Καταργούνται TV ράδιο

Καταργούνται TV ράδιο

Εκτός από τα κινητά που έχω εξηγήσει γιατί θα καταργηθούν, πρόκειται να καταργηθούν TV και ράδιο. Κατ΄αρχάς να διευκρινίσω ότι ο τίτλος και ο όρος «καταργούνται» είναι καθ’ υπερβολή όπως προκύπτει και από τα κείμενα. Στην κυριολεξία εννοώ πως θα μειωθεί η χρήση τους σε τέτοιο σημείο ώστε να είναι σαν να έχουν σχεδόν καταργηθεί, αν τα χρησιμοποιεί ένα μικρό ποσοστό. Επίσης αυτό δεν πρόκειται να γίνει σε ένα - δύο χρόνια αλλά σταδιακά σε πολλά. Όμως κάθε χρόνο θα υπάρχει μία αλλαγή.

Πρέπει να εξηγήσω την φύση της τεχνολογίας. Όπως τα κινητά έτσι η τηλεόραση και το ράδιο χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Το Ίντερνετ αρχικά μεταδίδονταν μέσω των χάλκινων καλωδίων της σταθερής τηλεφωνίας που αντικαταστάθηκαν (και ακόμα αντικαθίστανται γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί) από οπτικής ίνας. Πολύ αργότερα έγινε η μετάδοση μέσω των ηλεκτρομαγνητικών της κινητής τηλεφωνίας.

Το smartphone είναι κινητό και ένα μικρό tablet μαζί. Ανάλογο του smartphone είναι η smart tv δηλαδή είναι τηλεόραση μαζί με υπολογιστή. Από την smart tv μπορεί κανείς να παρακολουθεί τηλεόραση και να μπαίνει στο Ίντερνετ. Το smart phone είναι ανάλογο με την smart tv γιατί και τα δύο έχουν υπολογιστή και πρόσβαση στο Ίντερνετ. Γιατί δεν έχει διαδοθεί η smart tv τόσο πολύ όσο το smartphone;

Άνθρωποι που έχουν αγοράσει ακριβούς υπολογιστές και ακριβές τηλεοράσεις δεν θέλουν να τις πετάξουν ή να τις πουλήσουν φθηνά. Επίσης δεν είναι τόσο βοηθητική όσο το smartphone. Το smartphone δίνει την δυνατότητα της κινητής και της πρόσβασης στο Ίντερνετ από μία συσκευή που έχει κανείς μαζί του. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μία. Μπορεί δηλαδή κανείς να έχει παλιού τύπου κινητό, όχι smart και ένα tablet και να τα παίρνει και τα δύο μαζί του.

Στο γραφείο ή στο σπίτι όμως μπορεί να βλέπει τηλεόραση ή να μπαίνει στον υπολογιστή από διαφορετικές συσκευές. Συνήθως οι άνθρωποι δεν βλέπουν τηλεόραση στο γραφείο και επομένως αναφερόμαστε κυρίως στο σπίτι. Να συγκρίνουμε τα συν και τα πλην των τεσσάρων επιλογών α) tv και υπολογιστής χωριστά β) μόνο smart tv γ) smart tv και υπολογιστής δ) smart tv, κανονική tv και υπολογιστής. 

Έχει να κάνει με τι χρήση έχει καθένας για τον υπολογιστή. Η τέταρτη επιλογή αποκλείεται διότι δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από την τρίτη, εκτός να θέλουμε να έχουμε παραπάνω από δύο τηλεοράσεις σε διαφορετικούς χώρους. Δηλαδή μπορεί η μία να είναι smart tv και η άλλη κανονική δηλαδή όχι smart που δίνει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Κάποια πράγματα γίνονται καλύτερα καθισμένοι σε ένα γραφείο, με χωριστό υπολογιστή.

Αν δουλεύουμε κείμενα, spreadsheets όπως το excel, άλλα προγράμματα, ίσως μας βολεύει καλύτερα desktop, laptop, notebook, tablet. Για το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εξαρτάται από τι είδους σερφάρισμα κάνουμε, για το αν βολεύει καλύτερα ένας υπολογιστής ή μία smart tv. Αν σερφάρουμε σε κείμενα ίσως να βολεύει καλύτερα ο υπολογιστής. Τα βίντεο σίγουρα είναι πιο ευχάριστo να παρακολουθούνται σε μία smart tv, καθισμένοι αναπαυτικά σε ένα καναπέ ή μία πολυθρόνα.

Η τρίτη περίπτωση έχει αυτό το πλεονέκτημα έναντι της δεύτερης και της πρώτης. Δηλαδή η smart tv μπορεί να χρησιμοποιείται κυρίως για βίντεο και όλες οι άλλες χρήσεις υπολογιστή και πρόσβαση στο Ίντερνετ να γίνονται από άλλη συσκευή (desktop, laptop, notebook, tablet). Η δεύτερη περίπτωση πιάνει λιγότερο χώρο σε σχέση με τις υπόλοιπες.

Πολλές εκπομπές είναι μαγνητοσκοπημένες. H live αναμετάδοση έχει υπέρ μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν είναι ένα καλλιτεχνικό, αθλητικό, πολιτικό γεγονός, υπάρχει μία ικανοποίηση για τον ακροατή ή τον τηλεθεατή ότι το βλέπει ή το ακούει την στιγμή που γίνεται. Επίσης είναι προτιμητέα αν γίνεται πραγματική και όχι «φτιαχτή» παρέμβαση τηλεθεατών και ακροατών την ώρα μετάδοσης της εκπομπής.

Πολλές από αυτές που παρεμβαίνουν τηλεθεατές, ακροατές, ειδικοί ή δημοσιογράφοι από άλλες τοποθεσίες δεν είναι live αλλά μαγνητοσκοπημένες νωρίτερα και έχουν συνεννοηθεί να παρέμβουν κάποια ώρα πριν την μετάδοση της εκπομπής. Απλά δεν το λένε για να μην χαλάσουν την εντύπωση του live. Πολλά που φαίνονται live δεν είναι live. Μπορεί να είναι γυρισμένα λίγες ώρες ή λίγες μέρες νωρίτερα.

Δηλαδή μπορεί να φαίνεται πως βγαίνει ο τηλεθεατής, ο ακροατής, ο δημοσιογράφος, ο ειδικός live αλλά στην πραγματικότητα έχει βγει λίγες ώρες ή μέρες πριν. Δημιουργείται η εντύπωση πως είναι live. Αλλιώς η live εκπομπή δεν έχει κάτι το παραπάνω από την μαγνητοσκοπημένη. Εξάλλου οι τηλεθεατές και οι ακροατές δεν ξέρουν αν πράγματι είναι live.

Ένα όμως γεγονός που πραγματοποιείται εκείνη την στιγμή, θα φανεί αν δεν είναι live. Το μαγνητοσκοπημένο έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα από το live. Μπορούν να διορθώσουν τυχόν λάθη. Έτσι προτιμούν να τα γυρίζουν σε τέτοιο χρονικό διάστημα πριν που να τους επιτρέπει να κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις και να αφήνουν την εντύπωση πως είναι live. 

Δεινόσαυροι TV ράδιου

Γιώργος

Scroll to Top