Εξόντωση τεράτων

Εξόντωση τεράτων

Στην ελεύθερη οικονομία, η επίτευξη του ατομικού οικονομικού συμφέροντος είναι η κινητήρια δύναμη. Αυτό αν δεν συνοδεύεται από ηθικές αξίες, δημιουργεί ανθρωπόμορφα τέρατα, παλιανθρώπους που πατούν επί πτωμάτων χωρίς να έχουν ηθικούς φραγμούς, μόνο για την οικονομική τους βελτίωση.

Οι ηθικές αξίες εμπεριέχονται στην συντηρητική νοοτροπία και στην θρησκεία. Αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα. Συνήθως οι ηθικές αξίες προέρχονται από την θρησκεία ή την φιλοσοφία. Στις Δέκα Εντολές και σε άλλους κανόνες της θρησκείας περιέχονται ηθικές αξίες. Δια μέσου της φιλοσοφίας μπορεί να γίνει κανείς ελεύθερος και χρηστοήθης. Με την φιλοσοφία όμως ασχολείται ένα πολύ μικρό ποσοστό των ανθρώπων ενώ με την θρησκεία έχει σχέση ένα πολύ μεγάλο.

Ηθικές αξίες μεταδίδονται και δια μέσου της οικογένειας. Αν το ψάξει κανείς, αρχικά προέρχονται από την θρησκεία ή την φιλοσοφία. Αν δεν είναι ο πατέρας, θα ήταν ο πατέρας του, ο παππούς του ή ο προπάππους του που σχετιζόταν με θρησκεία ή φιλοσοφία και μεταδόθηκαν στην οικογένεια οι ηθικές αξίες από γενιά σε γενιά. Μπορεί να προέρχονται από την μεριά της μητέρας.

Σε γενικές γραμμές, η κεντροαριστερά και η αριστερά δεν έχουν πολλά-πολλά με την θρησκεία. Η στάση διακυμαίνεται από εχθρική έως αδιάφορη. Όλα αυτά βέβαια δεν είναι απόλυτα αλλά ισχύουν σε γενικές γραμμές. Υπάρχουν αριστεροί που είναι θρήσκοι. Στην πολιτική ιδεολογία της αριστεράς και της κεντροαριστεράς εμπεριέχονται αξίες όπως η αλληλεγγύη, η φροντίδα για τους αδυνάμους, η μη εκμετάλλευση του ανθρώπου. Αυτές δεν είναι στην οικονομική ιδεολογία της κεντροδεξιάς και της δεξιάς.

Περιέχονται όμως στην θρησκεία. Αρκετές αξίες περιέχονται στην συντηρητική ιδεολογία. Είναι ερωτηματικό αν η αλληλεγγύη ανήκει στις συντηρητικές αξίες. Σίγουρα όμως η αλληλεγγύη και η φροντίδα των αδυνάμων υπάρχει στις αξίες της θρησκείας. Από την αριστερά και από την θρησκεία γίνεται με διαφορετικό τρόπο. Στην θρησκεία γίνεται από την φιλανθρωπία ιδιωτών και Εκκλησίας. Στην αριστερά γίνεται μέσω του κράτους. Βέβαια και τα κεντροδεξιά κόμματα δέχονται σε ένα πολύ μικρότερο βαθμό την κρατική βοήθεια.  

Ποιος από τους δύο τρόπους είναι πιο αποτελεσματικός ως προς τα συγκεκριμένα ζητήματα είναι συζητήσιμο. Όμως είναι 100% βέβαιο ότι τα αριστερά και κεντροαριστερά οικονομικά συστήματα είναι πιο αναποτελεσματικά και οδηγούν σε χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλότερα οικονομικά επίπεδα. Επομένως έχουμε ένα πολιτικοοικονομικό σύστημα που είναι αποτελεσματικότερο και ενδεχομένως προτιμητέο αλλά εάν δεν συνοδεύεται από ηθικές αξίες, δημιουργεί τέρατα. Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρωπόμορφων τεράτων, εκ δεξιών και εξ αριστερών προερχόμενα.

Οι μεν εκ δεξιών προερχόμενοι απορρίπτουν τις ηθικές αξίες του συντηρητισμού και της θρησκείας και κρατούν το οικονομικό μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας δηλαδή το κυνήγι του οικονομικού συμφέροντος. Οι εκ αριστερών προερχόμενοι διατηρούν της χαλαρότητα της κεντροαριστεράς στις ηθικές αξίες και υιοθετούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την ελεύθερη οικονομία δηλαδή το οικονομικό συμφέρον. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς είναι οι χειρότεροι. Υποστηρίζουν την συνεργασία του κράτους με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ποιοι είναι αυτοί; Σε γενικές γραμμές είναι οι Μητσοτακικοί και οι αναχρονιστές Σημιτικοί. Αυτά όμως δεν είναι απόλυτα. Επίσης έχει σωστά υποστηριχτεί σε προηγούμενα άρθρα ότι οι Καραμανλικοί έχουν ένα προσωπείο πατριωτικό, συντηρητικό, κοντά στην θρησκεία και ένα πραγματικό πρόσωπο που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλα αυτά. Ανθρωπόμορφα τέρατα είναι και αυτοί που παριστάνουν τους ανθρώπους. 

Οι «δεξιοί» που δεν έχουν ηθικές αξίες είναι τέρατα. Το δεξιοί είναι σε εισαγωγικά διότι αφορά μόνο την στάση σε οικονομικά ζητήματα ενώ πολιτική είναι πολύ περισσότερα από οικονομικά. Επίσης με δεδομένη την χαλαρότητα της αριστεράς και κεντροαριστεράς στις ηθικές αξίες, οι κεντροαριστεροί που υιοθετούν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό την ελεύθερη οικονομία είναι επίσης τέρατα. Με αυτό τον τρόπο καταργούν κάποιες αξίες που περιέχονται στην οικονομική ιδεολογία αριστεράς - κεντροαριστεράς όπως αλληλεγγύη, φροντίδα αδυνάτων κλπ. Οι περισσότεροι νεοταξίτες ανήκουν σε αυτές τις δύο κατηγορίες.

Στον Νέο Κόσμο που ονειρεύονται δεν θα έχουν θέση άνθρωποι με ηθικές αξίες ή αριστερές πολιτικές αξίες. Εμείς οι υπόλοιποι που δεν είμαστε τέρατα αλλά άνθρωποι, πρέπει να φροντίσουμε να εξοντωθούν τα τέρατα και να μην έχουν καμία θέση στον κόσμο του μέλλοντος. Δεν εννοώ την φυσική εξόντωση που δεν αποκλείεται βέβαια ως ύστατη λύση. Μιλάμε για την εξαφάνιση της τερατώδους ιδεολογίας που δεν περιέχει ανθρωπιστικές αξίες ούτε από την αριστερή πολιτική ιδεολογία αλλά ούτε από την συντηρητική και κοντά στην θρησκεία ιδεολογία.

Αγρίμια με ευφυΐα

Στέφανος

Scroll to Top