Εναλλακτικές για πρίγκιπες

Εναλλακτικές για πρίγκιπες

Έχει γίνει αρκετή συζήτηση τις τελευταίες μέρες γύρω από τον θάνατο του Κωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων έχουν ακουστεί η επαναφορά της Βασιλευομένης Δημοκρατίας και κόμμα από τα παιδιά Κωνσταντίνου. Δεν ξέρω τι μπορεί να σκέφτονται όπως φαντάζομαι ούτε και κανείς άλλος, πέρα από πολύ δικούς τους ανθρώπους που ενδεχομένως να τα συζητούν.

Θα εξετάσω τις διάφορες εναλλακτικές που έχουν, χωρίς να σημαίνει πως αυτό επιθυμούν ή επιδιώκουν. Η μία εναλλακτική είναι η επάνοδος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Οι αντιβασιλικοί προσπαθούν να το παρουσιάσουν ως ένα μεγάλο κακό. Κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν τους πιστεύει γιατί υπάρχουν πολλές χώρες με Βασιλευομένη Δημοκρατία που βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από την Ελλάδα. Το μόνο που καταφέρνουν (οι αντιβασιλικοί) είναι να εξευτελίζονται και να γίνονται αναξιόπιστοι.

Πάραυτα, η επάνοδος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι με δημοψήφισμα αφού με δημοψήφισμα καταργήθηκε. Ένα πρόβλημα είναι πως θα προκηρυχθεί το δημοψήφισμα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι πως το 50% είναι σχεδόν άπιαστο. Στην Ελλάδα, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά είναι περίπου μοιρασμένες 50-50.

Για την ακρίβεια, η κεντροαριστερά είναι λίγο παραπάνω και η κεντροδεξιά λίγο παρακάτω. Ας πάρουμε τις πρόσφατες εκλογές του 2019. Το κόμματα από το κέντρο μέχρι την άκρα δεξιά ήταν: Νέα Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, Χρυσή Αυγή, Δημιουργία Ξανά, Ελλήνων Συνέλευσις. Αν προσθέσουμε τα ποσοστά τους μας κάνουν 47,5%. Θα μπορούσαν κάποιοι να ισχυριστούν πως Ένωση Κεντρώων και ΕΠΑΜ είχαν ψηφοφόρους και από την κεντροδεξιά.

Και πάλι δεν βγαίνει 50%. Τα δύο αυτά κόμματα πήραν αθροιστικά 2%. Ακόμα και τους μισούς ψηφοφόρους να τοποθετήσουμε στην κεντροδεξιά, κάτι που δεν ισχύει, μας κάνουν 1% και αθροιζόμενο στο 47,5%, δίνει 48,5% που υπολείπεται του 50%. Αν κάνουμε παρόμοιους υπολογισμούς και σε άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, θα διαπιστώσουμε πως η κεντροδεξιά + δεξιά, κατά τι υπολείπεται του 50%.

Δηλαδή ακόμη και αν όλοι οι ψηφοφόροι δεξιά το κέντρου ψήφιζαν υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας, δεν θα έφθανε το 50%. Εκτός αυτού, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό στην κεντροδεξιά που θα ψηφίσει κατά. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο να φθάσει το 50%+ που θα χρειαζόταν σε ένα δημοψήφισμα. Αυτονόητο είναι πως από τους ψηφοφόρους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25 κλπ, το πολύ να ψηφίσει ένα απειροελάχιστο ποσοστό υπέρ της Βασιλευομένης Δημοκρατίας.

Η Βασιλευομένη Δημοκρατία θα μπορούσε να επανέλθει με νομοθετική ρύθμιση. Όμως αν δεν κάνω λάθος, θα χρειαζόντουσαν 180 ή 200 βουλευτές, κάτι αρκετά δύσκολο. Επίσης κάτι τέτοιο θα ήταν ιδιαίτερα επισφαλές καθώς οι αντιβασιλικοί δηλαδή η κεντροαριστερά, θα μπορούσε επίσης να την καταργήσει με νομοθετική ρύθμιση, όταν θα βρισκόντουσαν στην εξουσία. Επομένως είναι πολύ πιθανό η Βασιλευομένη Δημοκρατία να έχει τελειώσει, όχι επειδή το λένε όλα τα παπαγαλάκια αλλά λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο εκλογικό σώμα.

Μια άλλη εναλλακτική είναι η ίδρυση κόμματος από τα παιδιά του Κωνσταντίνου. Αυτό μπορεί να έχει δυσκολίες καθώς δεν γνωρίζουν την ελληνική πραγματικότητα. Ο Νικόλαος έχει ήδη μια δεκαετία που μένει στην Ελλάδα αλλά δεν είναι μέσα στα πολιτικά πράγματα. Επίσης δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ποσοστό θα έπαιρνε ένα τέτοιο κόμμα.

Θα είναι σίγουρα πολύ ψηλότερο από το μεγαλύτερο του ΛΑΟΣ γιατί θα το ψήφιζαν όλοι οι φιλοβασιλικοί αλλά το πόσο ψηλότερο είναι άγνωστο. Ακόμα κι αν είναι κάτω από την Νέα Δημοκρατία, αν τα ποσοστά είναι αρκετά ψηλά, πιθανώς να είναι αναπόφευκτη η συγκυβέρνηση της ΝΔ με αυτό. Βέβαια η Νέα Δημοκρατία θα έχει και άλλες εναλλακτικές για συγκυβέρνηση όπως πχ με το ΠΑΣΟΚ.

Μια τρίτη εναλλακτική που ίσως να είναι και η καλύτερη, είναι η συμμετοχή σε ένα νέο ευρύτερο σχήμα Αντί-ΝΤΠ της κεντροδεξιάς καθώς αναμφισβήτητα υπάρχει σημαντικό φιλοβασιλικό ποσοστό στην κεντροδεξιά. Αν συνταχθούν με την ΝΤΠ, θα βρεθούν στο πουθενά όπως όλοι οι Νεοταξίτες της κεντροδεξιάς. Αφού έχουν δύναμη σε ένα ποσοστό της κεντροδεξιάς, δικαιούνται μια καλή θέση σε μια κυβέρνηση κεντροδεξιάς.

Το νέο σχήμα φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την Νέα Δημοκρατία στην πρώτη θέση της κεντροδεξιάς. Θα μπορούσαν σε πρώτη φάση να διεκδικήσουν με αξιώσεις ένα καλό υπουργείο όπως των Εξωτερικών ή της Εθνικής Άμυνας και να βάλουν τις βάσεις για την διεκδίκηση της αρχηγίας του σχήματος και της θέσης του πρωθυπουργού, όταν το σχήμα ξανά έρθει στην εξουσία. Βέβαια η διεκδίκηση θα γίνει επί ίσοις όροις. Δεν θα παίξει κανένα ρόλο το ό,τι είναι πρίγκιπες αλλά θα μετρήσει η δύναμη στο εκλογικό σώμα.

Κατά πόσο αυτά είναι ικανοποιητικά για τους πρίγκιπες είναι προσωπικό τους ζήτημα. Ο Κωνσταντίνος ήταν διάδοχος και βασιλιάς ενός υπαρκτού θρόνου. Οι πρίγκιπες φέρουν τον τίτλο αλλά ο θρόνος είναι ανύπαρκτος, έχει χαθεί και σύμφωνα με τις συνθήκες του εκλογικού σώματος είναι αρκετά δύσκολο να αποκτηθεί ξανά. Ένα καλό υπουργείο όπως των Εξωτερικών ή της Εθνικής Αμύνης και πιθανή πρωθυπουργία μπορεί να μην είναι τόσο κακή εναλλακτική. Σίγουρα δεν είναι όπως ο θρόνος αλλά ο θρόνος είναι σχεδόν αδύνατος. Εδώ ισχύει «κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι» ή «από ολότελα καλή και η Παναγιώταινα».

Στέφανος

Scroll to Top