Επίπεδα τιμών χωρών

Επίπεδα τιμών χωρών

Τυχερή η Τουρκία

Υπήρξαν κάποιες αντιρρήσεις και ερωτήσεις στα προηγούμενα άρθρα. Πως μπορούμε να συζητάμε άλλα θέματα όταν στην Τουρκία περνάνε αυτή την τραγωδία; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο, εκτός από το να στείλουμε βοήθεια και να προσευχηθούμε για να σωθούν οι άνθρωποι, όσοι πιστεύουμε. Όσοι είναι θαρραλέοι και έχουν όρεξη, μπορούν να πάνε να βοηθήσουν. Δυστυχώς, ως που να πάνε θα έχει περάσει το χρονικό περιθώριο για αποτελεσματικές διασώσεις. 

Αφού η Ελλάδα είναι φτωχότερη από την Τουρκία γιατί δεν πηγαίνουν οι Πακιστανοί για δουλειά στην Τουρκία; Μπορεί να πηγαίνουν. Ποιος ξέρει πόσοι Πακιστανοί είναι στην Τουρκία και πόσοι στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, ίσως να μην βρίσκουν τόσο εύκολα δουλειές χαμηλού επιπέδου γιατί τις κάνουν οι Τούρκοι. Εδώ οι Έλληνες απαξιούν να κάνουν τέτοιες δουλειές γιατί και καλά είναι Ευρωπαίοι. Ευρωπαίοι μεν αλλά φτωχότεροι από τους Τούρκους δε.

Επίσης οι Πακιστανοί δεν καταλαβαίνουν οικονομικά. Βλέπουν πόσα λεφτά κάνουν και όχι πόσα ξοδεύουν. Όμως υπάρχει και μια οικονομική λογική. Τα διαφορετικά επίπεδα τιμών οφείλονται κυρίως στις ισοτιμίες νομισμάτων. Οι ισοτιμίες νομισμάτων καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση νομισμάτων. Όλα τα νομίσματα μετατρέπονται σε δολάρια, οι τιμές είναι σε δολάρια για τις παγκόσμιες κατατάξεις.

Να δώσω ένα απλό παράδειγμα, μήπως γίνει κατανοητό. Ας πάρουμε δύο υποθετικές χώρες, Α και Β. Βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο αλλά στην Α όλες οι τιμές είναι διπλάσιες σε σχέση με την Β, συμπεριλαμβανομένων και των μισθών. Στην Α ο μέσος μισθός είναι 1000$ και στην Β 500$. Επειδή οι δύο χώρες βρίσκονται στο ίδιο οικονομικό επίπεδο, το μέσο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp) είναι το ίδιο.

Σε ονομαστικές (nominal) τιμές, η Α έχει διπλάσιο μέσο εισόδημα. Αυτό όμως δεν είναι πραγματικό. Γιατί αν είχε πραγματικά διπλάσιο εισόδημα, θα αγόραζε ο μέσος μισθός διπλάσια αγαθά και υπηρεσίες. Στην πραγματικότητα αγοράζει ακριβώς τα ίδια. Για αυτό θεωρείται καλύτερη μέτρηση η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (ppp) από την ονομαστική (nominal). Γιατί δείχνει τι πραγματικά μπορεί να αγοράσει ο μέσος μισθός ενώ η ονομαστική επηρεάζεται από το επίπεδο τιμών.

Ένας μετανάστης, λανθασμένα θα προτιμήσει την Α, γιατί θα δει πως κάνει τα διπλάσια λεφτά. Όμως και το κόστος ζωής είναι διπλάσιο και επομένως δεν θα έχει διαφορά το να ζει κανείς στη μία ή στην άλλη χώρα. Υπάρχει όμως οικονομική λογική στο να προτιμηθεί η Α χώρα. Ας πούμε πως κατορθώνουν με αιματηρές οικονομίες να αποταμιεύουν ένα ποσοστό του εισοδήματος τους πχ το 1/3.

Οι μετανάστες θα παίρνουν τον χαμηλότερο μισθό. Ας υποθέσουμε πως είναι 600$ στην Α και 300$ στη Β. Στην Α θα αποταμιεύουν 200$ τον μήνα και στην Β 100$. Στον χρόνο θα είναι αντίστοιχα 2,400$ και 1,200$. Κάθε χρόνο θα ανεβαίνει το ποσό. Σε δέκα χρόνια θα είναι 24,000$ και 12,000$ αντίστοιχα. Αυτά τα χρήματα θα αγοράζουν ακριβώς τα ίδια αγαθά και τις ίδιες υπηρεσίες στις δύο χώρες γιατί στην Α όλες οι τιμές είναι διπλάσιες.

Αν όμως τα μετατρέψουν στο νόμισμα της χώρας τους πχ του Πακιστάν και τα στείλουν πίσω, είναι διπλάσια. Επομένως υπάρχει μια οικονομική λογική στο να προτιμηθεί μια χώρα που έχει μεγαλύτερο ονομαστικό μέσο εισόδημα, αν οι αποταμιεύσεις μετατραπούν σε άλλο νόμισμα. Όσο τα χρήματα ξοδεύονται μέσα στις δύο χώρες, δεν υπάρχει καμία διαφορά.

Για να καταλάβει κανείς καλά οικονομικά πρέπει να τα σπουδάσει τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, ίσως και περισσότερο. Όμως θα προσπαθήσουμε να δώσουμε στον κόσμο να καταλάβει κάποια οικονομικά, γιατί εκεί ακριβώς πατάνε τα καθάρματα οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες, στο γεγονός πως ο πολύς κόσμος δεν καταλαβαίνει οικονομικά και έτσι μπορούν και τους εξαπατούν.

Αυτό που συνέβη είναι προσχεδιασμένη οικονομική εξόντωση μιας χώρας. Την οικονομική καταστροφή θα πρέπει να την αισθάνονται οι πολίτες. Ίσως και να την αισθάνονται αλλά τους μπερδεύει το μιντιακό και πολιτικό σύστημα παρουσιάζοντας μια εικονική πραγματικότητα. Είναι απατεώνες, είναι παλιάνθρωποι, είναι εγκληματίες και οι χαρακτηρισμοί είναι άκρως επιεικείς.

Αυτό που χρειάζεται είναι επαναφορά της θανατικής ποινής και τριψήφιος αριθμός εκτελέσεων. Δεν υπερβάλω, κυριολεκτώ. Κατέστρεψαν τις ζωές εκατομμυρίων. Μας εξόντωσαν οικονομικά, ηθικά και ψυχολογικά. Κάποιοι δεν άντεξαν και οδηγήθηκαν στην αυτοκτονία. Αυτοί εξοντώθηκαν φυσικά από τα ανθρωπόμορφα τέρατα.

Η World Bank βάζει την Ελλάδα ελάχιστα πιο ψηλά από την Τουρκία, στο μέσο εισόδημα σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (GDP per capita ppp). Αυτά τα στοιχεία είναι δημοσιευμένα και αδιάψευστα. Όποιος τα αμφισβητεί, μπορεί να τα ελέγξει. Απλά, το νεοταξικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα, τα αποκρύπτουν εσκεμμένα γιατί τους χαλάει το story, το παραμύθι που έχουν κατορθώσει να περάσουν στους χαζούς.

To story λέει πως η στρατηγικές επιλογές του ψευτο-εθνάρχη Καραμανλή και του ψευτο-εκσυγχρονιστή Σημίτη για είσοδο στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ήταν απόλυτα επιτυχημένες. Αυτό είναι το παραμύθι που πουλάνε οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες. Η πραγματικότητα είναι πως βάσει σχεδίου εξοντώθηκε οικονομικά μια ολόκληρη χώρα. Βάσει σχεδίου, όχι μόνο δεν αναπτύχθηκε η βιομηχανία αλλά εξάλειψαν ότι υπήρχε σε βιομηχανία και βιοτεχνία, οδηγώντας έτσι στην φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Παραδώσαμε εθνική κυριαρχία σε μια απόμακρη γραφειοκρατία. Τρώμε σκατά από τις Βρυξέλες, το Παρίσι και το Βερολίνο για σαράντα χρόνια. Μας δίνουν διαταγές και οδηγίες. Περάσαμε χρεοκοπία και Μνημόνια. Και όλα αυτά γιατί; Για να βρεθούμε στην καλύτερη περίπτωση, στο ίδιο οικονομικό επίπεδο με την Τουρκία που ήταν εκτός ΕΕ και ξεκίνησε χαμηλότερα από εμάς. Και μάλλον είμαστε χαμηλότερα, γιατί είναι 2 – 1 το σκορ. Δύο πηγές, το IMF και η CIA δίνουν ψηλότερα την Τουρκία και μόνο η World Bank βάζει ελάχιστα ψηλότερα την Ελλάδα.

Επομένως μάλλον είναι κάπως ψηλότερα η Τουρκία. Η ευρωπαϊκή πορεία μας οδήγησε σε χαμηλότερο οικονομικό επίπεδο από την Τουρκία. Το νεοταξικό πολιτικό και μιντιακό σύστημα δεν θέλει να το καταλάβουν αυτό οι πολίτες. Γιατί αν το καταλάβουν, θα ξεσηκωθούν και θα τους λυντσάρουν όλους τους καταραμένους ευρώδουλους Νεοταξίτες και αυτό θα τους αξίζει. Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσει ο κόσμος. Βοηθήστε να διαδοθεί η αλήθεια γιατί είναι απαγορευμένη στα νεοταξικά ΜΜΕ. Μεταδώστε τη όπως μπορείτε σε όσους πιο πολλούς μπορείτε.

Πειναλέοι Ευρωπαίοι

Δήμος

Scroll to Top