Συμφωνία με Τραμπ

Συμφωνία με Τραμπ

Έχει γραφτεί σωστά πως στο τέλος ο Πούτιν θέλει να μιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Ποιος είναι όμως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ; Σήμερα είναι ο Μπάιντεν αλλά σε δυόμιση χρόνια μπορεί να μην είναι ο Μπάιντεν. Οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στην Ρωσία, αυξάνουν τις πιθανότητες να μην είναι ο Μπάιντεν Πρόεδρος σε δυόμιση χρόνια.   

Επίσης υποστηρίχτηκε πως ο Πούτιν πιθανώς να θέλει να καταλάβει όλη την Ουκρανία ώστε να παζαρέψει επιστροφή ενός μεγάλου μέρους της έναντι άρσης κυρώσεων από την Δύση. Για να καταλάβει όλη την Ουκρανία δεν χρειάζεται να πάει ο ρωσικός στρατός παντού. Αν καταλάβει την πρωτεύουσα και κάποιες μεγάλες ή κομβικές πόλεις, έχει καταλάβει όλη την χώρα.

Οι μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας είναι Κίεβο, Χάρκοβο, Οδησσός, Ντνίπρο, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια. Τον Πούτιν δεν τον συμφέρει να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι αλλά με τον Μπάιντεν γιατί με αυτόν μπορεί να διαπραγματευτεί για τις κυρώσεις και επίσης το γενικότερο ζήτημα, την αλλαγή του μοντέλου παγκοσμιοποίησης. Ας υποθέσουμε πως ο Μπάιντεν δεν θέλει να κάνει κάτι τέτοιο ή δεν τα βρίσκουν.

Ένα άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από την Ουκρανία, εκτός από την ανάγκη Πολιτοφυλακής είναι και η ανάγκη όσο το δυνατόν μεγαλύτερης οικονομικής αυτονομίας. Αυτό απαιτείται σε εθνικό επίπεδο και όχι σε επίπεδο ΕΕ όπως οι ευρώδουλοι Νεοταξίτες προσπαθούν να πείσουν. Η ΕΕ δεν είναι κράτος αλλά μια σοσιαλιστική ουτοπία καταδικασμένη να αποτύχει. Δεν εννοώ να καταργηθεί τελείως το διεθνές εμπόριο.

Όμως αυτή η τάση των τελευταίων δεκαετιών προς υπερβολική μεγέθυνση του διεθνούς εμπορίου ίσως αναστραφεί. Δεν πρέπει να κολλάμε στους αριθμούς. Πίσω από τους αριθμούς βρίσκεται μια πραγματική οικονομία. Η κατρακύλα στο ρούβλι μπορεί να είναι κακό ή καλό. Είναι κακό για τις εισαγωγές που γίνονται πολύ ακριβές αλλά καλό για τις εξαγωγές που γίνονται φθηνές και άρα αυξάνονται. Και τα δύο αυτά βοηθούν την παραγωγή εγχώριων προϊόντων.

Αν οι Ρώσοι έχουν τρόφιμα, καύσιμα για τα οχήματα, ενέργεια μπορούν να αντέξουν. Σίγουρα έχουν υπερεπάρκεια σε καύσιμα και ενέργεια. Αν έχουν τα απαραίτητα, μπορούν να περιμένουν να γίνουν σε βάθος χρόνου οι απαραίτητες προσαρμογές στην ρωσική οικονομία που σε τελική φάση ίσως και να τους βγει σε καλό.

Φεύγει η Victoria's Secret από την Ρωσία. Δεν νομίζω να στοιχήσει πολύ στους Ρώσους. Το πολύ πολύ να μην αγοράζουν οι Ρωσίδες τόσο ακριβά εσώρουχα. Δεν τους εμποδίζει κανείς αντί για Victoria's Secret να κάνουν ρωσική Ekaterina's Secret. Αυτό δεν γίνεται βέβαια μέσα σε μία μέρα αλλά σε ένα λογικό χρονικό πλαίσιο είναι εφικτό. Επί τη ευκαιρία, η Victoria's Secret έχει κλείσει και πολλά μαγαζιά στις ΗΠΑ.

Φεύγουν διάφορες δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Θα καθυστερήσουν οι Ρώσοι κάπως την αγορά νέων αυτοκινήτων. Δεν θα αγοράζουν εκτός κι αν είναι απαραίτητο. Επίσης πάντοτε έφτιαχναν αυτοκίνητα με πιο γνωστό το Lada. Οι εταιρείες που κατασκευάζουν οχήματα είναι AutoVAZ (φτιάχνει τα Lada), VAZ, UAZ. Θα αγοράζουν πάλι οι Ρώσοι περισσότερα Lada και θα αυξηθεί η παραγωγή τους.

Επίσης οι Κινέζοι φτιάχνουν πάρα πολλά αυτοκίνητα όλων των ειδών και των κατηγοριών. Η μία πλευρά είναι η καταναλωτική και η άλλη η παραγωγική. Αν φύγουν δυτικές εταιρείες, σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί ανεργία. Σε δεύτερη φάση όμως θα αντικατασταθεί αυτή η παραγωγή από ρωσική ή άλλων χωρών όπως της Κίνας που θα φτιάξουν περισσότερα εργοστάσια στην Ρωσία. Στο τέλος μπορεί να τους βγει σε καλό (στους Ρώσους), θα βελτιώσουν τα προϊόντα τους και θα αυξήσουν την παραγωγή τους.

Όλα τα πράγματα πρέπει να βλέπουμε διαχρονικά, σε βάθος χρόνου. Οι κυρώσεις θα πλήξουν όλες τις οικονομίες, όχι μόνο την ρωσική. Αυτό θα προκαλέσει φθορά στις κυβερνήσεις. Είναι πιο πιθανό να χάσουν τα δυτικά κόμματα που βρίσκονται στην διακυβέρνηση τις επόμενες εκλογές παρά ο Πούτιν και ο Μεντβέντεφ. Επομένως αν η Ρωσία μπορεί να αντέξει για δυόμιση χρόνια, ίσως ο Πούτιν να περιμένει τον Τραμπ, αν πιστεύει πως μπορεί να συνεννοηθεί καλύτερα μαζί του.

Σωτήρης

Scroll to Top