Γκάφα Τσούνη

Γκάφα Τσούνη 

Δημοσιεύτηκε αλλά όχι εκτεταμένα η ανάληψη των καθηκόντων του νέου ελληνικής καταγωγής Αμερικανού πρέσβη Τζωρτζ Τσούνη. Γεννήθηκε το 1967, μια μέρα μετά τα Χριστούγεννα, στο Queens της Νέας Υόρκης από γονείς μετανάστες. Είναι δικηγόρος και επιχειρηματίας. Είναι πρώτη φορά που γίνεται πρέσβης. Είχε διοριστεί από τον Ομπάμα πρέσβης στην Νορβηγία αλλά ο διορισμός δεν προχώρησε.

Δημοσιεύτηκε ο θερμός εναγκαλισμός του με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτό κατά την άποψη μου αποτέλεσε μεγάλη γκάφα για το νέο πρέσβη. Ο Γεωργιάδης είπε πως γνωρίζεται μαζί του πολύ πριν αναλάβει στην πρεσβεία. Κατά την άποψη μου αυτό είναι δυσφήμιση για τον πρέσβη. Καθένας αναρωτιέται προς τι αυτός ο εναγκαλισμός με ένα άνθρωπο που θεωρείται γενικά αντιπαθής.

Να εξηγήσω λοιπόν κάποια πράγματα στο νέο πρέσβη γιατί πραγματικά εύχομαι η θητεία του να έχει θετική επίδραση. Ήδη φαίνεται πως έχει κάποια επιρροή στο θέμα του τουρισμού. Βοηθάει που ο Κικίλιας είναι ο φίλος του φίλου του Ομπάμα. Ο κοινός φίλος τους είναι ο Ελληνοαμερικανός Άλεξ Γιαννούλιας που έπαιζε μπάσκετ μαζί με τον Κικίλια στον Πανιώνιο και ήταν μαζί με τον Ομπάμα στο Ιλινόι.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι σούπερ Μνημονιακός. Είναι ο άνθρωπος που χαρακτήρισε τα Μνημόνια ευλογία, όταν οι Έλληνες έτρωγαν στα συσσίτια και στα σκουπίδια, αυτοκτονούσαν κατά χιλιάδες και η ανεργία είχε σκαρφαλώσει στα ύψη. Δικαιολογημένα τον βρίσκει αντιπαθέστατο ένα πολύ μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων και των κεντροδεξιών.

Είναι αντιπρόεδρος του κόμματος που κυβερνά, της Νέας Δημοκρατίας, αν και για μεγάλο διάστημα τους έβριζε. Πως προέκυψε ο Άδωνις αντιπρόεδρος; Ο Άδωνις ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης του Σαμαρά στην Πολιτική Άνοιξη. Όταν ο Σαμαράς αποσύρθηκε αναγκαστικά από την πολιτική, τον δάνεισε στον Καρατζαφέρη και έβριζε την Νέα Δημοκρατία.

Όταν επέστρεψε στην Νέα Δημοκρατία ο Σαμαράς και έγινε πρόεδρος, τον πήρε πάλι μαζί του και έφερε και φίλους του. Πριν τον Μητσοτάκη ήταν πρόεδρος ο Σαμαράς στην Νέα Δημοκρατία και πριν τον Σαμαρά, ο Καραμανλής. Ο ένας αντιπρόεδρος, ο Χατζηδάκης είναι αντί του Καραμανλή και ο έτερος αντιπρόεδρος ο Γεωργιάδης είναι αντί του Σαμαρά.

Ο πολιτικός πατέρας του Σαμαρά, ο Αβέρωφ ήταν αγγλόφιλος όπως ήταν αγγλόφιλος ο Καρατζαφέρης λόγω της σχέσης που είχε με την βασιλική οικογένεια. Επιπλέον ήταν ελαφρά ρωσόφιλος λόγω Ορθοδοξίας της Ρωσίας και σε κάποιο σημείο το γύρισε σε περισσότερο ρωσόφιλο. Το να είναι κανείς φίλος προς μια ξένη χώρα δεν είναι μεμπτό. Πολύ κακό είναι να είναι δούλος και έχουμε πολλούς γερμανόδουλους και γαλλόδουλους.

Οι ΗΠΑ έχουν κάνει κατά την άποψη μου πολύ χοντρά λάθη στην Ελλάδα. Τα αναφέρω μήπως ο νέος πρέσβης συμβάλει στην διόρθωση τους. Οι υποτιθέμενοι αμερικανόφιλοι προσκυνάνε την Γερμανία και την Γαλλία. Η ευρωπαϊκή πορεία αποδείχθηκε καταστροφική πορεία. Όποιος υποστηρίζει την συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας για την Ελλάδα, δεν είναι φιλέλληνας αλλά ανθέλληνας. Πολλοί που παριστάνουν τους φιλέλληνες είναι στην πραγματικότητα ανθέλληνες γιατί θέλουν την συνέχιση του δρόμου της καταστροφής.

Στη Νέα Δημοκρατία, αμερικανόφιλοι θεωρούνται πρώτα Μητσοτάκης, Βαρβιτσιώτης και μετά Κικίλιας, Ασημακοπούλου, Κεραμέως κλπ. Βέβαια και ο Σαμαράς είναι αλλά δεν ασχολείται ενεργά με τα πολιτικά, τουλάχιστον φανερά. Ο Σαμαράς συνδέεται συγγενικά με την οικογένεια Μπενάκη που ίδρυσε το Κολλέγιο μαζί με Αμερικανούς φιλέλληνες. Ο αδελφός του Αλέξανδρος ήταν πρόεδρος του ΔΣ του Κολεγίου. Η Αμερικανική πρεσβεία και κατ’ επέκταση οι ΗΠΑ έδειχναν και δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια στα Κολεγιόπαιδα.

Υπάρχει ένα Συμβούλιο Επιτρόπων του Κολλεγίου που βρίσκεται σε διένεξη με την ελληνική πλευρά, το ΔΣ. Ο Σαμαράς είχε επιχειρήσει το 2007 να τελειώσει μονομερώς την συνεργασία των δύο πλευρών και να περάσει η διαχείριση του διαπιστεύματος που την έκαναν οι Επίτροποι στο ΔΣ. Δικαστική απόφαση που έβγαλε το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, στις 14 Νοεμβρίου 2016, περιγράφει πως ο Αλέξανδρος Σαμαράς προσπάθησε να τους εξαπατήσει γύρω από αυτό το ζήτημα.

Σε μία 61σέλιδη απόφαση, ο δικαστής Jeffrey K. Oing ακυρώνει όλες τις ενέργειες του Σαμαρά και τον αποκαλεί προφασιστικό, προκλητικό, αλαζόνα και περιφρονητικό που έκανε μια «ατέλειωτη προσπάθεια να επεκτείνει την εξουσία του». Με το σκύλο του αδελφού του Αλέξανδρου Σαμαρά είχε θερμό εναγκαλισμό ο Τσούνης που αποθανατίστηκε από τις κάμερες.

συνέχεια Να του δώσουν τα ονόματα

Γρηγόρης

Scroll to Top