Ηγεσία Δύσης

Ηγεσία Δύσης

Η κοιτίδα του Δυτικού πολιτισμού είναι η Αρχαία Ελλάδα. Ο Αρχαιοελληνικός πολιτισμός μεταδόθηκε στην Ευρώπη δια μέσω του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού που στηρίχτηκε στον Ελληνικό. Σήμερα η Δύση περιλαμβάνει εκτός από την Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Κεντρική και Νότια Αμερική έχουν επιρροές Ευρωπαϊκής κουλτούρας, κυρίως Ισπανικής αλλά δεν θεωρούνται Δύση.

Πολλές πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν φθάσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε να θεωρούνται Δύση αλλά δεν ισχύει για όλες. Οι άλλες είναι στον δρόμο για να είναι τμήμα της Δύσης. Η Ρωσία λόγω του γεγονότος πως η μεγαλύτερη έκταση της χώρας βρίσκεται στην Ασία, δεν μπορεί να θεωρηθεί καθαρά Δυτική χώρα και δεν μπορεί να διεκδικήσει τον ηγετικό ρόλο στην Δύση. Μπορεί όμως να διεκδικήσει κάποιο ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη με την οποία συνδέεται και φυλετικά αλλά και λόγω του κοινού κομμουνιστικού παρελθόντος.

Η Ελλάδα είναι η αρχή, το παρελθόν της Δύσης. Το σήμερα της Δύσης είναι οι ΗΠΑ, για πολλούς λόγους. Είναι η πιο πλούσια μεγάλη χώρα. Ανάλογα με την μέθοδο που χρησιμοποιείται, υπάρχουν χώρες όπως η Ελβετία, με ψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα αλλά αυτές είναι μικρές. Επίσης σε γενικές γραμμές είναι η πιο προηγμένη τεχνολογικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ισχύει σε κάθε τομέα της τεχνολογίας. Τέλος, είναι η πρώτη στρατιωτική δύναμη παγκόσμια. 

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ΗΠΑ είναι πως αποτελεί ανακάτεμα του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και των ευρωπαϊκών νοοτροπιών. ΟΙ περισσότεροι στις ΗΠΑ προήλθαν από την Ευρώπη. Ο όρος που χρησιμοποιούν είναι «melting pot» δηλαδή για την ακρίβεια δοχείο τήξης αλλά κάπως ελεύθερα χωνευτήριο πολιτισμών. Βέβαια οι πολίτες και κάτοικοι των ΗΠΑ δεν προέρχονται μόνο από την Ευρώπη αλλά και στην Ευρώπη πλέον δεν είναι όλοι ευρωπαϊκής καταγωγής.

Η Δύση είναι το πιο αναπτυγμένο γκρουπ του πλανήτη, με τα περισσότερα επιτεύγματα σε οικονομικό, επιστημονικό, λογοτεχνικό, καλλιτεχνικό, αθλητικό κλπ χώρο. Μία χώρα της Ασίας με σημαντικά επιτεύγματα, η Ιαπωνία, υιοθέτησε πολλούς Δυτικούς τρόπους. Η Κίνα δεν είναι πλούσια χώρα όσον αφορά το κατά κεφαλήν εισόδημα. Είναι όμως οικονομική και στρατιωτική δύναμη λόγω του πληθυσμού της που είναι τετραπλάσιος σχεδόν αυτού των ΗΠΑ.

Η Δύση ηγείται παγκόσμια. Το ερώτημα είναι ποιοι ηγούνται στην Δύση. Κανονικά έπρεπε να ηγούνται οι ΗΠΑ για τους λόγους που ανέφερα. Όμως οι Γάλλοι και οι Γερμανοί προσπάθησαν να «κλέψουν» την ηγεσία της Δύσης από τους Αμερικάνους δια μέσου της ΕΕ. Πίσω από τα ωραία λόγια για την Ευρωπαϊκή οικογένεια βρίσκεται η αγωνιώδης προσπάθεια Γερμανίας και Γαλλίας να κυριαρχήσουν στην Δύση και έτσι στον κόσμο.

Τις ΗΠΑ σαφώς και τις ενδιαφέρει η ηγεσία της Δύσης αλλά όχι με αυτό τον βάρβαρο και ύπουλο τρόπο που χρησιμοποιούν Γερμανία και Γαλλία. Έχει διαμορφωθεί μία νέα άποψη στις ΗΠΑ. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, η πραγματική απειλή δεν είναι η Ρωσία, η Κίνα, το Ιράν ή η Βόρεια Κορέα αλλά η Γερμανία και η Γαλλία. Γιατί αυτές διεκδικούν τον ηγετικό ρόλο στην Δύση από τις ΗΠΑ. Βέβαια αυτή η άποψη δεν μπορεί να διατυπωθεί εύκολα δημόσια και ούτε είναι πλειοψηφική αλλά κερδίζει έδαφος.

Όποιοι ηγούνται της Δύσης, ηγούνται και παγκόσμια, τουλάχιστον σε αυτή την φάση της Ιστορίας. Μπορεί σε μερικούς αιώνες, η Δύση να μην είναι η πιο αναπτυγμένη του πλανήτη και να είναι το Αραβικό τόξο ή η Άπω Ανατολή. Η ηγεσία της Δύσης σε συνδυασμό με κάποια άλλα πράγματα που έχουν ήδη εξηγηθεί σε άλλα άρθρα, κάνει τους Αμερικάνους να είναι αντίθετοι στο αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης που προέβλεπε Ευρωπαϊκή, Ασιατική, Αφρικανική, Αμερικανική Ένωση.

Φαίνεται πως έχουν βρει συμμάχους τις αγγλόφωνες χώρες Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία. Οι ΗΠΑ θα μοιραστούν την ηγεσία της Δύσης με αυτές, επί ίσοις όροις αλλά με τις ΗΠΑ στο τιμόνι. Για δικούς τους η καθεμία λόγους είναι ενάντια στο αρχικό σχέδιο της Νέας Τάξης. Μην ξεχνάμε ότι τυπικά το ανώτατο αξίωμα σε Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία κατέχει η Βασίλισσα Ελισάβετ. Υπάρχουν δεσμοί με την Βρετανία και αυτές τις τρεις χώρες.   

Έχουν όμως βρει συμμάχους και στην Ρωσία, σε αυτό το ζήτημα. Και την Ρωσία δεν την βολεύει το σχέδιο της Νέας Τάξης. Το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες όπως Ιαπωνία, Ινδία, Τουρκία, Ισραήλ κλπ. Έτσι οι ΗΠΑ βρίσκονται στην διαδικασία δημιουργίας μιας συμμαχίας πολύ ισχυρότερης από Γαλλία - Γερμανία - Κίνα για μια εναλλακτική παγκοσμιοποίηση όπου θα ηγούνται της Δύσης μαζί με τις αγγλόφωνες χώρες.

Έμμεσα θα ηγούνται παγκόσμια καθώς η Δύση θα έχει ηγετικό ρόλο στον πλανήτη. Αυτό βέβαια δεν το θέλουν ούτε οι Γάλλοι ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Κινέζοι. Όμως οι υπόλοιποι είναι πιο ισχυροί. Κάποιες φωνές στις ΗΠΑ λένε «να τελειώνουμε με τους Γερμανούς και τους Γάλλους», οτιδήποτε αυτό μπορεί να σημαίνει, πολιτική ή στρατιωτική επικράτηση.

Καλυμμένος αντιαμερικανισμός

Θόδωρος

Scroll to Top