Ευκαιρίες στην Ρωσία

Ευκαιρίες στην Ρωσία

Οι Νεοταξίτες έχουν δώσει υπερβολική αξία στο διεθνές εμπόριο. Σίγουρα μπορεί να είναι βοηθητικό αλλά μια χώρα μπορεί να ευημερήσει και με μικρό ποσοστό εμπορικών συναλλαγών επί του συνόλου του ΑΕΠ. Ειδικά αν είναι μια μεγάλη χώρα όπως η Ρωσία που διαθέτει τεχνολογία και φυσικούς πόρους.

Για όσους δεν έχουν εξοικείωση με οικονομικούς όρους, πρέπει να κάνουμε μια διάκριση μεταξύ συνολικού ΑΕΠ και κατά κεφαλήν εισοδήματος. Το πρώτο μετράει πόσο μεγάλη είναι οικονομικά μια χώρα ενώ το δεύτερο πόσο πλούσια. Η Κίνα είναι η δεύτερη οικονομική δύναμη δηλαδή έχει το δεύτερο μεγαλύτερο ΑΕΠ (σε ονομαστική αξία) μετά τις ΗΠΑ αλλά δεν είναι πλούσια χώρα. Αντιθέτως το Λιχνεστάιν είναι πολύ πλούσια χώρα αλλά οικονομικά ασήμαντη λόγω μικρού μεγέθους.

Μια άλλη διάκριση που πρέπει να γίνει είναι μεταξύ ονομαστικής αξίας και ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (ppp). Το πρώτο είναι σε απόλυτους αριθμούς ενώ το δεύτερο προσαρμόζει στο επίπεδο τιμών που υπάρχει σε κάθε χώρα και γενικά είναι πιο ακριβής δείκτης. Οι είκοσι πρώτες χώρες με βάση το ΑΕΠ σε αγοραστική δύναμη είναι: Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Ινδονησία, Βραζιλία, Γαλλία, Βρετανία, Τουρκία, Μεξικό, Ιταλία, Νότιος Κορέα, Καναδάς, Ισπανία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ταϊβάν, Πακιστάν.

Η Ρωσία δεν βρίσκεται στην δεύτερη θέση όπως στην κατάταξη βάσει στρατιωτικής ισχύος αλλά είναι ψηλά, στην έκτη θέση. Εκτός του ό,τι θα μπορούσε να ευημερήσει και χωρίς εξωτερικό εμπόριο, φαίνεται πως δεν θα στερηθεί πλήρως τους εμπορικούς εταίρους. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.

Επιπλέον είναι πιθανόν να βρεθούν τρόποι να παρακαμφθούν οι κυρώσεις και οι διάφορες απαγορεύσεις. Οι επιχειρηματίες σκέφτονται επιχειρηματικά, με γνώμονα το κέρδος και όχι πολιτικά. Συζητήθηκε πως οι αεροπορικές πτήσεις από και προς Ρωσία θα γίνονται μέσω Τουρκίας. Η ρωσική βότκα μπορεί να πωλείται ως τουρκική και τα ρωσικά διαμάντια ως κινεζικά. Εδώ μπορεί να υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για γρήγορο κέρδος.

Επιπλέον μπορεί να δημιουργηθούν πολλές ευκαιρίες στη Ρωσία και στην Ουκρανία. Στην Ουκρανία θα είναι λόγω της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης. Στη Ρωσία, η αποχώρηση πολλών ξένων εταιρειών θα δημιουργήσει ένα κενό. Βέβαια αρχικά ίσως μειωθεί η συνολική ζήτηση λόγω πτώσης του ΑΕΠ. Σιγά σιγά όμως θα γίνεται η προσαρμογή και το κενό αυτό θα μπορέσει να καλυφθεί από εταιρείες που θα δουν την ευκαιρία. Η ζήτηση θα επανέρχεται σταδιακά με την αύξηση του ΑΕΠ στα προηγούμενα επίπεδα.

Επιπλέον δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ρίσκο. Αν δει κανείς τις εταιρείες έφυγαν, θα μπορέσει να συμπεράνει για τι προϊόντα θα δημιουργηθεί ζήτηση σε βάθος χρόνου. Αν πχ έφυγαν τα McDonald, μια παρόμοια εταιρία έχει πολλές πιθανότητες να πετύχει. Ή αν έφυγε η Victoria’s Secret, η Ekaterina’s Secret έχει μεγάλες πιθανότητες να πετύχει και να αποκομίσει μεγάλα κέρδη. Βέβαια δεν αποκλείεται τελικά να γίνει μια συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας και να αρθούν σιγά σιγά οι κυρώσεις. Έχει σημασία πότε θα γίνει αυτό.

Αν γίνει σε δύο - τρία χρόνια και προσπαθήσουν να ξαναμπούν στην αγορά της Ρωσίας οι εταιρείες που έφυγαν, θα είναι δύσκολο να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο αγοράς γιατί θα το έχουν πάρει άλλες. Αν γίνει σύντομα, τζάμπα την φασαρία και την χασούρα για τις εταιρείες που έφυγαν, αν ξανά γυρίσουν. Είναι όμως πιθανό από την στιγμή που έφυγαν από την Ρωσία να κρίνουν πως δεν τις συμφέρει να επανέλθουν. Θα πρέπει από την αρχή να συντάξουν επιχειρηματικό σχέδιο με τις νέες συνθήκες.

Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Σημασία έχει πως είναι πιθανό να δημιουργηθούν ευκαιρίες τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Ρωσία. Επομένως χρειάζεται μια αυξημένη προσοχή από όσους τυχόν ενδιαφέρονται να τις εκμεταλλευτούν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει τελείως βαλτώσει. Ίσως η Ρωσία να αποδειχθεί χώρα των ευκαιριών.

Σωτήρης

Scroll to Top