Γνήσιοι αμερικανοαγγλόφιλοι
Γνήσιοι αμερικανοαγγλόφιλοι
Πολλοί Έλληνες έχουν ζήσει για πολλά χρόνια σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία (όπως Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) και μετά επέστρεψαν. Κάποιοι από αυτούς τελείωσαν Πανεπιστήμια, άλλοι δούλευαν. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που μεγάλωσαν εκεί και γύρισαν πίσω επειδή γύρισαν οι γονείς τους. Στην συντριπτική πλειοψηφία τους έχουν φιλική στάση προς τις χώρες που τους φιλοξένησαν.
Επιθυμούν να συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων, χωρίς καμία υστεροβουλία και χωρίς να περιμένουν κανένα αντάλλαγμα. Αυτός είναι ο πραγματικός φιλοαμερικανικός και φιλοαγγλικός κύκλος. Δυστυχώς οι περισσότεροι βρίσκονται στο περιθώριο των ελληνοαμερικανικών και ελληνοαγγλικών σχέσεων. Έχουν αντικατασταθεί από κύκλους μαϊμού.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούρια αλλά διαρκής δεκαετιών. Είναι ο βασικός λόγος που οι πραγματικοί φιλοαμερικανικοί και φιλοαγγλικοί κύκλοι είναι σχεδόν διαλυμένοι. Άλλοι είναι έξω φρενών και άλλοι είναι απλά πολύ απογοητευμένοι. Μας έχουν ζητήσει να το καταγγείλουμε δημόσια και το κάνουμε.
Να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στις πρεσβείες, στηρίζονται σε κάποιους φιλικά διακείμενους ώστε να μπορέσουν να καταλάβουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα και να βοηθηθούν στην βελτίωση των σχέσεων των χωρών. Ισχύει για όλες τις πρεσβείες και όχι μόνο για αυτή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Το ίδιο κάνουν οι Γάλλοι, οι Γερμανοί, οι Ρώσοι, οι Κινέζοι, οι Ισραηλινοί κλπ.
Αυτονόητο είναι ότι ο πρέσβης ή η πρέσβειρα και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δεν μπορούν να συνομιλούν με εκατοντάδες άτομα. Δεν μπορεί ο πρέσβης των ΗΠΑ να συνομιλεί με καθένα που έμεινε πολλά χρόνια στις ΗΠΑ ή που τελείωσε Πανεπιστήμιο εκεί. Έτσι επιλέγουν για συνομιλητές οικονομικούς μεγαλοπαράγοντες, μεγαλοπολιτικούς, μεγαλοδημοσιογράφους, μιντιάρχες κλπ. Μέχρι εδώ είναι κατανοητό και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Οι «συνομιλητές» όμως δημιουργούν δικούς τους κύκλους από ανθρώπους που πήγαιναν στο ίδιο ιδιωτικό ή στο ίδιο Club διασκέδασης, συγγενείς, ερωτικούς συντρόφους, συγγενείς ερωτικών συντρόφων, κομματικούς φίλους κλπ. Αυτοί οι περισσότεροι δεν έχουν σχέση με ΗΠΑ και Βρετανία αλλά απλά έχουν σχέση με τους «συνομιλητές». Δεν επιθυμούν την βελτίωση των σχέσεων αλλά έμμεσα ευνοούνται από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία δια μέσου των «συνομιλητών» που ευνοούνται περισσότερο σε αντάλλαγμα της φιλικής τους στάσης.
Αυτό γίνεται εσκεμμένα. Οι «συνομιλητές» θέλουν ανθρώπους που να είναι «πιστοί» σε αυτούς και να υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα. Οι γνήσιοι αμερικανόφιλοι και αγγλόφιλοι ενδιαφέρονται να υπηρετήσουν την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων των χωρών και όχι τα συμφέροντα του κάθε μεγαλοπολιτικού, μιντιάρχη ή οικονομικού μεγαλοπαράγοντα.
Πήγε ο Βαρβιτσιώτης και έκανε ένα μεταπτυχιακό στο Extension του Harvard. Πόσο έμεινε; Ένα - δύο χρόνια; Ήταν στο επίκεντρο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Λέμε ήταν γιατί το μέλλον όλων αυτών είναι αβέβαιο. Από την άλλη υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει τριάντα χρόνια στην Αμερική και βρίσκονται στο περιθώριο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Εντάξει, ο Βαρβιτσιώτης είναι μεγαλοπολιτικός, από πολιτική οικογένεια. Οι άλλοι είναι κανονικοί άνθρωποι. Δεν έχουν την απαίτηση να είναι συνομιλητές του πρέσβη. Απλά θέλουν να έχουν έναν μικρό ρόλο στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Αυτό τους το στερούν οι «συνομιλητές» καθώς έχουν δημιουργήσει έναν δήθεν αμερικανόφιλο ή αγγλόφιλο κύκλο από ανθρώπους που δεν είναι αμερικανόφιλοι ή αγγλόφιλοι αλλά δικοί τους.
Αυτοί που έζησαν δέκα - είκοσι - τριάντα χρόνια σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχουν επαφές με ομογενείς εκεί. Θα μπορούσαν να είναι πολύ χρήσιμοι από πολλές απόψεις και ως ενδιάμεσοι με τη ομογένεια αλλά και για να μεταδώσουν την επαγγελματική νοοτροπία που υπάρχει σε αυτές τις χώρες.
Όμως οι «συνομιλητές» δεν ενδιαφέρονται ούτε για τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε για τα συμφέροντα ΗΠΑ, Μεγάλης Βρετανίας ούτε για την βελτίωση των σχέσεων. Ενδιαφέρονται για τα δικά τους συμφέροντα.
Αυτό θα το αλλάξουμε με την δημιουργία του νέου κέντρο-δεξιού σχήματος. Όλοι αυτοί που οι «συνομιλητές» τους έχουν πεταμένους, θα έχουν σημαντικό ρόλο, αν το επιθυμούν. Θα υπάρχει απευθείας σύνδεση και επικοινωνία με ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία όπως επίσης με Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Θα γίνεται μέσω των ομογενών και οι «συνομιλητές» θα παρακαμφθούν.