Γκιλοτίνα για δύο

Γκιλοτίνα για δύο

Υπάρχουν δύο τρόποι, ο καλός και ο άγριος. Διαλέξτε ποιον προτιμάτε λαμόγια. Είναι ή ο ένας ή ο άλλος. Άλλους δικούς σας δρόμους να τους ξεχάσετε. Συμφωνίες μεταξύ σας να τις ξεχάσετε. Λογαριάζετε χωρίς τον ξενοδόχο. Στην κεντροδεξιά θα είναι πρώτο ένα γνήσιο κεντροδεξιό, φιλολαϊκό, πατριωτικό κόμμα είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο.

Όποια ώρα και στιγμή θέλουμε τον ρίχνουμε τον Μητσοτάκη. Και τώρα αν θέλουμε, μέσα σε λίγες μέρες τον έχουμε ρίξει, έτσι για πλάκα. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Το θέμα είναι τι γίνεται μετά; Αυτό μας απασχολεί. Άντε και τον ρίξαμε! Μετά τι κάνουμε; Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Και ποια η ωφέλεια; Έρχεται μια επίσης ευρώδουλη, διεθνιστική, πασοκοειδής κεντροδεξιά; Και τι κερδίσαμε; Τζάμπα που τον ρίξαμε!

Στον άγριο τρόπο θα γίνει ανατροπή και στην συνέχεια θα δικαστούν οι υπεύθυνοι της καταστροφής και της υποδούλωσης. Δεν θα είναι ίδιες ποινές για όλους. Για αυτούς που μας οδήγησαν στην καταστροφή θα είναι πολύ πιο βαριές σε σχέση με αυτούς που διαχειρίστηκαν με κακό τρόπο την καταστροφή. Την μεγαλύτερη ευθύνη έχουν Καραμανλής και Σημίτης καθώς προηγήθηκαν της χρεοκοπίας. Το πιθανότερο είναι να καταδικαστούν σε θάνατο.

Οι προηγούμενοι ήταν πάνω από δεκαπέντε χρόνια πριν και όσο απομακρυνόμαστε από το χρονικό σημείο, τόσο μειώνεται η ευθύνη. Εκτός αυτού, οι υπόλοιποι (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Καραμανλής) δεν βρίσκονται πλέον στην ζωή και δεν μπορούν να τους κρίνουν οι άνθρωποι αλλά ο μόνο Θεός. Δεν μπορούμε να δικάσουμε τους πεθαμένους.

Παπανδρέου, Σαμαράς, Τσίπρας, Μητσοτάκης θα έχουν πολύ χαμηλότερες ποινές σε σχέση με τον Καραμανλή και τον Σημίτη. Ενδεχομένως να μην έχουν και καμία ποινή. Σίγουρα έκαναν κακοδιαχείριση αλλά ο βαθμός κακοδιαχείρισης είναι ασαφής. Από την άλλη η οικονομική καταστροφή της χώρας και η υποδούλωση που προκάλεσε είναι πέρα από κάθε αμφιβολία. Οι βασικοί ύποπτοι είναι αυτοί που κυβέρνησαν πριν, ο Καραμανλής και ο Σημίτης.

Επομένως με μια πρώτη ματιά, αυτοί οι δύο είναι υποψήφιοι για την γκιλοτίνα. Με μια πιο προσεκτική εξέταση όμως την θέση του Σημίτη την παίρνει ο Μητσοτάκης. Ο Σημίτης έχει πολύ καλές πιθανότητες να την γλυτώσει λόγω ηλικίας. Έχει γεννηθεί το 1936 και επειδή η δίκη των καταστροφέων της χώρας δεν πρόκειται να γίνει στους επόμενους μήνες, είναι πιθανό μέχρι να ολοκληρωθεί να έχει «αποδημήσει εις Κύριον».

Ο Μητσοτάκης «παίζει το κεφάλι του κορώνα γράμματα». Όχι γιατί είχε ρόλο στην οικονομική καταστροφή της χώρας. Όμως τα γεγονότα ενδέχεται να σημειωθούν κατά την διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας. Ενώ η ήπια αλλαγή είναι πολύ περισσότερο ελεγχόμενη, η απότομη ανατροπή μπορεί εύκολα να ξεφύγει εκτός ελέγχου και από εκεί και πέρα οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Η οργή το λαού θα στραφεί σε αυτόν που εκείνη την στιγμή βρίσκεται στην εξουσία και θα την πληρώσει και για τους υπόλοιπους.

Οι τιμωροί του δεν θα προέρχονται μόνο από αριστερά του κέντρου αλλά και από δεξιά. Εκτός από τα δύο και κάτι εκατομμύρια που ψήφισαν Νέα Δημοκρατία το 2019, είναι άλλοι τόσοι στην κεντροδεξιά και δεξιά που δεν ψήφισαν. Ακόμη και πολλοί από αυτούς που ψήφισαν, τον έβριζαν όταν τον ψήφισαν και τώρα τον βρίζουν περισσότερο. Απλά μπήκαν στην λογική «το μη χείρον βέλτιστον». Μου είχε πει γνωστός μου κεντροδεξιός «ψήφισα αυτόν τον παλιομ@λ@κ@ τον Μητσοτάκη γιατί από τον άλλο τον παλιομ@λ@κ@ είναι προτιμότερος». Οι δημοσκοπήσεις είναι απάτη. Η κοινωνία βράζει.

Κάθε πολιτικός πρέπει να κοιτάξει πως θα σώσει τον κεφάλι του, για κάποιους θα είναι κυριολεκτικά. Αν έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανατροπής, θα είναι πλέον πολύ αργά για οτιδήποτε. Οι κεντρικές επιλογές είναι δύο και η κάθε μία έχει δύο υποπεριπτώσεις. Στην πρώτη επιλογή, η Νέα Δημοκρατία αλλάζει ήπια σε πραγματικά πατριωτικό κόμμα στην γραμμή Τραμπ και μένει στην κεντροδεξιά. Υπάρχουν δύο υποπεριπτώσεις. Ή το κάνει ο Μητσοτάκης από μόνος του ή τον πιέζουν Καραμανλικοί, Σαμαρικοί κλπ. Μπορεί να είναι μόνο οι Καραμανλικοί ή μόνο οι Σαμαρικοί.

Η πίεση αφορά το εξής. Αν δεν το κάνει, θα δημιουργήσουν νέο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία θα γίνει Νέα Δράση. Αν μεν δεχτεί ο Μητσοτάκης, μένουμε στην πρώτη κεντρική επιλογή. Αν δεν δεχτεί πάμε στην δεύτερη. Δημιουργείται ένα γνήσια κεντροδεξιό νέο κόμμα και η Νέα Δημοκρατία εκούσια ή ακούσια τοποθετείται σε άλλο πολιτικό χώρο (ALDE, κέντρου, σοσιαλισμού).

Η πρώτη υποπερίπτωση είναι η συνέχεια της δεύτερης υποπερίπτωσης της πρώτης επιλογής. Στο νέο κόμμα συμμετέχουν Καραμανλικοί ή/και Σαμαρικοί κλπ. Στην δεύτερη υποπερίπτωση προχωράμε χωρίς αυτούς. Θέτουμε πρώτα το ζήτημα στον Μητσοτάκη και μετά σε Καραμανλή και Σαμαρά. Αν επιλέξουν να παραμείνουν στον ίδιο δρόμο, θα δημιουργηθεί το νέο κόμμα, ίσως πιο δύσκολα και ίσως αργότερα. Όμως και για αυτούς όλους θα είναι εξαιρετικά δύσκολα έως αδύνατα τα πράγματα, μετά την ανατροπή.

Θεόδωρος

Scroll to Top