Κολλημένοι και ξεπερασμένοι

Κολλημένοι και ξεπερασμένοι

Ο Μενέντεζ είναι αναμφισβήτητα φιλέλληνας. Έχουν γράψει ότι είναι ελληνικής καταγωγής αλλά δεν ισχύει. Οι γονείς του είναι Κουβανοί. Φιλέλληνας όμως είναι και ο Γκας Μπιλιράκης, ίσως περισσότερο από τον Μενέντεζ. Τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης δεν τον αναφέρουν συχνά επειδή είναι στον κύκλο του Τραμπ.

Ο Μενέντεζ παντρεύτηκε για πρώτη φορά το ’76 και χώρισε το ’05. Από τον πρώτο γάμο του έχει δύο παιδιά. Τον Οκτώβριο του ’20 έκανε δεύτερο γάμο με την Αρμενικής καταγωγής Ναντίν Αρσλάνιαν. Τούρκοι αξιωματούχοι τον έχουν κατηγορήσει πως η σχέση του προκαλεί εχθρότητα στην Τουρκία.

Αυτό που είπε ο Μενέντεζ στον Μητσοτάκη, με άλλα λόγια, είναι το εξής:

«Μητσοτάκη παιδί μου αυτή η βλακεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει τελειώσει. Προσπάθησε να το εξηγήσεις στον Σημίτη, στην αδελφή σου, στα ανίψια σου, στον Καραμανλή κλπ. Πρέπει επιτέλους να το καταλάβουν».

Για να τους δώσει ο Μητσοτάκης να το καταλάβουν πρέπει πρώτα από όλα να το καταλάβει ο ίδιος και φαίνεται πως δυσκολεύεται.

«Εγώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σπούδασα Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν γίνεται να πάνε τζάμπα οι σπουδές μου».

Κάπως έτσι σκέφτεται. Έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο αλλά θέλω να το εξηγήσω καλύτερα. Η Αμερικανική κουλτούρα και νοοτροπία είναι ένα ανακάτεμα, melting pot, ευρωπαϊκών κυρίως πολιτισμών και νοοτροπιών. Οι περισσότεροι Αμερικάνοι προέρχονται από την Ευρώπη. Είναι και από άλλες χώρες αλλά πλέον και στην Ευρώπη είναι άνθρωποι από άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης.

Και μόνο από αυτό, οι Αμερικάνοι και όχι οι Γερμανογάλλοι πρέπει να ηγηθούν της Ευρώπης και της Δύσης. Να το πω αλλιώς. Οι ΗΠΑ είναι η κοινή συνισταμένη των ευρωπαϊκών πολιτισμών και νοοτροπιών. Εμείς με την Γερμανία είμαστε σχετικά κοντά γεωγραφικά. Οι ΗΠΑ είναι μακριά. Στην εποχή μας όμως ειδικά με την ανάπτυξη του Ίντερνετ οι αποστάσεις έχουν εκμηδενιστεί. Σε νοοτροπία, οι Αμερικάνοι είναι πιο κοντά σε εμάς από ότι οι Γερμανοί. Είναι όμως και πιο κοντά στους Γερμανούς, σε σχέση με εμάς.

Αυτό συμβαίνει γιατί βρίσκονται ενδιάμεσα, λόγω του ανακατέματος ή της κοινής συνισταμένης. Δηλαδή οι Αμερικάνοι μπορούν να συνεννοηθούν πιο καλά με εμάς ή με τους Γερμανούς από ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε εμείς με τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί μπορούν να συνεννοηθούν καλά με τους Αυστριακούς και τους Σουηδούς. Εμείς μπορούμε να συνεννοηθούμε πιο καλά με τους Ιταλούς και τους Βαλκάνιους.

Εντός της Δύσης, ΗΠΑ και Βρετανία (μαζί με Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) έχουν κάνει μία συμμαχία. Η άλλη συμμαχία είναι ο Γερμανογαλλικός Άξονας. Επομένως οι ΗΠΑ ηγούνται μαζί με τις αγγλόφωνες χώρες της Δύσης και η Δύση ηγείται παγκόσμια. Τώρα αυτό βέβαια είναι πολύ γενικό και αόριστο αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει μία κατεύθυνση.

Το πιθανότερο είναι να δημιουργηθούν σχετικά ομοιογενείς ζώνες συνεργασίας, κυρίως οικονομικής. Ο κανόνας θα είναι να βρίσκονται κοντά γεωγραφικά όπως πχ Βαλκάνια, Ανατολική Μεσόγειος, Ανατολική Ευρώπη. Όμως μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις όπως Βρετανία - Καναδάς - Αυστραλία - Νέα Ζηλανδία που δεν βρίσκονται κοντά γεωγραφικά.

Επίσης μπορεί να υπάρχει επιρροή χωρών με ποσοστά όπως η συμφωνία της χαρτοπετσέτας μεταξύ Τσώρτσιλ και Στάλιν. Δηλαδή μπορεί να δημιουργηθεί μία ζώνη Βαλκάνια - Ανατολική Μεσόγειος με επιρροή ΗΠΑ - Βρετανίας αλλά και Ρωσίας σε ένα ποσοστό. Μπορεί να είναι μέσα και η Αρμενία από όπου κατάγεται η σύζυγος του Μενέντεζ. Πως ακριβώς θα καταλήξει δεν το ξέρει κανείς γιατί θα είναι αποτέλεσμα συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.

Η ουσία είναι πως αυτή η απίστευτη ηλιθιότητα που κατέστρεψε την Ελλάδα, η ΕΕ, έχει τελειώσει, τουλάχιστον σε αυτή την μορφή της. Μπορεί να μείνει μία Ένωση πολύ μικρότερη (με την Ελλάδα εκτός) ή να διαλυθεί τελείως. Υπάρχουν όμως άνθρωποι ξεπερασμένοι όπως ο Σημίτης και η Θοδώρα Μητσοτάκη που υπηρετούν το «Deutschland uber alles» και ο Καραμανλής που έχει εμμονή με το «Ελλάς - Γαλλία Συμμαχία». Αυτοί δεν είναι μόνοι τους, έχουν τους ακολούθους τους. Είναι σαν τσοπαναραίοι που έχουν το κοπάδι με τα πρόβατα και τους ακολουθούν.

Σαν αυτούς, ξεπερασμένοι τελείως, είναι και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτοί εμποδίζουν τα πράγματα να προχωρήσουν. Βέβαια απλά τα καθυστερούν. Δεν πρόκειται να καταφέρουν τίποτα, μόνο κακό στον εαυτό τους κάνουν. Αυτοί θα ξεπεραστούν από την κοινωνία και την εποχή. Η ΕΕ αποδείχθηκε μία τεράστια αποτυχία. Κάποιοι ακόμη δεν θέλουν να το καταλάβουν.  

Άγγελος

Scroll to Top