Χάρτινος πύργος

Χάρτινος πύργος

Διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν την διαφθορά και την ανικανότητα του Λιβανέζικου καθεστώτος που έχει οδηγήσει την χώρα σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν αναφέρονται στην διαφθορά και την ανικανότητα του ελληνικού ευρώδουλου καθεστώτος που οδήγησε την Ελλάδα σε επίσης δεινή οικονομική κατάσταση. Έχει το μεγαλύτερο χρέος παγκόσμια, παρόλο που κουρεύτηκε. Και στις δύο χώρες γίνονται εκλογές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δημοκρατία. Στην Ελλάδα, γίνεται πλύση εγκεφάλου στην κοινή γνώμη σε μεγάλο βαθμό, από τα ΜΜΕ.

Σε λίγο καιρό, ο covid 19 θα περάσει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. Θα μείνει η οικονομική κρίση που στην Ελλάδα θα είναι χειρότερη για δύο λόγους. Όσο πιο αυστηρή είναι η αντιμετώπιση του ιού, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αρνητικός οικονομικός αντίκτυπος. Επιπλέον, η ελληνική οικονομία είναι ήδη βαριά ασθενής από την διαφθορά και την ανικανότητα του ευρώδουλου καθεστώτος.

Όλα τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, παρουσιάζουν την τεράστια αποτυχία του ζητήματος του Ορούτς Ρέις, ως μια πολύ επιτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης. Πριν πραγματοποιήσουν οι Τούρκοι τους σχεδιασμούς τους με το Ορούς Ρέις, εκπρόσωποι της κυβέρνησης με πρώτο τον υπουργό εξωτερικών Δένδια, ξεκαθάριζαν ότι θα πράξουν αυτό που λέει το Σύνταγμα. Βέβαια δεν τόλμησαν να κάνουν τίποτα. Έχουμε μια πρωτοφανή κατάσταση όπου το τουρκικό σκάφος διεξάγει έρευνες επί βδομάδες και η ελληνική κυβέρνηση  επί της ουσίας δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα. Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξανασυμβεί. Πρέπει να δούμε και τι κατάληξη θα έχει τελικά αυτή η υπόθεση. Αν ο Μητσοτάκης προχωρήσει σε αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, θα υπογράψει την προσωπική πολιτική θανατική καταδίκη του.

Έβγαλαν μια δημοσκόπηση με τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 39,5%   ΣΥΡΙΖΑ 22,5%   ΚΙΝΑΛ 7%   ΚΚΕ 5,2%   Ελληνική Λύση 3,5%   ΜΕΡΑ 25 2,5%.

Αμφισβητούμε έντονα το αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι τι ποσοστό δεν απαντά και τι θα ψήφιζαν. Παρόλα αυτά, ας το δεχτούμε για να συνεχίσουμε τον συλλογισμό.

Η ΝΔ θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, μόλις δημιουργηθεί το νέο κεντροδεξιό σχήμα. Ότι ποσοστά και να τους δίνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι άνευ σημασίας. Ακόμα και πάνω από 50% να τους δίνουν, θα πέσει όπως το ΠΑΣΟΚ σε μονοψήφια νούμερα. Για το ΠΑΣΟΚ μεσολάβησε το Μνημόνιο. Για την ΝΔ, θα λειτουργήσουν σωρευτικά όλα τα φρικτά πράγματα που έχουν κάνει στην χώρα που το νέο σχήμα θα φροντίσει να θυμίσει και να τα εξηγήσει στον ελληνικό λαό.

Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε μια σαρωτική νίκη το 2009. Πήρε σχεδόν 44% πραγματικό ποσοστό, μετρημένο στην κάλπη. Είχε πάνω από δέκα μονάδες διαφορά από την ΝΔ και πάνω από 3 εκατομμύρια ψήφους. Λίγα χρόνια αργότερα, το ΠΑΣΟΚ ήταν το έβδομο και τελευταίο κόμμα της Βουλής, με ποσοστό κάτω από 5%. Πλέον κινείται σε μονοψήφια νούμερα.

Εκτός από τα ποσοστά πρέπει να κοιτάζουμε και τα απόλυτα νούμερα. Το 2019, η ΝΔ πλησίασε κοντά στο 40% με μόλις 2,25 εκατομμύρια ψήφους. Πολλοί από αυτούς που ψηφίζουν ΝΔ μας λένε:

«Μας έχουν κατακλέψει, μας έχουν κατακοροϊδέψει, μας έχουν καταστρέψει. Θέλουμε επιτέλους να ξεκουμπιστούν. Φτιάξτε ένα αξιόλογο κεντροδεξιό σχήμα και θα τους μαυρίσουμε».

Πάρα πολλοί είναι οι ψηφοφόροι που πέφτουν στην παγίδα του «το μη χείρον βέλτιστον». Θεωρούν ότι όλο το ευρώδουλο πολιτικό σύστημα είναι μία από το ίδια και οι κεντροδεξιοί προτιμούν την ΝΔ όταν η επιλογή τους είναι μεταξύ αυτής και του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν όμως η επιλογή είναι μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και του νέου ευρύτερου κεντροδεξιού σχήματος, οι περισσότεροι θα προτιμήσουν το δεύτερο.

Το βασικότερο είναι πως δεν θα έχουν το μονοπώλιο των ΜΜΕ και δεν θα μπορούν να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Ένα σχήμα που θα συνδέεται με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα στις ΗΠΑ και το Συντηρητικό στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα βρει τον τρόπο να έχει ικανοποιητική μιντιακή προβολή. Θα έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τα πράγματα σωστά στην ελληνική κοινή γνώμη.

Scroll to Top