Ένα ρόδινο μέλλον

Ένα ρόδινο μέλλον

Έπρεπε οι Έλληνες να ζήσουν την απόλυτη φρίκη της 21ης Μαΐου 2023, για να διαγραφεί ένα ρόδινο μέλλον, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την ανθρωπότητα. Τα νέα είναι χαρμόσυνα για αυτά που έπονται, όχι άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου. Φαίνεται να επέρχεται συμφωνία όχι μόνο στην Αντί - ΝΤΠ αλλά και μεταξύ ΝΤΠ και Αντί - ΝΤΠ.

Για πολύ καιρό τονίζαμε πως δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αν η Ελλάδα θα είναι με ΗΠΑ - Βρετανία ή με Ρωσία. Είναι πλέον οριστικό!  Το γκρουπ Ορθόδοξων χωρών είναι οριστικό, στο οποίο θα προστεθούν και άλλες χώρες αλλά αυτή την στιγμή δεν ξέρουμε ποιες. Υπάρχει συμφωνία σε Ρωσία, Κίνα και μάλλον σε ΗΠΑ επίσης. Η οριστικοποίηση ξεκλείδωσε μια σειρά επακόλουθων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει και θα ξεκινήσει η ανοικοδόμηση, στην οποία βασικά θα δραστηριοποιηθούν εταιρείες από τις χώρες του γκρουπ. Επιπλέον υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ρωσία για διαφορετικούς λόγους. Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία, έφυγαν εταιρείες από την Δυτική Ευρώπη και τις ΗΠΑ και υπάρχουν πολλά κενά στην προσφορά που πρέπει να καλυφθούν.

Πέρα από αυτό, ανέκαθεν υπήρχαν ευκαιρίες στην Ρωσία επειδή είναι μια αχανής χώρα και πολλές περιοχές χρειάζονται ανάπτυξη. Δεν λέω πως υπάρχει ζήτηση για όλων των ειδών τους εργαζόμενους. Αντιθέτως για κάποιες κατηγορίες υπάρχει στενότητα. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες για εταιρείες και για εργαζόμενους σε συγκεκριμένους κλάδους.

Για εμάς τους Έλληνες η Ρωσία, η Ουκρανία, η Λευκορωσία ήταν άγνωστες χώρες διότι δεν βλέπαμε τίποτα άλλο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να τις ανακαλύψουμε, να τις μάθουμε και να βρούμε τις πάρα πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν. Εκτός του ότι θα δραστηριοποιηθούν ελληνικές εταιρείες σε αυτές τις χώρες, θα συμβεί και το αντίστροφο. Πολλές ρωσικές εταιρείες θα έρθουν στην Ελλάδα και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Με το τέλος του πολέμου, δεν ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί σχετικά με την τροφοδοσία ενέργειας από την Ρωσία. Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι Ορθόδοξες χώρες που θα είναι σίγουρα στο ίδιο γκρουπ με την Ρωσία, θα έχουν άφθονη και φθηνή ενέργεια. Αν σε αυτό προσθέσουμε την ενέργεια που θα παραχθεί από την Ελλάδα, τότε γίνεται ακόμη πιο άφθονη και πιο φθηνή.

Εκτός από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, πιθανώς να έχουμε και ανοικοδόμηση των περιοχών της Τουρκίας που καταστράφηκαν από τον σεισμό. Για την περίπτωση της Ουκρανίας είναι βέβαιο. Για την Τουρκία είναι με ερωτηματικό γιατί εξαρτάται από το τι σχέσεις θα έχουμε με την γείτονα χώρα. Αν τυχόν είναι καλές, τότε θα έχουμε και ανοικοδόμηση Τουρκίας σίγουρα.

Για να δημιουργηθεί το γκρουπ Ορθόδοξων χωρών μαζί με τις άλλες που θα συμμετέχουν μπορεί να περάσει αρκετός καιρός. Το πολύ βασικό είναι πως πλέον ξέρουμε που πηγαίνουμε. Αλλάζει ο προσανατολισμός μας, από εκεί που ήταν για δεκαετίες στην ΕΕ, τώρα γίνεται στις Ορθόδοξες χώρες και σε όσες άλλες θα συμμετέχουν στο γκρουπ.

Η αλλαγή προσανατολισμού μπορεί να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας. Αν είχαμε άλλη κυβέρνηση, θα μπορούσε να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην μετάβαση. Επειδή αυτή η κυβέρνηση που είχαμε και μάλλον θα έχουμε ξανά, είναι υπέρ των Εβραϊκών συμφερόντων και ενάντια στα συμφέροντα των Ορθοδόξων, θα πρέπει να γίνει αλλαγή προσανατολισμού με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Δηλαδή όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά, να δουλέψουν στις Ορθόδοξες χώρες, να εισάγουν ή να εξάγουν προϊόντα, θα πρέπει αρχικά να το ψάξουν μόνοι τους, μέσω πρεσβειών, επιμελητηρίων κλπ. Μόλις δημιουργηθεί ένας σημαντικός αρχικός πυρήνας εμπορικών, επιχειρηματικών, οικονομικών σχέσεων, θα μπορούν οι μετέπειτα να στηριχτούν πάνω σε αυτόν.

Η Ρωσία διατρέχει κατά μήκος της Ασίας, στο Βόρειο τμήμα της. Η Ανατολική πλευρά της συνορεύει με την Κίνα, τη Κορέα και είναι κοντά στην Ιαπωνία. Επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την χερσαία μεταφορά προϊόντων από και προς αυτές τις χώρες. Να σημειώσω πως μεγάλο μέρος του εμπορίου γίνεται δια θαλάσσης αλλά όχι αποκλειστικά.

Η γνωστότερη πόλη της Ανατολικής Ρωσίας είναι το Βλαδιβοστόκ, το τέρμα του Υπερσιβηρικού. Αν αποκτήσει κανείς μια βάση στην Ανατολική πλευρά της Ρωσίας, μπορεί να έχει εμπορικές δραστηριότητες με τις χώρες της Άπω Ανατολής για εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων όπως επίσης εισαγωγή τεχνολογίας και συστημάτων. Αυτές οι χώρες έχουν σε πολλούς τομείς τα καλύτερα συστήματα του κόσμου.

Μας ενδιαφέρουν περισσότερο οι εξαγωγές διότι αυτό συμφέρει την οικονομία μας. Όμως εισαγωγές από αυτές τις χώρες θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν εισαγωγές από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς σύντομα θα είμαστε εκτός της Κεντρικής ΕΕ. Ξέροντας πλέον που πηγαίνουμε, οι πρωτοπόροι μπορούν ακόμη και σήμερα να ξεκινήσουν την αλλαγή προσανατολισμού. Τα αισθήματα μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ρωσίας είναι αμοιβαία και εχθρικά αλλά για τους Έλληνες πολίτες, υπάρχει μόνο φιλική διάθεση.

Άγγελος

Scroll to Top