Δεινόσαυροι TV ράδιου

Δεινόσαυροι TV ράδιου

Καταργούνται TV ράδιο

Λόγω της φύσης της μετάδοσης και της τεχνολογίας, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ TV και ράδιου από την μία μεριά και Ίντερνετ από την άλλη. Η TV και το ράδιο παίζει ότι μεταδίδεται εκείνη την στιγμή. Για να γεμίσουν το πρόγραμμα τους πρέπει να αναμεταδίδουν διαρκώς κάτι. Στο Ίντερνετ υπάρχει και η δυνατότητα της απευθείας αναμετάδοσης live.

Τα περισσότερα όμως είναι ανεβασμένα και καθένας τα παρακολουθεί ή τα ακούει όποτε θέλει. Δηλαδή υπάρχουν χιλιάδες ή εκατομμύρια επιλογές ανά πάσα στιγμή χωρίς να χρειάζεται να αναμεταδίδεται κάτι εκείνη την στιγμή. Στο κάθε κανάλι έχει μόνο μία επιλογή ανά κάθε χρονική στιγμή και μπορεί μόνο να επιλέξει κανείς μεταξύ ενός μικρού αριθμού διαφορετικών καναλιών.

Επίσης τα κανάλια είναι εθνικής ή τοπικής εμβέλειας ενώ το Ίντερνετ είναι παγκόσμιας δηλαδή οι επιλογές είναι από όλο τον κόσμο. Το Ίντερνετ προβάλει κείμενα, φωτογραφίες, video, audio. Αυτή την δυνατότητα δεν την έχουν TV, ράδιο, έντυπες εφημερίδες και έντυπα περιοδικά. Η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ του Ίντερνετ και η μάχη άνιση για τα παραδοσιακά ΜΜΕ και θα την χάσουν.

Μέχρι στιγμής η τηλεόραση και το ραδιόφωνο είναι καλύτερης ποιότητας (σε σχέση με video/audio Διαδικτύου) διότι οι επαγγελματίες δούλευαν σε αυτά. Όμως το Ίντερνετ γρήγορα πλησιάζει ποιοτικά τηλεόραση και ραδιόφωνο από επαγγελματίες που δεν έχουν απασχόληση σε TV ή ράδιο και από καλούς ερασιτέχνες που μπορεί να γίνουν επαγγελματίες. Τον καιρό των πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, πολλοί ερασιτέχνες πειρατές απέκτησαν τελικά εκπομπές στο κανονικό ράδιο. Ήδη αρκετοί από ιντερνετικά βίντεο μεταπήδησαν στα κανάλια.

Το Ίντερνετ δεν είναι πλέον κάτι χαμηλής ποιότητας αλλά ένας χώρος που μπορεί να βρει κανείς από πολύ χαμηλή (ή ακόμη αισχρή) ποιότητα έως ψηλή ανάλογη της TV και του ραδιοφώνου. Όμως και σε τοπικούς σταθμούς της τηλεόρασης υπάρχει χαμηλή ποιότητα. Οι τηλεθεατές και οι ακροατές θα συνειδητοποιήσουν πως το Ίντερνετ τους εξυπηρετεί πολύ καλύτερα, να επιλέγουν αυτοί πότε και τι βλέπουν ή ακούν παρά να είναι αναγκασμένοι να προσαρμόζουν το πρόγραμμα τους στο πρόγραμμα της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου.

Επιπλέον στις περιπτώσεις που ενδείκνυται η live μετάδοση, δίνεται αυτή δυνατότητα από το Διαδίκτυο. Σχεδόν όλες οι εφημερίδες και τα περιοδικά έχουν και ηλεκτρονική έκδοση και μάλιστα μερικά έχουν καταργήσει την έντυπη. Ήδη πολλά κανάλια έχουν φτιάξει ιστοσελίδες που δίνουν την δυνατότητα προβολής live ή από αποθηκευμένα αρχεία. Πιστεύω πως τα ίδια τα κανάλια δεν θέλουν να το προωθήσουν ιδιαίτερα λόγω του φαινομένου του «κανιβαλισμού».

Παρατηρείται σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Είναι η περίπτωση που ένα προϊόν ή μία υπηρεσία, κόβει μεγάλο μερίδιο αγοράς από υπηρεσίες ή προϊόντα της ίδιας εταιρείας. Δηλαδή αν προωθήσουν την προβολή του περιεχομένου μέσω Ίντερνετ, live ή αποθηκευμένα, θα «κανιβαλίσουν» την προβολή μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων δηλαδή των καναλιών.

Επίσης έχει να κάνει με το γεγονός πως υπάρχει ακόμη σημαντικό ποσοστό τεχνολογικά αναλφάβητων που δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν Ίντερνετ ή υπολογιστές. Όμως συνεχώς το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο. Σε βάθος χρόνου, θα επικρατήσει η μετάδοση μέσω Ίντερνετ διότι έχει την δυνατότητα και του live και της παρακολούθησης αποθηκευμένων εκπομπών, βίντεο, audio, τραγουδιών κλπ και μάλιστα από όλο τον κόσμο. Ενώ με την τηλεόραση μπορεί να παρακολουθήσει κανείς μόνο ότι αναμεταδίδεται κάθε στιγμή μόνο τοπικά ή σε εθνικό επίπεδο.

Είναι θέμα χρόνου. Απλά βρισκόμαστε σε μεταβατική εποχή και οι αλλαγές γίνονται αργά και σταδιακά. Επομένως τα κανάλια θα είναι κυρίως στο Ίντερνετ. Το Ίντερνετ μεταδίδεται με δύο τρόπους, μέσω σταθερής με καλώδια και μέσω κινητής με ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Όμως έχω εξηγήσει σε προηγούμενα άρθρα (1 - 2) πως η χρήση του Ίντερνετ μέσω κινητής, κατά την άποψη μου, θα ελαττωθεί και θα αντικατασταθεί από tablet με wi-fi συνδέσεις.

Οι wifi συνδέσεις δεν είναι κινητής αλλά σταθερής μέσω καλωδίων και δημιουργείται ένα τοπικό ασύρματο δίκτυο μικρής εμβέλειας από το modem/router. Η μεγαλύτερη χρήση tablet θα κάνει την παρακολούθηση βίντεο πιο ευχάριστή. Σίγουρα από ένα κινητό δεν παρακολουθείται ευχάριστα ένα βίντεο. Έτσι με την στροφή στα tablet, ένα μέρος της τηλεθέασης θα μεταφερθεί στο Διαδίκτυο. Δηλαδή το ένα βοηθάει το άλλο και δημιουργείται ένας κύκλος, όχι φαύλος αλλά το αντίθετο, ενάρετος.

Άρα όχι μόνο η τηλεόραση και το ραδιόφωνο θα μεταδίδονται περισσότερο μέσω Ίντερνετ αλλά και το Ίντερνετ θα μεταδίδεται περισσότερο μέσω υπόγειων καλωδίων και wi-fi παρά μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων κινητής. Παράλληλα με την μετάδοση του Ίντερνετ μέσω καλωδίων θα υπάρχει και κάτι ανάλογο με την καλωδιακή τηλεόραση. Η καλωδιακή τηλεόραση υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Συνήθως έχει και πρόγραμμα αλλά και επιλογές ταινιών ή άλλων εκπομπών. Η καλωδιακή τηλεόραση χρησιμοποιεί καλώδια όπως η σταθερή τηλεφωνία ενώ η κανονική τηλεόραση και το ράδιο χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητικά κύματα όπως η κινητή.

Όπως και με τα smart phone, είναι μέχρι να μπορέσει να καταλάβει ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών, στην συγκεκριμένη περίπτωση ακροατών και τηλεθεατών, τι πραγματικά τους βολεύει και τους συμφέρει καλύτερα. Αυτά τα άρθρα που έχω γράψει πιστεύω να βοηθήσουν ως προς αυτό. Σε βάθος χρόνου, οι δεινόσαυροι των καναλιών και του ραδιοφώνου θα εξαφανιστούν. Θα ξεπεραστούν από την τεχνολογία, την εποχή και την κοινωνία.  

Σκηνικό απόλαυσης  

Γιώργος

Scroll to Top