Ιαπωνία για σιδηροδρόμους
Ιαπωνία για σιδηροδρόμους
Ο Μητσοτάκης απέδειξε για άλλη μια φορά πως δεν κάνει για πρωθυπουργός. Αν δεν λεγόταν Μητσοτάκης και λεγόταν πχ Παπαδάκης δεν θα ήταν ούτε βουλευτής. Αυτό με την οικογενειοκρατία, ειδικά στη Νέα Δημοκρατία, πρέπει να τελειώσει. Οικογενειοκρατία ίσον αναξιοκρατία. Καθένας ακατάλληλος γίνεται πρωθυπουργός επειδή είναι γιος του μπαμπά του ή ανιψιός του θείου του.
Είναι πρωθυπουργός και συμπεριφέρεται λες και είναι ανάπηρος στο μυαλό. Κάνει λες και είναι πεντάχρονο που για το κάθε τι τρέχει στη μαμά του. Τι είπε το άτομο; Θα ζητήσει λέει το άτομο την συμβολή της ΕΕ για την βελτίωση της ασφάλειας του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος. Αυτό μας έχει καταστρέψει. Έχουμε τελείως άβουλους πρωθυπουργούς που για όλα περιμένουν τι θα τους πει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αν έχει η ΕΕ κάποιες πληροφορίες, από που τις έχει βρει; Από χώρες της ΕΕ που έχουν καλά συστήματα. Δεν χρειάζεται καμία χώρα την μεσολάβηση της ΕΕ για να υιοθετήσει τα καλύτερα συστήματα. Εμάς στο μυαλό μας πάντοτε πηγαίνει σε Γαλλία και Γερμανία, όταν μιλάμε για ΕΕ. Να το διορθώσω το εμάς, εννοώ στους περισσότερους Έλληνες γιατί δεν ισχύει για μένα και για πολλούς άλλους που ξέρω.
Με μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, βρήκα ποιες χώρες έχουν τα καλύτερα συστήματα σιδηροδρόμων. Μαντέψτε που βρίσκεται η Γαλλία και η Γερμανία; Η Γαλλία στην 13η θέση και η Γερμανία στην 15η. Έχουν «ψαρώσει» τον κόσμο οι ευρώδουλοι με την Γαλλία και την Γερμανία και νομίζει πως είναι κάτι το εξαιρετικό ενώ δεν είναι.
Δεν βλέπουν τίποτα άλλο μπροστά τους. Μάλλον θα πάει στην Γερμανία ο Μητσοτάκης για να του πουν πως να διοικούνται οι σιδηρόδρομοι. Ο Σημίτης και η αδελφή του Θεοδώρα που τον έκαναν πρωθυπουργό είναι γερμανόδουλοι. Έτσι θα τον συμβουλεύσουν αυτοί που βρίσκονται στην 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης αντί να τον συμβουλέψουν αυτοί που βρίσκονται στην 1η. Ποια χώρα είναι λοιπόν στην πρώτη θέση;
Σύμφωνα λοιπόν με τον ιστότοπο The Global Economy, θα πρέπει να ζητήσει την συμβολή της Ιαπωνίας και αν αυτό δεν γίνεται (υποθετικά λέμε γιατί σίγουρα γίνεται), μετά Χονγκ-Κονγκ, Ελβετίας, Νοτίου Κορέας, Σιγκαπούρης. Μετά από αυτές είναι η σειρά Ολλανδίας, Φιλανδίας, Ισπανίας. Εκεί θα έπρεπε να απευθυνθεί και όχι στην ΕΕ που κάνει τον μεσάζοντα ή στην Γερμανία της αδελφής του Θοδώρας και του Σημίτη που βρίσκεται στην 15η θέση.
Οι τριάντα πρώτες χώρες, από άποψη ποιότητας σιδηροδρομικού δικτύου, είναι κατά σειρά: Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ελβετία, Νότιος Κορέα, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Φιλανδία, Ισπανία, Ταϊβάν, Αυστρία, ΗΠΑ, Μαλαισία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Ρωσία, Παναμάς, Ινδονησία, Λετονία, Λιθουανία, Καναδάς, Κίνα, Τσεχία, Δανία, Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, Αυστραλία, Ινδία, Βρετανία, Καζακστάν.
Ενδεικτικά αναφέρω τον πρώτο ιστότοπο που βρήκα. Μάλιστα έχει βαθμολογία και πολλές περισσότερες πληροφορίες. Ενδεχομένως κάποια άλλη πηγή να διαφοροποιείται λίγο αλλά σε γενικές γραμμές όλες οι πηγές καταλήγουν σε παρεμφερή κατάταξη. Αν ήμουν στην θέση του Μητσοτάκη, του υπουργού Μεταφορών ή του διευθυντή του ΟΣΕ, θα το έψαχνα περισσότερο.
Επανέρχομαι σε μια εκπομπή όπου ο παρουσιαστής είχε πει πως η Ελβετία έχει τους καλύτερους σιδηροδρόμους στον κόσμο. «Λάθος κυρ-παρουσιαστή, είσαστε αδιάβαστος. Ανοίξτε λίγο το Ίντερνετ για να μορφωθείτε». Δεν κάνω τον πολύξερο. Μα κι εγώ δεν το ήξερα αλλά το έμαθα. Στο ίντερνετ το έμαθα αμέσως ενώ στην τηλεόραση δεν θα το μάθαινα ποτέ. Αν θέλει κανείς να πληροφορηθεί σωστά, το ίντερνετ είναι πολύ καλύτερο μέσο από την τηλεόραση.
Γνώριζα πως η Ιαπωνία έχει πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά δεν ήξερα πως είναι το καλύτερο. Η Ελβετία έχει πράγματι πολύ καλό αλλά βρίσκεται στην τρίτη και όχι στην πρώτη θέση. Μετά η άλλη με τα κοντά ξανθιά μαλλιά και τα μαύρα γυαλιά συμπλήρωσε πως και η Γερμανία έχει εξίσου καλό σιδηροδρομικό δίκτυο. «Λάθος κυρά-συμπαρουσιάστρα ή κυρά-πανελατζού. Είσαστε αδιάβαστη. Ανοίξτε λίγο το Ίντερνετ για να μορφωθείτε».
Μάλλον το ονειρεύτηκε! Η Γερμανία βρίσκεται πολύ χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη από την Ελβετία. Θέλουν να περάσουν την ιδέα πως η Γερμανία είναι η καλύτερη σε όλα, το γνωστό «Deutschland uber alles», για να ψαρώνουν τον κόσμο. Ίσως και να το πιστεύουν, να τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου οι οδηγητές τους. Για τους σιδηροδρόμους είναι «Japan over others and Germany below fourteen».
Να τονίσω πως οι πέντε πρώτες χώρες, όσον αφορά την ποιότητα των σιδηροδρόμων, βρίσκονται εκτός της καταραμένης Ένωσης. Τα καλύτερα συστήματα στην ΕΕ, τα έχουν Ολλανδία, Φιλανδία, Ισπανία και μετά Αυστρία. Εμείς λοιπόν, αν θέλουμε να βάλουμε τις βάσεις για ένα πολύ καλό σιδηροδρομικό δίκτυο, θα πρέπει να ζητήσουμε την συμβολή της Ιαπωνίας.
Βοηθάει η μεσολάβηση της κυβέρνησης αλλά δεν είναι απαραίτητη. Άν φέρουμε έναν συνταξιούχο Ιάπωνα που ήταν στους σιδηροδρόμους σε μεγάλη θέση και τον πληρώσουμε καλά, θα μας τα πει όλα. Αν δεν μιλάει αγγλικά, θα χρειαστούμε και ένα μεταφραστή. Βέβαια πιστεύω πως η ιαπωνική κυβέρνηση δεν θα αρνηθεί να μας βοηθήσει. Σχετικά πρόσφατα πήγε εκεί ο Μητσοτάκης και υποτίθεται πως ξεκίνησε σύσφιξη σχέσεων.
Λάμπρος