Κι άλλα ψέματα

Κι άλλα ψέματα

Δύο αρχιψεύταροι

Δεν είναι μόνο το «πες μου με ποιον πας να σου πω ποιος είσαι». Πρέπει να καταλάβετε κάτι πολύ σημαντικό. Με τα σημερινά δεδομένα, η δεύτερη θητεία για τον Μητσοτάκη θα είναι μεγάλο κατόρθωμα. Κατ’ αρχάς να το πάρουμε συνολικά σε όλη την διάρκεια της μεταπολίτευσης. Κανένας δεν κατάφερε τρίτη θητεία, με εξαίρεση μόνο τον Ανδρέα Παπανδρέου. Θείος Καραμανλής και Σημίτης έκαναν δύο θητείες. Του Σημίτη ήταν ολόκληρες, οκτώ γεμάτα χρόνια.

Του θείου Καραμανλή ήταν κουτσουρεμένες. Ξεκίνησε από τον Νοέμβριο του ’74 (τότε εξελέγη) και τέλειωσε τον Μάιο του ’80. Δηλαδή ήταν πεντέμισι χρόνια και αν υπολογίσουμε την περίοδο από τον Ιούλιο του ’74 (ανέλαβε χωρίς να εκλεγεί) ήταν σχεδόν έξι. Βέβαια ο θείος Καραμανλής είχε διατελέσει πρωθυπουργός και πριν την δικτατορία αλλά εξετάζουμε κατά την διάρκεια της μεταπολίτευσης όπου διαμορφώθηκαν διαφορετικές συνθήκες.

Και του ανιψιού του οι δύο θητείες ήταν κουτσουρεμένες. Κάθισε στην θέση του πρωθυπουργού περίπου όσο και ο θείος του, πεντέμισι χρόνια, από τον Μάρτιο ‘04 έως τον Οκτώβριο ’09. Ο πατέρας του Μητσοτάκη έμεινε τέσσερα χρόνια και κάτι (Ιούνιος ΄89 - Οκτώβριος ΄93). Μετά τον Καραμανλή ξεκινάει η εποχή της χρεοκοπίας, της κρίσης, των Μνημονίων και οι πρωθυπουργικές θητείες γίνονται ακόμη μικρότερες. Του Τσίπρα ήταν γεμάτη τετραετία και κάτι, λόγω των δεύτερων εκλογών του 2015 δηλαδή όσο περίπου του πατέρα Μητσοτάκη. Σαμαράς και Παπανδρέου είχαν μισές. Του Μητσοτάκη του «έκατσε» και η πανδημία και έκανε τα πράγματα πιο δύσκολα.

Να συνυπολογίσουμε πως και το να γίνει πρωθυπουργός κανείς είναι κατόρθωμα. Αρκετοί από τα κόμματα εξουσίας δεν το κατάφεραν όπως Ράλλης, Αβέρωφ, Έβερτ, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος. Επιπλέον πολλοί δεν κατόρθωσαν να γίνουν ούτε αρχηγοί κομμάτων εξουσίας ή κομμάτων της Βουλής όπως η αδελφή του Μητσοτάκη. Με όλα αυτά τα δεδομένα, αν πετύχει ο Μητσοτάκης δεύτερη θητεία, θα πρέπει να είναι πολύ ευχαριστημένος από την ζωή του. Δηλαδή κανονικά δεν πρέπει να αποβλέπει σε τρίτη θητεία και θα τα δώσει όλα για δεύτερη. Είθισται στην Νέα Δημοκρατία όποιος χάνει τις εκλογές να φεύγει, κάτι που είναι πολύ σωστό.

Κανονικά και ο Τσίπρας αν χάσει πρέπει να φύγει και θα μείνει με μία τετραετία και κάτι. Δηλαδή αν χάσει ο Μητσοτάκης θα φύγει και από την άλλη δεν αποβλέπει σε τρίτη θητεία. Επομένως θα τα δώσει όλα για όλα στις επόμενες εκλογές. Αυτό πιθανώς να περιλαμβάνει και πολλά ψέματα. Aν έλεγε πολλά ψέματα στις πρώτες εκλογές του ’19, θα ήταν εμπόδιο για την δεύτερη εκλογή του. Τώρα όμως δεν είναι εμπόδιο γιατί δεν πηγαίνει για τρίτη και αν χάσει την δεύτερη φεύγει. Αν κατορθώσει να εκλεγεί, θα βγάλει την τετραετία έστω και κουτσουρεμένη.

Δεν πρόκειται να τον ρίξουν οι δικοί του βουλευτές, ειδικά αν έχει πετύχει σύμπλευση με Καραμανλή - Σαμαρά. Επομένως η σύμπλευση με δύο έμπειρους ψευταράδες ίσως να σηματοδοτεί και στροφή του Μητσοτάκη σε πολλά ψέματα. Όλοι μαζί ενωμένοι, σε κοινή γραμμή θα μας «φλομώσουν» στο παραμύθι, για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία τις εκλογές και να πάρουν Καραμανλής - Σαμαράς κάποιες καλές θέσεις. Επομένως όλα αυτά που θα πει προεκλογικά μην τα πολύ - πιστεύετε. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Μετά που θα έχετε ρίξει την ψήφο πίσω από το παραβάν, θα περιμένετε τέσσερα (ή λιγότερα) χρόνια για να αποφασίσετε πάλι. Ο Μητσοτάκης ίσως θα πάει για να χάσει και να φύγει, ίσως αποχωρήσει και πριν τις εκλογές (τις προγραμματισμένες για το ‘27). Έτσι έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γιατί ήξερε πως η Νέα Δημοκρατία θα έχανε τις εκλογές το ΄81 και έβαλε τον Ράλλη για να τις χάσει. Μπορεί ο Μητσοτάκης πριν τις εκλογές (που κανονικά είναι προγραμματισμένες για το 27), να βάλει κάποιον άλλο για να τις χάσει. Τώρα αν αυτός ο άλλος (ή άλλη) μείνει και για τις επόμενες (από το ΄27), θα είναι πρόβλημα του και όχι πρόβλημα του Μητσοτάκη.  

Τρεις ψεύτες δεν αφήνουν την χώρα να πάει μπροστά. Τα είδαμε τα χάλια της ευρωπαϊκής πορείας. Καιρός να δοκιμάσουμε κάτι άλλο. Οι ΗΠΑ δεσμεύονται πως θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει μια χώρα οργανωμένη, πλούσια, με περισσότερη ανεξαρτησία. Δεν αφήνουν όμως οι τρεις ψεύτες. Δεν είναι μόνο αυτοί που είναι κολλημένοι στην ευρωπαϊκή πορεία αλλά τα κόμματα εξουσίας είναι δύο και αυτοί είναι τα μεγάλα ονόματα του ενός κόμματος εξουσίας, της Νέας Δημοκρατίας. Οι δύο, ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς, θεωρούνται λανθασμένα αμερικανόφιλοι.

Βρίσκονται μέσα σε ένα γαλλόφιλο κόμμα και επιπλέον έχουν περίεργες σχέσεις με Siemens, Novartis και άλλες εταιρείες και άτομα του φιλογερμανικού κύκλου. Είναι πρώτα ευρώδουλοι και οι ευρώδουλοι θεωρούνται πλέον από τις ΗΠΑ μειωμένης αξιοπιστίας, ειδικά μετά την AUKUS. Όχι γιατί είναι ψεύτες αλλά γιατί είναι ευρώδουλοι. Το γεγονός πως είναι ψεύτες έρχεται να μειώσει ακόμα περισσότερο την αξιοπιστία τους. Την Ελλάδα την περιμένει ένα λαμπρό μέλλον αλλά ψεύτες όπως ο Κώστας Ψεματαλής, ο Αντώνης Ψεματάς και ο Κυριάκος Ψεματάκης αποτελούν σοβαρά εμπόδια.

Σταμάτης

Scroll to Top