Πανωλεθρία για ΕΕ-ΝΤΠ

Πανωλεθρία ΕΕ - ΝΤΠ

Όταν πριν χρόνια αρχίζαμε να λέμε πως το τέλος της Νέας Τάξης θα έρθει, οι παλιάνθρωποι οι Νεοταξίτες γελούσαν. Γελάει καλύτερα όμως όποιος γελάει τελευταίος. Τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών είναι ένα ακόμη στοιχείο που το επιβεβαιώνει. Το τέλος της ΝΤΠ έρχεται αλλά είναι αργό και βασανιστικό για τους Αντινεοταξίτες που θα ήθελαν να έρθει το συντομότερο δυνατό.

Οι παλιάνθρωποι οι Νεοταξίτες, παρουσίασαν στα νεοταξικά ΜΜΕ τα αποτελέσματα των Γαλλικών εκλογών ως μια μεγάλη νίκη του Νεοταξίτη Μαμουέλ Μακαρόν. Μια πιο προσεκτική ματιά όμως δείχνει πανωλεθρία για ΕΕ - ΝΤΠ. Να ξεκινήσουμε πρώτα από τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών. Μιλάμε πάντα για τον πρώτο γύρο καθώς εκεί φαίνεται η πραγματική προτίμηση των ψηφοφόρων. Βέβαια με το γαλλικό σύστημα, η Προεδρία κρίνεται στον Β’ γύρο.

Το 2017 είχαν λάβει σε %: Μακρόν 24, Λεπέν 21,4, Φιγιόν (UMP - Ρεπουμπλικάνοι) 20, Μελανσόν 19,6, Χαμόν (PS) 6,4, Ντουπόντ 4,7. Οι Νεοταξίτες είχαν πάρει πρώτη, τρίτη, πέμπτη θέση. Η βάση του Μακρόν ήταν οι σοσιαλδημοκράτες του PS και για αυτό έπεσαν στα χαμηλά επίπεδα του 6,4%. Ο έκτος Ντουπόντ, προερχόμενος από το UMP, έχει εθνοκεντρική συντηρητική ιδεολογία.

Να συγκρίνουμε τώρα με τα αποτελέσματα του 2022 σε %: Μακρόν 27,6, Λεπέν 23,4, Μελανσόν 22, Ζεμούρ 7,1, Πεκρές (Ρεπουμπλικάνοι), 4,8 Ζαλντό (Πράσινοι) 4,6, Λασάλ 3,2, Ρουσέλ (Κομμουνιστικό κόμμα) 2,3, Ντουπόντ 2,1, Χινταλγκό (PS) 1,7. Οι Νεοταξίτες διατήρησαν την πρώτη θέση αλλά οι Αντινεοταξίτες βρίσκονται σε δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση. Τα τρία κόμματα ξεπερνούν το 50% και αν υπολογίσουμε και τον Ντουπόντ φθάνουν το 55%.

Οι Πράσινοι κατόρθωσαν να πάρουν 4,6% αλλά δεν είναι καθαρά Νεοταξικό κόμμα αν και μάλλον φιλοευρωπαϊκό. Υποστηρίζει μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση αριστερού τύπου. Η Λεπέν είχε μια άνοδο 2 μονάδων και ο Μελανσόν 2,4. Ο Μακρόν είχε μεγαλύτερη άνοδο αλλά πρέπει να εξετάσουμε από που προήλθε. Ναι μεν ανέβηκε 3,6 μονάδες αλλά το τρίτο και το πέμπτο νεοταξικό κόμμα των εκλογών του 2017 καταβαραθρώθηκαν. Το κόμμα του Σαρκοζί έχασε 15,2 μονάδες και έπεσε στο 4,8% ενώ οι σοσιαλδημοκράτες εξαφανίστηκαν τελείως στο 1,7%. Αθροιστικά είχαν μία πτώση 20%.

Η καταβαράθρωση των δύο αυτών κομμάτων λέει πολλά πράγματα. Αυτά ήταν τα κόμματα εξουσίας της Γαλλίας για δεκαετίες, τα συστημικά κόμματα. Το UMP είναι το κόμμα του Ντ’ Εσταίν και του Σιράκ και το PS το κόμμα του Μιτεράν. Το UMP είναι η Νέα Δημοκρατία της Γαλλίας και το PS το ΠΑΣΟΚ της Γαλλίας. Αυτά τα δύο κόμματα πρωταγωνίστησαν στην ευρωπαϊκή πορεία της Γαλλίας για δεκαετίες. 

Δείχνει την στάση των Γάλλων απέναντι στο σύστημα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Αν ήταν ευχαριστημένοι με το σύστημα και την ευρωπαϊκή πορεία, τα δύο αυτά κόμματα θα εξακολουθούσαν να είναι κόμματα εξουσίας. Ο Μακρόν ενώ είναι σύστημα κατόρθωσε να πλασαριστεί ως μη συστημικός και να βάλει σε νέα συσκευασία την ευρωπαϊκή πορεία, εξαπατώντας κατά την άποψη μου τους Γάλλους ψηφοφόρους.

Υπάρχει ακόμα μια μειοψηφία ευρώδουλων Νεοταξιτών ψηφοφόρων. Εκφράζονται πλέον κυρίως από τον Μαμουέλ Μακαρόν που έχει εξαφανίσει τα δύο ευρώδουλα κόμματα εξουσίας του παρελθόντος. Βέβαια οι Γάλλοι δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με την ευρωπαϊκή πορεία μέχρι στιγμής και ο Μακρόν κατόρθωσε να τους εξαπατήσει πως μπορεί να γίνει καλύτερη.

Αν και ήταν μεγάλη νίκη για την αντί-ΝΤΠ δεν μπόρεσε να φθάσει στην πρώτη θέση. Πιθανώς να μην καταφέρει να βγάλει Αντινεοταξίτισα (Λεπέν) στην Προεδρία. Αν και έχουν κοινό την αντινεοταξική στάση, δυσκολεύονται να φτιάξουν κοινό μέτωπο λόγω άλλων ιδεολογικών διαφορών. Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν δυσκολεύονται να ψηφίσουν την Λεπέν. Ελπίζω να ξεπεράσουν τελικά τις δυσκολίες και να το κάνουν.

Εκεί είναι η μεγάλη δεξαμενή ψηφοφόρων που θα κρίνει τελικά το αποτέλεσμα. Η Πεκρές δήλωσε πως θα ψηφίσει η ίδια τον Μακρόν αλλά δεν είναι σίγουρο πως θα το κάνουν οι ψηφοφόροι της. Το ποσοστό τους είναι μικρό αλλά σε ένα ντέρμπυ, αν εξελιχθεί σε τέτοιο, ακόμα και το λίγο μετράει. O Ζεμούρ έχει ήδη δηλώσει την υποστήριξη του στην Λεπέν όπως και ο Ντουπόντ. Και οι δύο μαζί πλησιάζουν το 10%.

Άλλο τόσο δηλαδή 10% είναι τα ποσοστά Ζαλντό, Ρουσέλ, Χινταλγκό που θα πάνε μάλλον στον Μακρόν. Του Λασάλ μάλλον θα πάνε περισσότερο προς Λεπέν. Το αποτέλεσμα κυρίως θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι του Μελανσόν και δευτερευόντως της Πεκρές. Για τους υπόλοιπους είναι πιο εμφανές που θα πάνε οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους. Πιθανώς αρκετοί ψηφοφόροι να προτιμήσουν την αποχή ή το λευκό. Και αυτό θα είναι καθοριστικός παράγοντας του τελικού αποτελέσματος.

Παρόλη την μεγάλη νίκη της αντί-ΝΤΠ, ίσως τελικά βρεθεί πάλι ο Νεοταξίτης Μαμουέλ Μακαρόν στην Προεδρία της Γαλλίας. Όμως δεν θα μπορέσει να προχωρήσει τίποτα από αυτά που θέλει σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν έχει τόσο μεγάλη αντίδραση στην ίδια του την χώρα. Έχει τουλάχιστον ένα 33% (Λεπέν - Ζεμούρ - Ντουπόντ) στα δεξιά του και ένα 22% στα αριστερά του που αντιτίθεται στα σχέδια ΕΕ - ΝΤΠ.

Εκλέγεται η Λεπέν;

Απόστολος

Scroll to Top