και αυτή την φορά να έχουν πέσει έξω, δίνοντας περισσότερο στον Μακρόν και λιγότερο στην Λεπέν.  

Απόστολος

Scroll to Top