Πολιτοφυλακή εδώ και τώρα

 Πολιτοφυλακή εδώ και τώρα

Βαρυμπόμπη φωτιά

Εξαπάτηση και ανεπάρκεια

Οι εθελοντές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο και σε κάποιες περιπτώσεις αποκλειστικό ρόλο στον περιορισμό της πυρκαγιάς. Συχνά χρησιμοποιούν (οι κυβερνητικοί) την δικαιολογία «η Πυροσβεστική ή η Αστυνομία δεν μπορεί να είναι παντού». Όταν το ΕΚΑΒ κάνει πολύ ώρα να φθάσει και ενίοτε είναι πλέον πολύ αργά, η Πυροσβεστική είναι απούσα, η Αστυνομία είναι απούσα, γίνεται επιτακτική η ανάγκη Πολιτοφυλακής. Το κράτος κάποιες φορές επαρκεί αλλά συχνά δεν επαρκεί.

Χρειάζεται εκπαίδευση, σχεδιασμός και οργάνωση εθελοντών σε ομάδες Πολιτοφυλακής για να συμπληρώνουν το κενό που αφήνει το κράτος, όταν το αφήνει. Εγώ προσωπικά δεν ανήκω σε καμία ομάδα Πολιτοφυλακής και θεωρώ πως είναι λάθος μου. Όμως έχει να κάνει και με το γεγονός πως η Πολιτοφυλακή δεν είναι αναπτυγμένη. Ένα ζήτημα είναι το υπάρχον νομικό πλαίσιο αυτή την στιγμή που δεν το γνωρίζω.

Το νομικό πλαίσιο μπορεί να αλλάξει, αν αναπτυχθούν σημαντικά οι οργανώσεις, τα δίκτυα, οι ομάδες της Πολιτοφυλακής. Στις ΗΠΑ, οι πολιτοφύλακες μπορούν να οπλοφορούν. Το δικαίωμα της οπλοκατοχής το έχουν όλοι οι πολίτες αλλά στις περισσότερες Πολιτείες μπορούν να έχουν όπλα μόνο μέσα στο σπίτι. Οι Πολιτοφύλακες μπορούν να φέρουν όπλα και έξω. Στην Ελλάδα δεν έχουμε τέτοια δικαιώματα. Όμως δεν απαγορεύουν οι νόμοι να κάνουμε βόλτες στην περιοχή μας και αν δούμε κάτι ύποπτο να πάρουμε τηλέφωνο την Αστυνομία.

Επιπλέον αν κάποιος κάτοικος νοιώθει απειλή, μπορεί να τηλεφωνήσει στην τοπική Πολιτοφυλακή που θα καταφθάσει νωρίτερα από την Αστυνομία. Στους Θρακομακεδόνες είδαμε κατοίκους να έχουν μετατρέψει τα φορτηγάκια και τα βανάκια σε υδροφόρες. Πιθανώς να συμβαίνει και σε άλλες περιοχές. Ακόμα και να μην συμβαίνει μπορεί να γίνει. Η Πολιτοφυλακή μπορεί επίσης να ελέγχει αν υπάρχει η κατάλληλη πυροπροστασία στην περιοχή της και με διαβήματα στις αρμόδιες αρχές, να απαιτεί να γίνει.

Όλοι οι άντρες, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις. Εκεί μπορεί να γίνεται εκπαίδευση σε θέματα Πολιτοφυλακής για όλους ή μόνο για όσους επιθυμούν να ενταχθούν σε Πολιτοφυλακή μετά την αποστράτευση τους. Όσοι αποστρατεύονται, μπαίνουν στην λίστα της Εφεδρείας. Σε περίπτωση επιστράτευσης, καλούνται πρώτα οι κλάσεις που έχουν αποστρατευτεί πιο πρόσφατα. Οι Πολιτοφύλακες μπορούν να διατηρούνται σε πολεμική ετοιμότητα, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους εφέδρους.  

Ένα ζήτημα που τέθηκε σχετικά πρόσφατα είναι η στράτευση των γυναικών. Αν δεν έχουν ισόχρονη στράτευση με τους άντρες δεν μπορούν να έχουν ίσα δικαιώματα και ξεχνάμε κάθε συζήτηση για ισότητα των φύλων. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει γιατί είναι και δίκαιο και έτσι οι γυναίκες μπορούν να απαιτήσουν ίσα δικαιώματα, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν τώρα. Αν γίνει και για τις γυναίκες υποχρεωτική η θητεία, τότε θα μπορούν και αυτές να περνούν εκπαίδευση πολιτοφυλακής στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένα αντικείμενο που μπορεί να δραστηριοποιηθεί η πολιτοφυλακή είναι οι φυσικές καταστροφές, πυρκαγιές, σεισμοί, πλημμύρες. Ένα άλλο αντικείμενο είναι η φύλαξη και η προστασία. Ένα τρίτο είναι η παροχή πρώτων βοηθειών που μπορεί να γίνεται κατά την διάρκεια των φυσικών καταστροφών αλλά και σε άλλες περιόδους. Ένα τέταρτο είναι η εθνική ασφάλεια. Δηλαδή η Πολιτοφυλακή θα συμπληρώνει την Πυροσβεστική, την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία και τον Στρατό.

Από εκεί και πέρα, ανάλογα με το καταστατικό ή τους άγραφους κανόνες της κάθε οργάνωσης μπορεί να έχει και άλλους στόχους. Κάποιες περιλαμβάνουν την ανάπτυξη του αθλητικού ιδεώδους και της υγιεινής διατροφής. Κατηγορούνται οργανώσεις Πολιτοφυλακής ότι έχουν φασιστική ή ναζιστική νοοτροπία. Δεν μπορώ να ξέρω αν είναι σωστό ή λάθος. Αυτό που ξέρω με μεγάλη σιγουριά είναι πως οι διεθνιστές προσπαθούν να βγάλουν όλους τους πατριώτες φασίστες και ναζιστές.

Όποιος βάλει μια ελληνική σημαία στο FB, στο μπαλκόνι, ή στο αυτοκίνητο του, είναι φασίστας και ναζιστής. Όποιος μιλήσει για ελληνική ιστορία είναι αυτόματα φασίστας και ναζιστής. Στην πραγματικότητα, οι διεθνιστές είναι οι συνεχιστές των Χιτλερικών. Οι πατριώτες πολέμησαν τους φασίστες και τους ναζιστές. Η έννοια της Πολιτοφυλακής δεν συνδέεται με μία συγκεκριμένη πολιτική ιδεολογία. Επιπλέον κάποιες ομάδες ή οργανώσεις Πολιτοφυλακής δηλώνουν σαφώς πως είναι ανοιχτές σε πολίτες κάθε πολιτικής ιδεολογίας.

Το κράτος δεν πρόκειται να μεριμνήσει για την ανάπτυξη της πολιτοφυλακής, γιατί είναι όλοι ανίκανοι και άχρηστοι. Εμείς οι πολίτες πρέπει να αναπτύξουμε ομάδες, δίκτυα, οργανώσεις Πολιτοφυλακής μέσα στα νομικά πλαίσια των ισχύοντων νόμων και στην συνέχεια να πετύχουμε με διάφορες ενέργειες την αλλαγή των νόμων σε αυτά τα ζητήματα. Η ανάπτυξη της Πολιτοφυλακής δεν είναι ζήτημα πολιτικής ιδεολογίας αλλά κοινής λογικής. Αυτά που έγιναν, οι πυρκαγιές και οι φυσικές καταστροφές, δεν τέλειωσαν. Θα ξαναγίνουν και θα είναι χειρότερα. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γιατί αν περιμένουμε από το κράτος «ζήτω που καήκαμε».

ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ. ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ! ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ ΣΕ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ!

Στέφανος

error: Content is protected !!
Scroll to Top