Κάμψη φιλοαμερικανισμού

Κάμψη φιλοαμερικανισμού

Λέγεται και από τις δύο πλευρές πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι στα καλύτερα επίπεδα. Ενδεχομένως αναφέρονται στις σχέσεις των κυβερνήσεων. Είναι διαφορετικό τι συμβαίνει στην κοινωνία, στον κόσμο. Υπήρξε μια μεγάλη περίοδος αντιαμερικανισμού, από το '74 η οποία σταδιακά μειωνόταν αλλά δεν μετατρεπόταν σε φιλοαμερικανισμό.

Για ένα μεγάλο διάστημα, πάνω από τριάντα χρόνια, περίπου μέχρι το 2010, υπήρχε πολύ φιλοευρωπαϊκό κλίμα. Με όσα έγιναν, την χρεοκοπία και τα Μνημόνια, αυτό άρχισε να αλλάζει και το φιλοευρωπαϊκό κλίμα γινόταν σταδιακά φιλοαμερικανικό. Όλα έχουν μια εξήγηση. Το φιλοευρωπαϊκό κλίμα, οφειλόταν στις ψεύτικες υποσχέσεις για δήθεν οικονομική ευημερία που θα συνοδευόταν με ισοτιμία κρατών. Η ευρωπαϊκή πορεία κατέληξε σε οικονομική καταστροφή και υποδούλωση.

Οι άνθρωποι αναζητούσαν από κάπου αλλού μια ελπίδα. Σε πρώτη φάση, στράφηκαν προς τις ΗΠΑ. Αυτός ο ιστότοπος, μαζί με το blog ΔΕΚΑ που υπήρχε πριν, συνετέλεσαν στην δημιουργία του φιλοαμερικανικού κλίματος, χωρίς όμως να δώσουν ποτέ ψεύτικες υποσχέσεις. Επειδή δεν ήταν βεβαιότητα για τίποτα, παράλληλα υπήρχε η Ρωσία, ως καβάντζα αρχικά.

Η στροφή της Αντίστασης σε ΕΕ - ΝΤΠ, ταιριάζει με την μεταστροφή του κόσμου. Η στάση της Αντίστασης είναι παρόμοια με την στάση του κόσμου. Δεν υπάρχει ενιαίο φιλοευρωπαϊκό κλίμα αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με τις χώρες. Δηλαδή έχουμε έντονο αντιγερμανικό κλίμα. Το παράδοξο είναι πως η Γερμανία ουσιαστικά κάνει κουμάντο στην Ελλάδα. Προς Γαλλία και Ιταλία είναι από αδιάφορο έως ελαφρά φιλικό. Ο φιλοαμερικανισμός πέφτει αλλά δεν γίνεται αντιαμερικανισμός, απλά αδιαφορία. Και ανεβαίνει η φιλική στάση προς την Ρωσία, παρόλη την αντιρωσική προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Αυτά θέλουν μια καλύτερη εξήγηση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ζήσει αρκετά χρόνια σε μια ξένη χώρα. Σε γενικές γραμμές, εκτός αν ήταν μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία, αυτοί θα είναι πάντοτε φιλικά διακείμενοι προς την χώρα αυτή. Όσοι έχουν ζήσει αρκετά χρόνια στην Γαλλία θα είναι γαλλόφιλοι και όσοι έχουν ζήσει αρκετά χρόνια στις ΗΠΑ θα είναι αμερικανόφιλοι.

Όμως οι υπόλοιποι που είναι η μεγάλη πλειοψηφία, εξαρτούν την στάση τους από αυτά που κάνουν οι χώρες και τις προσδοκίες που έχουν. Από την Γερμανία δεν περιμένει κανείς τίποτα καλό και είναι πολύ δυσαρεστημένοι οι πολίτες με την στάση της. Έτσι υπάρχει αντιγερμανικό κλίμα. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει ένα ποσοστό φιλογερμανικό, πέρα από αυτούς που έχουν ζήσει αρκετά χρόνια στην Γερμανία. Tο ποσοστό που διάκειται αρνητικά προς την Γερμανία είναι πολύ ψηλότερο.

Αυτό ισχύει για την στάση προς όλες τις χώρες. Υπάρχει ένα ποσοστό του κόσμου που διάκειται φιλικά ή θετικά, ένα άλλο αδιάφορα και ένα τρίτο εχθρικά ή αρνητικά. Αυτό που μετράει είναι πόσο είναι το κάθε ποσοστό. Για την Γερμανία το «Αρνητικά» είναι πολύ ψηλότερα από το «Θετικά». Δηλαδή ενώ η Γερμανία κυβερνάει την Ελλάδα μέσω του Σημίτη, ή το αντίστροφο (ο Σημίτης λόγω της Γερμανίας) είναι η λιγότερο συμπαθής χώρα.

Αντιθέτως η Ρωσία είναι πολύ πιο συμπαθής ενώ θα έπρεπε να είναι πολύ αντιπαθής, αν είχε περάσει η προπαγάνδα των ΜΜΕ. Δεν μπορώ να κρίνω ποια χώρα είναι η πιο συμπαθής. Αν υπάρχουν δημοσκοπήσεις, είναι άνευ σημασίας, διότι δυστυχώς στην Ελλάδα ο ρόλος των δημοσκοπήσεων δεν είναι να μετρήσουν την κοινή γνώμη αλλά να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το ποιο είναι το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Με ευκαιρία αυτό, θέλω να κάνω μια παρατήρηση για την υποτιθέμενη κατάσκοπο. Δεν μπορώ να ξέρω αν αυτή η γυναίκα ήταν Γαλλίδα κατάσκοπος, Ρωσίδα κατάσκοπος ή γενικά κατάσκοπος. Αυτό που ξέρω είναι πως ξένες χώρες χρησιμοποιούν ανθρώπους για να τους μεταδώσουν την πραγματική κατάσταση στην χώρα που δεν προκύπτει ούτε από την προπαγάνδα των ΜΜΕ ούτε από τις ψεύτικες δημοσκοπήσεις. Δηλαδή κινούνται μέσα στην κοινωνία για να πιάσουν τον σφυγμό της πραγματικά.

Διότι κάτι τέτοιο δεν αποτυπώνεται στα ΜΜΕ ή στις δημοσκοπήσεις. Αυτοί δεν είναι κατάσκοποι με την συνηθισμένη έννοια διότι υποτίθεται πως οι κατάσκοποι ασχολούνται με πιο κρυφά πράγματα. Δεν ξέρω ποια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει, αυτούς που πιάνουν τον σφυγμό της κοινωνίας, αν υπάρχει λέξη. Αν ήταν κατάσκοπος αυτή η γυναίκα, μπορεί να έκανε αυτή την δουλειά και τα ΜΜΕ θέλουν να παρουσιάσουν πως δήθεν ετοίμαζε κάτι πολύ μεγάλο όπως πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης.

Επανέρχομαι στο θέμα. Μπορώ να μιλήσω με σιγουριά για αντιγερμανικό κλίμα και για τάσεις δηλαδή εξασθένιση φιλοαμερικανισμού και ενίσχυση του φιλορωσικού κλίματος. Δεν μπορώ να πω αν οι αμερικανόφιλοι, οι ρωσόφιλοι, οι γαλλόφιλοι ή οι ιταλόφιλοι είναι οι περισσότεροι. Στο ό,τι υπάρχει γενικά φιλική στάση προς Ιταλία και Γαλλία οφείλεται σε άλλους παράγοντες από την μπούρδα των Καραμανλικών «Ελλάς Γαλλία Συμμαχία» και την προπαγάνδα των ΜΜΕ.

Ο κόσμος βλέπει πως στην Γαλλία και στην Ιταλία οι ψηφοφόροι αντιδρούν στην ΝΤΠ - ΕΕ. Αντέδρασαν και σε ΗΠΑ - Βρετανία αλλά η εξέλιξη δεν ήταν η αναμενόμενη. Σε αυτές τις χώρες, η ΝΤΠ προσπαθεί να ξανά κερδίσει τον έλεγχο και να καταπνίξει το αντινεοταξικό κίνημα. Από τα Μνημόνια κοντεύουν δεκαπέντε χρόνια. Ο κόσμος κουράστηκε να περιμένει. Οι προσμονές από την σύμπραξη των ΗΠΑ, για να αλλάξει η καταστροφική πορεία, εξαντλούνται. Οι ΗΠΑ έχασαν άλλη μια ευκαιρία.

Το πρόβλημα του κόσμου δεν είναι αν θα έχουν οι ΗΠΑ βάση στην Αλεξανδρούπολη ή την Σούδα αλλά να μπορέσει επιτέλους να ανασάνει οικονομικά. Όταν καταλαβαίνουν πως οι ΗΠΑ, μάλλον η κυβέρνηση Μπάιντεν, στηρίζει το τέρας τον Μητσοτάκη, δεν βοηθάει καθόλου. Ο κόσμος που καταλαβαίνει, ξέρει πως τον Μητσοτάκη τον στηρίζουν οι Εβραίοι των ΗΠΑ. Ήταν θετικό που ήλθε πρέσβης ελληνικής καταγωγής αλλά από μόνο του δεν αρκεί. Ε και; Αυτό λέει ο κόσμος. Δηλαδή ήρθε ο Τσούνης για να στηρίξει τον Μητσοτάκη; Τι να τον κάνουμε;

Μήπως είναι και αυτός Εβραϊκής καταγωγής; Μήπως στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας υπήρχαν Εβραίοι; Μήπως είχε Κολλέγιο και πήγαινε ο πατέρας του στο Κολλέγιο πριν μετοικίσει στις ΗΠΑ; Υπάρχει η προπαγάνδα των ΜΜΕ και οι ψεύτικες δημοσκοπήσεις αλλά ο κόσμος είναι πλέον πονηρεμένος. Αμερικάνοι τι να σας κάνουμε; Για να στηρίζετε το τέρας τον Μητσοτάκη και να κάνετε βάσεις στην Αλεξανδρούπολη; Εμάς δεν μας εξυπηρετεί σε κάτι αυτό.

Μιχαήλ

Scroll to Top